İskenderun’da Geleneksel Krizma Ayini

Hatay‘ın İskenderun ilçesinde bulunan Müjdeleme Katolik Katedrali’nde her yıl düzenlenen geleneksel ‘Yağların Kutsanması’ (Krizma Ayini), kutsal hafta içerisinde gerçekleşti. Rahiplerin yeminlerini tazelediği ve çeşitli yağların kutsandığı bu özel ayine, bölge kiliselerinin rahipleri de katıldı. Anadolu Havarisel Vekilliği ve Episkoposluğu Yardımcı Episkoposu Monsenyör Antuan Ilgıt’ın yönettiği ayinde, İskenderun Katolik Kilisesi Pederi Carmine Donnici’nin yanı sıra Adana, […]

Hatay‘ın İskenderun ilçesinde bulunan Müjdeleme Katolik Katedrali’nde her yıl düzenlenen geleneksel ‘Yağların Kutsanması’ (Krizma Ayini), kutsal hafta içerisinde gerçekleşti. Rahiplerin yeminlerini tazelediği ve çeşitli yağların kutsandığı bu özel ayine, bölge kiliselerinin rahipleri de katıldı. Anadolu Havarisel Vekilliği ve Episkoposluğu Yardımcı Episkoposu Monsenyör Antuan Ilgıt’ın yönettiği ayinde, İskenderun Katolik Kilisesi Pederi Carmine Donnici’nin yanı sıra Adana, Antakya, Trabzon ve Mersin Katolik Kiliseleri Pederleri de katıldı.Ayin, öncelikle rahiplerin ‘iffet, itaat ve fakirlik’ yeminlerini yenilemesiyle başladı. Ardından çeşitli yağlar kutsandı ve Krizma Kutsaması gerçekleştirildi.

Episkopos Ilgıt, yönetim bölgesindeki rahiplere, üstlendikleri misyon ve taahhütleri hatırlatarak, verdikleri sözleri yenilemelerini istedi. Yeminlerin tazelenmesinin ardından cemaat de rahipler için dua etti. Ayin sırasında, beden ve ruhu rahatlatmak, hastaların ağrılarını dindirmek, hastalık ve acılardan kurtarmak üzere Mesih tarafından tesis edilen Hasta Yağı da kutsandı. Bu yağlar, rahipler tarafından yıl boyunca hastaların mesh edilmesinde kullanılacak.

İkinci aşamada vaftize hazırlanan yetişkinlere destek olmak amacıyla Katekümen Yağı kutsandı. Bu yağ, onların şeytana karşı mücadelelerinde güçlenmeleri ve vaftizle alacakları yeni hayatın değerini daha iyi kavramaları için kullanılacak. Son olarak, zeytinyağı ve güzel kokularla hazırlanan Kutsal Yağ da kutsandı ve yıl boyunca düzenlenecek törenlerde kullanılacak.

(Yusuf Cemil Karaçay)

Exit mobile version