İcra dosyalarında rekor artış!

İcra dosyalarında rekor artış. 1 Ocak- 1 Aralık 2023 tarihleri arasında icra dairelerine gelen yeni dosya sayısı 12 milyon 591 bini buldu. Geçen yılın aynı dönemine göre dosya sayısındaki artış oranı yüzde 61,1. 12,5 milyon yeni dosya bu güne kadar ki en yüksek dosya sayısına ulaşılmış oldu. 

2022 yılında yapılan yasal düzenleme ile aboneliklerden kaynaklanan icradaki bazı alacaklardan vazgeçilmesinin etkisiyle 14 milyon 88 bin dosya da ya sonuçlandırıldı ya da işlemden kaldırılmıştı. Ancak, bu düzenlemeye rağmen 2023 yılında devreden dosya sayısı 24 milyon 229 bine çıktı. İcra dosyalarındaki artışın önemli bir bölümünü bankalara olan borçlar oluşturuyor.

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu “Bankaların bireysel kredi ve kredi kartları nedeniyle vatandaşlardan olan alacaklarının bakiyesi 24 Kasım 2023 tarihi itibariyle 2 trilyon 523 milyar lira oldu. Bankaların zamanında tahsil edilemediği için icra takibine aldıkları alacaklarında yılbaşından bu yana ise 12,8 milyar liralık artış yaşandı. Yüksek enflasyon, artan döviz kuru ve yüksek faizlerle birlikte toplumun tüm kesimlerinin alım gücü düştü. Vatandaş geçinemez, esnaf, tüccar, sanayici işlerini yürütemez hale geldi. Bu yıl ocak-ekim döneminde bireysel krediler ve kredi kartı borç bakiyeleri için bankacılık sektörüne 282,1 milyar lira faiz ödedi. Ödenen faiz geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 91,1 oranında artış kaydetti. (Sami Gökçe)

Exit mobile version