İflaslar Yolda

Ülke genelinde döviz kurlarında yaşanan astronomik artış birçok kişinin, iş dünyasının ve ülke ekonomisinin belini kırdı. Geçen haftanın Hatay gündemine baktığımda, yapılan bir açıklama öylesine dikkatimi çekti ki, bu konuyu mutlaka yeniden ele almak gerekiyor. Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, ülke genelinde ve özellikle ilimizde yaşanan hayat pahalılığına dikkat çekti. İş dünyasının […]

Ülke genelinde döviz kurlarında yaşanan astronomik artış birçok kişinin, iş dünyasının ve ülke ekonomisinin belini kırdı. Geçen haftanın Hatay gündemine baktığımda, yapılan bir açıklama öylesine dikkatimi çekti ki, bu konuyu mutlaka yeniden ele almak gerekiyor.

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, ülke genelinde ve özellikle ilimizde yaşanan hayat pahalılığına dikkat çekti. İş dünyasının nabzını tutan Başkan Çinçin, ticari işletmelerin son dönemde büyük bir kaos içinde olduğunu hatırlatarak, “Korkarım ki yakında iflas haberlerini duymak şaşırtıcı olmayacak. Özellikle inşaat sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin kamu ihalelerinden kaynaklı ek ödemeleri yapılmazsa, bu sektörde büyük sancı ve iflaslar yaşanabilir” dedi.

Televizyon haberlerine bakınca, yaşanan ekonomik krizin tuvalet kağıdı fiyatlarından ibaret olduğu düşünülebilir. Her ne kadar yaygın medya “.oktan” şeylerle uğraşsa da, asıl S.O.S. iş dünyasından geliyor. Şirketlerin, işletmelerin ve esnafın atık hesap, kitap yapamaz olduğu, maliyet ve kar dengesini bir türlü rayına oturtamadığı ekonomi sularında, İCRA ve İflas sisteminin devreye girmesi birçok canı yakacak gibi duruyor.

İşin kötü tarafı, ekonominin yerle bir olması, işsizliğin de artmasına en büyük neden. İşletmeler ve büyük şirketler, ilk maliyet düşürme planını istihdam konusunda devreye sokuyor. Ya yeni işçi almıyor ya da maalesef, mevcut çalışanların işine son veriyor.

Hatay’da bir diğer isyan çığlığı da Hatay Büyükşehir Belediyesi ve İlçe belediyelerine iş yapmış, fatura kesmiş şirketlerden yükseliyor. Sözleşmelerinde, kur farkından dolayı ek ödeme maddesi bulunmayan birçok işletme, Belediyeler tarafından bekletilen ve geciken alacaklarından dolayı zarar yaşıyor.

Ne olacak, bu işin sonu nereye varacak? Fakirleşmek, yoksullaşmak, ama daha da kötüsü, artık çalışamaz hale gelmek, dükkan kapatmak, en zor olanı sanırım. sinanseyf@gmail.com

Exit mobile version