“İhya ve İnşa” da tarihi fırsat

Şimdi biliyoruz ki yıkıma uğrayan kadim şehrimiz Antakya yeniden inşa edilecek. AKP’nin ve sayın Valimizin sıklıkla ifade ettiği üzere “ ihya” edilecek. İyi ama bu bahsettiğiniz ihya ve inşa sürecini neden bu kadar kapalı kapılar ardında planlıyor, büyük bir merak içinde bekleyen halkı bilgilendirmiyorsunuz? Bu tarafından bakınca aslında konuşulacak çok şey var. Ancak, yazımın konusu […]

Şimdi biliyoruz ki yıkıma uğrayan kadim şehrimiz Antakya yeniden inşa edilecek. AKP’nin ve sayın Valimizin sıklıkla ifade ettiği üzere “ ihya” edilecek. İyi ama bu bahsettiğiniz ihya ve inşa sürecini neden bu kadar kapalı kapılar ardında planlıyor, büyük bir merak içinde bekleyen halkı bilgilendirmiyorsunuz? Bu tarafından bakınca aslında konuşulacak çok şey var.

Ancak, yazımın konusu “tarihi bir fırsat” olarak hatırlatmak zorunda olduğumuz önemli bir hatırlatma. Takip edenler olmuştur. Bundan yaklaşık üç sene önce… HBB’si kent meydanında bulunan ve vakıf iş hanlarından biri olan kamuoyunda “ Maydanos” olarak tanımlanan yapı konusunda devreye girmiş, burayı Takas yöntemiyle Hatay valiliği ve ilgili tarafların çabasıyla HBB’ye kazandırmıştı. Amaç Hatay’a yakışan bir meydan düzenlemesi gerçekleştirmekti.
İşte bu aşamada Gazetemizin de ortaklarından biri olan İş insanı İbrahim Seyfittinoğlu HBB başkanı Lütfü Savaş ve Hatay valisi ile bir görüşme gerçekleştirmiş, bu alan içerisinde planlanan “meydan” düzenlemesinin bir Uluslararası proje yarışmasıyla belirlenmesini önermişti. Kabul gören bu yarışmanın da sponsorluğunu üstlenmişti. Dünyaca ünlü mimar Ersen Gürsel’in jüri başkanlığı yaptığı yarışmaya onlarca proje iştirak etmiş, gerçekten de hayranlık uyandıracak değerli bir proje birincilik almış ve birçok farklı proje de dereceye girmişti.
Şimdi yaşanan deprem ile birlikte bu proje unutuldu. Oysa HBB arşivlerinde keşfedilmeyi bekleyen “ Siyaset üstü” bir çabayla planlanan ve Antakya’mıza vizyon katacak bu projenin yeniden gündeme gelmesi gerekiyor.
HBB başkanı sayın Mehmet Öntürk ve Hatay’ı yeniden ihya ve inşa edeceği konusunda iddialı olan AKP iktidarının bu siyaset üstü çabayı görmesi gerekiyor. Deprem üzücü ve yıkıcı sonuçları yanı sıra yeni fırsatlara da kapı aralamıştır.” Ben yaptım oldu “ mantığıyla değil bir yarışma ile belirlenmiş “Meydan” projesinin uygulanması bizce çok gerekli bir çabadır. Bunu ısrarla öneriyor, dikkatinize sunuyorum.
Eğer bu deprem bile Antakya için doğruları yapmamız konusunda gerekli dersleri çıkarmamıza vesile olmuyorsa, Lütfen kimse ahkam kesip “Biz bildiğimizi okuyacağız” ,” kafamıza göre şehir yapacağız” demesin.
Hatay ve Antakya’nın ihya ve inşasında tarihi bir fırsat olan bu projeler sayın başkan Mehmet Öntürk’ün çekmecesindedir. Umarım dikkate alırlar.
,

Exit mobile version