Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İddianame tamamlandı : Antakya’da 121 canın hesabı soruluyor

Hatay’ın Antakya ilçesinde 121 kişinin hayatını kaybettiği Farklı Yaşam Rende Sitesi’ne ilişkin iddianame tamamlandı. Sekiz kişi hakkında “taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis cezası istendi. İddianamede, şüphelilerin bina yıkımına yol açabilecek durumları öngörmesine rağmen gerekli önlemleri almadığı vurgulandı.

Hatay'ın Antakya ilçesinde 121 kişinin hayatını kaybettiği Farklı Yaşam Rende

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri sonrası Hatay’ın Antakya ilçesinde çöken Farklı Yaşam Rende Sitesi, en küçüğü 5 aylık bebek olmak üzere toplamda 121 kişinin ölümüne neden olmuştu. Aradan geçen 22 ayın ardından hazırlanan iddianamede, sekiz kişi için 15 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Hatay 1. Ağır Ceza Mahkemesi, iddianameyi kabul ederek yargılama sürecini başlattı.

Soruşturmanın Detayları: Kimler Sorumlu?

Şüpheliler arasında müteahhit Fevzi Yılmaz, şantiye şefi Timur Doğan, yapı denetim firması yetkilisi Ergun Eray, betonarme proje müellifi İnal Büyükaşık, kontrol elemanı mühendis Özcan Sökmen, zemin etüt raporu müellifi Salih Zorsu ve bina sahipleri Arif Sami Rende ile Hülya Rende bulunuyor.

Savcılık, bilirkişi raporuna dayanarak şu ifadelere yer verdi:

* Müteahhit Fevzi Yılmaz, projeye aykırı şekilde kısa kolon oluşumuna neden olan pencere tasarımları gerçekleştirdi ve denetimsiz inşaat faaliyeti yürüttü.
* Şantiye şefi Timur Doğan, bina inşaatında gerekli kontrolleri yapmayarak projeye aykırı üretimi sürdürdü.
* Betonarme proje müellifi İnal Büyükaşık, taşıyıcı sistemde asimetrik tasarımlar yaparak bina direncini zayıflattı.
* Denetim yetkilileri Ergun Eray ve Özcan Sökmen, projedeki hataları görmezden geldi.
* Zemin etüt raporu müellifi Salih Zorsu, raporu yetersiz sondaj çalışmalarıyla hazırladı.
* Arif Sami ve Hülya Rende, bina altındaki anaokulunda yapılan tadilat sırasında taşıyıcı kolonlara zarar verilmesine neden oldu.

“Depremde Binanın Yıkılabileceği Öngörülebilirdi”

İddianamede yer alan bilirkişi raporu, şüphelilerin ihmallerinin yıkım riskini artırdığına dikkat çekiyor. Cumhuriyet Savcısı, şüphelilerin birinci derece deprem bölgesinde inşaat faaliyetleri yürütmesine rağmen bu tür bir felaketin gerçekleşeceğini öngörebilecek durumda olduklarını ifade etti. Ancak buna rağmen gerekli tedbirlerin alınmadığı ve bu durumun ölüm ve yaralanmalara yol açtığı belirtildi.

Müteahhit Ve Yapı Sahibine Yakalama Kararı

İddianameye göre, müteahhit Fevzi Yılmaz ve bina sahiplerinden Hülya Rende hakkında hala yakalama kararı bulunuyor. Müteahhit Yılmaz için 28 Şubat 2023’te, Hülya Rende için ise 17 Temmuz 2023’te yakalama kararı çıkarılmıştı. Dosyada ise tutuklu sanık bulunmuyor.

Ne Olmuştu?

Depremin ardından başlatılan soruşturma kapsamında, bina sahiplerinden Arif Sami Rende, 24 Şubat 2023’te tutuklanmış, ancak 26 Temmuz 2023’te serbest bırakılmıştı. İlk duruşmanın önümüzdeki günlerde yapılması bekleniyor.

Muhabir: V0lkan İcil