Hatay’ın İskenderun ilçesinde bulunan limanlara Uzak Doğu ülkelerinden getirilen ikinci el araçlar, Cilvegözü Sınır Kapısı üzerinden Suriye’ye tırlar ile taşınıyor. Savaşın izlerini silmeye çalışan Suriyelilerin talebi doğrultusunda, tampon bölgede Suriyeli tüccarlara teslim edilen araçlar, ülkenin farklı bölgelerine dağıtılıyor.
2011 yılında başlayan iç savaşın ardından ekonomik ambargoların ve kısıtlamaların etkisiyle uzun süre yurt dışından ithalat yapılamayan Suriye’de, özellikle başkent Şam ve Halep gibi yoğun nüfuslu kentlere son dönemde ithal ürün akışı yeniden başladı. Çin ve Güney Kore gibi Uzak Doğu ülkelerinde kullanımı sona eren araçlar, gemilerle İskenderun Limanı’na getirilip buradan tırlara yükleniyor. Tırlar, araçları Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı’na ulaştırıyor ve araçlar buradan tampon bölgeye geçerek Suriyeli tüccarlara teslim ediliyor.
Tır şoförlerinden edinilen bilgilere göre, ayda binlerce araç Türkiye üzerinden Suriye’ye sevk ediliyor. 27 yıldır tır şoförlüğü yapan Aydın Eker, “Her seferde 6 araç taşıyorum. Ayda 3-4 sefer buraya geliyoruz. Araçları tampon bölgeye bırakıp geri dönüyoruz. Savaş sonrası geçişler sorunsuz şekilde ilerliyor” dedi.
Bir diğer tır şoförü Mehmet Ay ise “Buraya yaklaşık 2 yıldır araç taşıyorum. Ayda 4 sefer geliyoruz, toplamda 150 araç taşıyoruz. Araçları limandan alıp Cilvegözü sınır kapısından Suriye’ye geçiriyoruz. Tampon bölgeye bırakıyoruz” şeklinde konuştu.
22 yıldır tır şoförlüğü yapan Abdulali Ay da ayda ortalama bin 500 aracın Türkiye üzerinden Suriye’ye ulaştığını belirtti. “Geçmiş yıllara kıyasla yoğunluk artmış durumda. Burada bazen 3 ila 5 gün beklemek zorunda kalıyoruz. Günlük yaklaşık 350-400 tır araç taşımakta” diye ekledi.
Araç sevkiyatının Cilvegözü Sınır Kapısı’nda oluşturduğu tır yoğunluğu, ticaretin ve bölgedeki ekonomik hareketliliğin sürdüğünü gösteriyor. Suriyeliler için yeni umutlar taşıyan bu araçlar, savaşın gölgesinde yeniden hayat bulmaya çalışıyor.