Övgü, biraz da eleştiri
İLESAM Hatay İl Temsilcisi M. Adil ÇETİN, ilimizdeki şair ve yazarlarla birlikte düzenlediği basın toplantısında geride kalan Hatay Kitap Fuarını değerlendirirken hem övgüler yağdırdı hem eksikleri ortaya koydu, biraz da eleştirilerde bulundu.
Basın açıklamasında, Antakya’da Otogarın yanında, Primeall AVM’nin üst tarafında gerçekleştirilen ve 10 gün devam eden Kitap Fuarı’nda 125 yayınevi ve 5 sahaf’ın stant açtığını hatırlatan İLESAM sözcüsü ve temsilcisi Adil Çetin şöyle devam etti:
“Kitap Fuarında, kısa adı İLESAM olan Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği Hatay İl Temsilciliği olarak biz de bir stant açarak 30 Hataylı yazar ve şairi okuyucu ile buluşturduk. İLESAM Hatay İl Temsilcisi olarak yapmış olduğum organizasyon ile her gün 3 Hataylı yazar ve şair İLESAM standında kitabını imzalayarak, tanıtımını yaparak okuyucu ile sohbet etme imkânı buldu.
Kısa adı HAŞYAD olan Hatay Şairler Yazarlar Derneği de son anda bir stant açarak yine Hatay’ın yazar ve şairlerine yer verdi. Onların kitap imzalamalarına fırsat tanıdı.
Hatay Antakya’da düzenlenen kitap fuarı okuyucuyu kitap ve yazarla buluşturarak önemli bir etkinliğe imza atmış oldu.
Hatay’da ilk defa gerçekleştirilen ve yoğun bir iştirakin olduğu bu kitap fuarı insanlarda okumaya, kitaba karşı bir ilginin, merakın oluşmasına katkı verdi. Büyükşehir Belediyesine ait otobüsler her gün okullardan öğrenci taşıdılar fuar alanına. Öğrenciler bol bol fotoğraf çektirdiler. Kitap kokulu havayı teneffüs ettiler. Kitaba karşı bir aşinalık oluştu.
Bu vesile ile kitap fuarının Hatay Antakya’da yapılmasını sağlayan Eylül Fuarcılık ve Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne ve özellikle Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Doç. Dr. Lütfü Savaş’a teşekkür ediyorum. Hatay insanını böyle bir ilkle buluşturdular. Önümüzdeki yıllarda daha düzenli, daha büyük, daha mükemmel kitap fuarları gerçekleştirmelerini diliyorum.”
Kısa adı İLESAM olan Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği Hatay İl Temsilciliği adına kaleme alınan açıklamada kitap fuarıyla ilgili olumlu çarpıcı eleştiriler de vardı. Açıklamanın kitap fuarının eksiklerini ortaya konan yanlışlarıyla ilgili eleştiride bulunan kısımda da şöyle denildi:
“Hatay’da ilk defa düzenlenen kitap fuarının doğal olarak bazı eksiklikleri ve hataları oldu. Yapılan bu fuardan tecrübe edinilmesini ve gelecek yıllarda yapılacak fuarlarda daha bir itinalı davranılacağını umuyorum. Hatay’da kitap fuarı bir ilk olduğu için Hatay ayağı olarak tertip edenler, stant açanlar ve katılım gösteren yerli yazar ve şairler için de bir tecrübe oldu. Dolayısıyla karşılaşılan eksiklikleri ve hataları hoşgörüyle karşılamak gerekir.
Kitap fuarında insanlar kitaplarla, yazarlarla buluştular. Okuyucu-kitap-yazar buluşması gerçekleşti. Binlerce insan fuarı ziyaret etti. Farklı bir ortama tanıklık ederek duygu yoğunluğu yaşadı.
Fuar çadırının hemen yanına kurulan Konferans Çadırı’nda da kültürel ve edebi etkinlikler yapıldı. Değişik konularda konferanslar, söyleşiler tertip edildi.
