Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İsrail-İran Savaşında 8. Gün: Çatışmalar Alevleniyor

İran-İsrail savaşının sekizinci gününde bölgedeki gerilim tırmanırken, ABD ve Almanya,

İran-İsrail savaşının sekizinci gününde bölgedeki gerilim tırmanırken, ABD ve Almanya, İsrail’e askeri desteğini artırdı. Son 24 saatte İsrail’e gönderilen 14 yeni askeri kargo uçağı, savaşın boyutunu daha da genişletti.

İsrail’in 13 Haziran’da İran’a başlattığı saldırılar, bölgeyi kan gölüne çevirirken, sekizinci gün itibarıyla ABD ve Almanya, Tel Aviv yönetimine yeni bir destek hamlesi yaptı. İsrail Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “operasyonel hazırlığı” artırmak amacıyla ekipman ve malzeme yüklü 14 askeri kargo uçağının İsrail’e ulaştığı bildirildi.

İsrail’in hava saldırıları İran’ın kalbini hedef aldı

İsrail Hava Kuvvetleri, gece saatlerinde Tahran ve çevresinde yoğun bombardıman gerçekleştirdi. Özellikle savunma sanayii altyapısına yönelik saldırılar kapsamında, füze motoru üretim merkezleri vuruldu. İran medyası, bu saldırıların İran’ın nükleer silah programına doğrudan müdahale olduğunu ileri sürdü.

İran, sabahın erken saatlerinde başlattığı saldırılarla İsrail’in güneyindeki Beerşeva kentine füze yağdırdı. İlk belirlemelere göre, 6 kişi yaralandı, çok sayıda araç ve bina hasar gördü. Birüssebi kentinde patlama sonrası İsrail polisi ve bomba imha ekipleri devreye girdi.

ABD ve Almanya’dan gelen kargo uçaklarının anlamı ne?

Söz konusu askeri kargo uçakları, İsrail’in 13 Haziran’dan bu yana yürüttüğü operasyonlar için kritik önemde. Savunma Bakanlığı, uçakların hava ve deniz köprülerinin devamı olduğunu duyurdu. Bu sevkiyatla birlikte İsrail’e ulaşan kargo uçağı sayısı 800’ü aştı.

İran’ın son füze saldırılarında Elbit silah şirketi ve uluslararası teknoloji devi Microsoft’un tesisleri zarar gördü. Saldırıların en dikkat çekici hedeflerinden biri de, nükleer araştırmalarda kritik rol oynayan Weizmann Enstitüsü oldu. İsrail kaynaklarına göre bina ağır hasar aldı.

İran füzelerinin bir kısmı, Necef Çölü’ndeki Dimona Nükleer Tesisi yakınlarına isabet etti. İran medyası, aynı zamanda Nevatim Hava Üssü’nün de hedef alındığını açıkladı. Bu üs, ABD ve İsrail ordusu tarafından ortak kullanılan stratejik bir nokta olarak biliniyor.

Diplomaside gerilim: İran-ABD hattında restleşme

İran Dışişleri Bakanı Abbas Irakçi, ABD’nin müzakere çağrılarına sert yanıt verdi. İran’ın resmi kanalıyla yaptığı açıklamada, “ABD’yi İsrail’in suç ortağı olarak görüyoruz” ifadelerini kullanan Irakçi, saldırılar sona ermeden masaya oturmayacaklarını belirtti.

Norveç büyükelçisine yönelik saldırı bölgede endişe yarattı

Gerilimin Tel Aviv’de de yankısı hissedildi. Norveç’in Tel Aviv Büyükelçiliği konutuna gece saatlerinde el bombası atıldı. Olayda yaralanan olmazken, Norveçli diplomatlarla temasa geçen İsrail yetkilileri, güvenlik önlemlerinin artırıldığını duyurdu. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, İsrail’in İran dini lideri Ali Hamaney’e yönelik bir suikast planladığı iddialarına tepki gösterdi. Böyle bir eylemin “Pandora’nın kutusunu” açacağını belirten Peskov, bölgenin geri dönülmez bir kaosa sürükleneceği uyarısında bulundu.

Hizbullah cephesinden net mesaj: “Tarafsız değiliz”

Hizbullah Genel Sekreteri Naim Kasım, İran’a karşı başlatılan saldırılarda tarafsız olmadıklarını ve İran’ın yanında olduklarını açıkladı. Hizbullah, İran’ın nükleer çalışmalarını meşru olarak gördüklerini ve İsrail’in saldırılarına karşı mücadele etmeye hazır olduklarını belirtti.

Zarif’in sosyal medya hesabına kısıtlama: Musk’a tepki

Eski İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, hesabına getirilen kısıtlamaları eleştirdi. Zarif, İsrail karşıtı açıklamalarının ardından “mavi tik”in kaldırıldığını ve görünürlüğünün azaltıldığını ifade etti. Zarif, bu duruma anlam veremediğini belirterek Elon Musk’a çağrıda bulundu.

ABD’nin pozisyonu değişiyor mu?

İsrail basınında yer alan haberlere göre, ABD, İran’ın Fordo nükleer tesisine yönelik saldırı planında doğrudan yer almak için zaman kolluyor. İsrail yönetimi, ABD’nin müdahil olması halinde “hedeflere birkaç gün içinde ulaşabileceklerini” savunuyor. Ancak ABD’nin kararını vermek için nükleer müzakerelerin sonucunu beklediği belirtiliyor.