Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya

İnternet içeriklerinde erişim engeline kim karar verecek?

BirGün gazetesinden Mustafa Bildircin’in aktardığı bilgilere göre, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen 30 maddelik torba kanun teklifindeki düzenlemelerden biri, internet erişimine yönelik yetkilerde önemli bir değişiklik öngörüyor.

BirGün gazetesinden Mustafa Bildircin'in aktardığı bilgilere göre, TBMM Plan ve

Teklife göre, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) 2015 yılından bu yana sahip olduğu internet içeriklerine resen erişim engeli getirme yetkisi, Siber Güvenlik Başkanlığı’na devredilecek.

Düzenleme, komisyon görüşmeleri sırasında muhalefetin sert eleştirilerine neden olurken, iktidar kanadı ise uygulamanın yargı denetimine tabi olduğunu vurgulayarak savundu.

Başkanlığa yeni yetkiler geliyor

AK Parti milletvekillerinin imzasıyla TBMM’ye sunulan “Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, Siber Güvenlik Başkanlığı’nın görev ve yetkilerini genişletiyor.

Teklife göre Başkanlık, internet alan adlarına ilişkin strateji ve politika belirleme ile düzenleme yapma yetkisini üstlenecek. Ayrıca Anayasa’nın haberleşme hürriyetini düzenleyen 22’nci maddesi kapsamında, “gecikmesinde sakınca bulunan hallerde” güvenlik ve istihbarat kurumlarının talebi üzerine ya da resen internet içeriklerine yönelik tedbir kararı alabilecek.

Alınan tedbir kararlarının işletmeciler, erişim sağlayıcılar, veri merkezleri ile içerik ve yer sağlayıcılara bildirilmesinin ardından en geç iki saat içinde uygulanması gerekecek.

Düzenlemeye göre Başkanlık tarafından verilen tedbir kararı 24 saat içinde sulh ceza hakimliğinin onayına sunulacak. Hakimin 48 saat içerisinde onay vermemesi halinde ise erişim engeli kararı kendiliğinden hükümsüz hale gelecek.

Ayrıca yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmeciler, erişim sağlayıcılar ve ilgili kuruluşlara her ihlal için 20 bin TL ile 100 bin TL arasında idari para cezası uygulanabilecek.
Muhalefetten “aşırı yetki” eleştirisi
Komisyonda görüşülen düzenleme, muhalefet milletvekillerinin tepkisini çekti.

CHP Milletvekili Okan Konuralp, söz konusu düzenlemenin BTK’nin önemli yetkilerini Siber Güvenlik Başkanlığı’na devrederek “Türkiye’nin dijital düzenini değiştiren bir güç transferi” anlamına geldiğini savundu.

Kanun teklifinde yer alan “tedbir” kavramının açık biçimde

tanımlanmadığını belirten Konuralp, bu durumun idareye geniş takdir yetkisi verdiğini ifade etti. Düzenlemenin hukuk devleti ilkesindeki belirlilik anlayışıyla bağdaşmadığını söyleyen Konuralp, yargısal denetimin ancak müdahale gerçekleştikten sonra devreye gireceğini ve bunun ifade ile haberleşme özgürlüğü açısından sakıncalar doğurabileceğini dile getirdi.

İYİ Parti Milletvekili Erhan Usta da Başkanlığa devredilen yetkiyi “aşırı” olarak nitelendirerek, yetkinin kötüye kullanılmasını engelleyecek yeterli güvencelerin bulunmadığını öne sürdü.

Başkanlıktan savunma

Siber Güvenlik Başkanı Ümit Önal ise eleştirilere karşı düzenlemenin anayasal çerçeve içinde hazırlandığını belirtti.

Önal, tedbir kararlarının Anayasa’nın 22’nci maddesinde belirtilen sebeplerle sınırlı olduğunu, kararların 24 saat içinde mahkemenin onayına sunulacağını ve hakimin 48 saat içinde onay vermemesi halinde kararın kendiliğinden ortadan kalkacağını ifade etti. Ayrıca alınan kararlara karşı idari yargı yolunun açık olduğunu belirterek, düzenlemede yargısal güvencelerin korunduğunu savundu.

Torba kanun teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda AK Parti ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edilirken, düzenlemenin önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi bekleniyor.