İlk sene olduğu için gelen insanlar özellikle de küçük öğrenciler kitap fuarını gezmek, görmek ve merakını gidermek için geldiler. Yani seyirlik bir ziyaret yaptılar. Önümüzdeki yıllarda yapılacak olan kitap fuarlarına kitap almak, yazarla tanışmak ve sohbet etmek için gelecekler.
İLESAM ve Hatay Şairler Yazarlar Derneği stantlarımızda imza gününe iştirak ederek kitabının tanıtımını yaparak kitap imzalayan yazar ve şair dostlarıma teşekkür ediyorum. Hatay’ın her tarafından gelerek kitap fuarını gezen ve bizim açtığımız stantları ziyaret eden okuyuculara da teşekkür ediyorum.
Buradan gördüğümüz, yaşadığımız birkaç hususu ifade etmek istiyorum.
Hava sıcak olduğu için zaman zaman havalandırma yetersiz oldu.
Fuarda kitap dışı farklı iş yapan stantlara de yer verilmişti. Yüksek sesle müzik çalan bir stant etrafı rahatsız etti. Konuşulanları duymakta zorlandı insanlar. Fuarın son gecesinde çadırın içi ile dışarısının zemininde kot farkı olmamasından dolayı yağan yağmur sularının çadırın içerisine girmesiyle ıslanan kitaplar oldu. Bu da stant sahiplerine zarar verdi.
Fuar alanı biraz düzensizdi. İnşallah önümüzdeki yıllarda daha güzel, daha estetik ve kullanışlı bir fuar alanına kavuşuruz.
Kitap fuarını ziyarete gelenler arasında özellikle çoğunluğu oluşturması gereken üniversite gençliği maalesef azdı. Oysa Hatay’da iki üniversite bulunmakta ve toplam öğrenci sayısı da 37.000 civarındadır. Ama bu kadar çok öğrencisi olan iki üniversitenin öğrenci katılımı yeterli değildi. Bir yerde bir hata yapılmıştır. Bir eksiklik olmuştur. Gelecek kitap fuarlarında bunun da telafi edilmesi gerekir.”
İLESAM eleştirilerinden yerel basın da payını aldı. Bu bölümde de yerel basına yönelik eleştiri şöyle ifade edildi:
“Yerel basınımızın ilgisinin de yeterli olmadığı kanaatindeyim. Her gün kitap fuarı ile ilgili haberler, röportajlar yapılıp yayınlanmalıydı. Daha geniş kitlelere ulaşılmasında destek çıkılmalıydı. Var olan televizyon kanalının her gün kitap fuarından görüntüler vermesi gerekirdi diye düşünüyorum. Yayın yapan radyolarımız da gerekli ilgiyi gösterip haberlerinde ve özel programlarında yer verebilmeliydi.
Kitap fuarına sadece Büyükşehir Belediyesi değil, Hatay olarak bütün kamu kurumlarımızla daha bir yekvücut olabilirdik. Zira bu Hatay’ın tamamına hitap eden, okumaya, anlamaya, sorgulamaya dolayısıyla bilgilendirmeye, bilgilenmeye yönelik bir etkinliktir. Tüm siyasi parti teşkilatları, resmi görevliler, belediye başkanları, sivil toplum kuruluşları, muhtarlar ekipleriyle birlikte kitap fuarını ziyaret etmeliydiler.
Bu kitap fuarı Hatay’da açıldığına ve Hatay Büyükşehir Belediyesi işin içinde olduğuna göre, isterdim ki fuarın gözde bir yerinde büyük bir stant açıp; Hatay’ın yazarlarına bu stantta yer verip, her gün 8-10 yazarı okuyucu ile buluşturabilirdi. Hataylı yazarlara özel bir muamele yapılmalıydı. Mesela her yazardan 200 kitap satın alınıp bedava kitap imzalarlardı. Yazar, kitap satışı ile meşgul olmamış olurdu. Böylece diğer vilayetlerde yapıldığı gibi hem Hataylı yazarlara destek çıkılırdı, hem de Hatay’ın yazarları gündeme otururdu. Unutmayalım ki Hatay’ın yazarı demek Hatay’ı tanıtan insan demektir.” -Cemil Yıldız-