İnşaat Müteahhitlerinin “Tasfiye” mağduriyeti yeniden TBMM’de:

Şantiyeler Kapandı, Projeler Durdu, Firmalar İflasta… Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, TBMM gündemine, tasfiye süreci ile mağduriyet yaşadıkları ve iflasa sürüklendikleri belirtilen inşaat müteahhitlerinin durumunu getirdi. CHP’li Vekil Güzelmansur, Ağustos 2018’den sonra bozulan piyasa koşulları nedeniyle, bu tarihten önce teklif verip ihale alan kamu yüklenicilerinin iş yapamaz duruma geldiğini, şantiyelerin çalışamadığını, projelerin durduğunu ve sonuçta firmalarda […]

Şantiyeler Kapandı, Projeler Durdu, Firmalar İflasta…

Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, TBMM gündemine, tasfiye süreci ile mağduriyet yaşadıkları ve iflasa sürüklendikleri belirtilen inşaat müteahhitlerinin durumunu getirdi.
CHP’li Vekil Güzelmansur, Ağustos 2018’den sonra bozulan piyasa koşulları nedeniyle, bu tarihten önce teklif verip ihale alan kamu yüklenicilerinin iş yapamaz duruma geldiğini, şantiyelerin çalışamadığını, projelerin durduğunu ve sonuçta firmalarda iflasların başladığını kaydederek, “Bu durumdaki firmalar için 18 Ocak’ta tasfiye hakkı getirildi” dedi ve tasfiyeye 70 bin müteahhittin başvurmasına rağmen, bir avuç şanslı azınlık dışında hemen hemen hepsinin tasfiye başvurusunun reddedildiğini bildirdi.
Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergesinde şunları sordu:
“Kamu yüklenicileri, artan döviz nedeniyle iş yapamaz hale geldi. Projeler durdu, teminat mektupları yanma noktasına geldi. Kamu yüklenicileri, tasfiye kararnamesi ile biraz rahatlayacaklardı. Tasfiye hakkından yararlanmak için yaklaşık 70 bin yüklenici başvurdu. Ancak bu uygulama, kâğıt üstünde kaldı. Çünkü Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın onayına bağlanan tasfiye düzenlemesinde, Bakanlık, bir avuç şanslı dışındaki hiçbir başvuruya onay vermedi. Tasfiye talepleri reddedilen ve işe devam ettirilmek istenen kamu yüklenicileri ise iflasın eşiğine geldi.”
Hazine ve Maliye Bakanı’na tasfiye için onay verme aşamasında hangi kriterlerin kullanıldığını soran Güzelmansur, ayrıca uygulanmayacak bir maddenin neden yürürlüğe konulduğu konusunda da açıklama istedi ve şöyle devam etti:
“Yüklenici, zaten kur artışı ve artan girdi maliyetleri nedeniyle iş yapamaz hale gelmiş. Şantiyeleri çalıştıramıyor. Tasfiye de zaten bu durumdaki yükleniciler için getirilen bir düzenleme. Burada sadece yüklenici değil, yüzbinlerce işçisi de mağdur oluyor. Hal böyleyken tasfiyeyi reddetmek, yükleniciye ‘ya Ağustos 2018 öncesi piyasa koşullarıyla iş yapmaya devam edersin, ya da teminatını yakarız ve iflas edersin’ demektir.”
-TASFİYE ONAYI ALAN ŞANSLI FİRMALAR KİM?-
Güzelmansur, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde ise Hatay ve diğer 80 il için ayrı ayrı olmak üzere yapılan tasfiye başvurularının sayıları, bunlardan hangilerine onay verildiği, kaçının reddedildiği ve yüklenicisinin tasfiye başvurusu kabul edilen kamu yatırımlarının hangileri olduğuna dair sorulara yanıt istedi.-Cemil Yıldız-

Exit mobile version