Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İskenderunlu’lar rahatsız

Her yerde Angus pis

Her yerde Angus pis kokusu

Hatay Tabip Odası, Hatay Veteriner Hekimleri Odası ve İskenderun Çevre Koruma Derneği işbirliği ile yapılan ortak açıklamada, ilçede haftalardır var olan ANGUS pis kokusuna çözüm bulunması istendi. Tabip Odası ve Veteriner Hekimleri Odaları ile birlikte yapılan ortak basın toplantısında görüşlerini açıklayan Çevre Koruma Derneği İskenderun Şube Başkanı Nermin Yıldırım Kara, aslolanın toplumun sağlıklı yaşam hakkı olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
“Ülkemizin yurtdışından yapmış olduğu canlı hayvan ithalatı sevkiyat işlemleri bir süredir İskenderun limanından sürdürülmektedir. Büyük ve küçükbaş canlı hayvanları taşıyan gemilerden tahliye işlemleri sırasında, kent merkezinde ve limana yakın civar mahallelerde, insanların genzini yakan ve nefes almayı engelleyen yoğun şekilde ağır bir koku yayılmaktadır. Bundan daha da önemlisi, yaşadığımız coğrafyada aslında var olmayan farklı sinek türleri de bu hayvanlarla birlikte gelmekte ve gemilerin şehrimize geldiği dönemde yoğun sinek şikayetleri de olmaktadır. Sineklerin birçok hastalığın taşıyıcısı olduğu düşünüldüğünde, daha önce ülkemizde hiç karşılaşılmayan hastalıkların ortaya çıkması söz konusu olabilecektir.
Her ne kadar ilgili Bakanlıklar, özellikle şarbon hastalığı hususunda şu an itibari ile artmış bir risk bulunmadığını ifade etseler de, ilerleyen dönemlerde bu tür hastalıklarla karşılaşılmayacağının garantisi yoktur. Gemiler ile getirilen bu hayvanların, canlı hayvan ithalatına ilişkin Yönetmelik hükümleri gereği, özellikle dezenfektasyon, kontrol ve muayene işlemlerinin kontrol edilip edilmediği sağlık açısından son derece önemli ve hayatidir.
Anayasanın 56.Maddesi, ‘Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir’ der, Çevreyi geliştirmek, sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir.”
İskenderun’da üç Kurum; Tabip Odası, Veteriner Hekimleri Odası ile Çevre Koruma Derneği adına ortak basın açıklamasını okuyan Nermin Yıldırım Kara, şöyle devam etti:
“Gerçekleştirilen canlı hayvan ithalatlarının ülkemiz hayvancılığına yaratacağı olumsuz etki açıktır. Esas olan, son yıllarda yıkıma uğratılan tarım ve hayvancılık politikalarının tekrar düzenlenmesi, damızlık ve hayvan üretimi yeniden destek ve teşvik edilerek yerli üretime geçilmesidir. Ancak, kısa vadede ülkemizin et ihtiyacını karşılamak üzere canlı hayvan ithalatı devam edecek ise çevre ve insan sağlını koruyan tedbirler alınmalıdır.
T.C. Hatay Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün İskenderun Çevre Koruma Derneği’ne verdiği cevapta, ‘Gelen şikayetler üzerine, yerleşim yerlerinden uzakta, alternatif limanlarda gemilerin tahliyesinin yapılması konusunda bakanlığımıza görüş yazısı yazılmıştır’ şeklinde bir ifade kullanılmıştır.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı tebliğ ile İskenderun liman sahası genişletilmiştir. Dolayısıyla, söz konusu sevkiyatların meskun mahal ve yerleşim alanlarının daha uzağındaki limanlardan yapılması çevre ve insan sağlığı açısından yararlı olacaktır.
Yukarıda da izah ettiğimiz üzere, siyasi iradeden beklentimiz, bir an önce ülkemizde hayvancılığının geliştirilmesi ve tekrar kendi ihtiyacımızı karşılayacak düzeye gelebilecek politikalar oluşturması ile birlikte, kısa vadede canlı hayvan sevkiyatlarının bundan sonra kent merkezinden uzak limanlardan yapılması, hayvanların sıkı veteriner kontrolünden geçmeleri, dezenfeksiyon işlemlerinin yapılması, karantina sürelerine dikkat edilmesidir.” -Cemil Yıldız-