Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kadim toprakların Anadolu’su

Dün Yeni Yılı kutlaması yaptı 6 Ocak, Ermeni Kilisesi takvimine

Dün Yeni Yılı kutlaması yaptı

6 Ocak, Ermeni Kilisesi takvimine göre Noel Bayramı. Dün, Hatay’dan İstanbul’a, Ortodoks ve Protestan Ermeniler, Noel’in coşkusunda bir araya geldi. Düzenlenen ayinlerde, huzur ve barış için dua etti.

Samandağ Vakıflıköy Surp Asdvadzazin (Meryem Ana) Kilisesi, Ermeni Kilisesi takvimine göre Noel olarak kabul edilen 6 Ocak’ı dualarla karşılayan yerlerden biri oldu. Sadece Vakıflı mı? İstanbul Kumkapı Patriklik Kilisesi, Feriköy Ermeni Kilisesi, Samatya Ermeni Kilisesi, Bakırköy Ermeni Kilisesi, Yeşilköy Ermeni Kilisesi, Çengelköy Ermeni Kilisesi ve Beyoğlu Üçhoron Kilisesi de Vakıflı gibi Noel ayinlerine evsahipliği yaptı. Yaşanan kötü günlerin bir an önce gitmesi için, barış için, huzur için, kardeşlik için dua etti.

-NOEL’E ÖZEL-

Musa Dağı’nın eteklerinden Akdeniz’i kuşbakışı gören Vakıflı Köyü, bu duaları bolca edenlerin birlikteliğine sahne oldu. 6 Ocak sabahı ilahiler eşliğinde İsa’nın vaftizi kutlandı. Tören sonrasında, gelenlere, bayram için hazırlanan kurabiye, yağlı simit, katıklı ekmek gibi hamur işleri ve likör ikram edildi. Normalde 40 gün süren bayram, nüfus fazla olmadığı için günümüzde daha az sürüyor.

-ZENGİN SOFRALAR-

Hz. İsa’nın doğum günü olarak kabul edilen 6 0cak günü, Ermeni Cemaati, kiliselerde düzenlenen dini törenin ardından akrabalarıyla bayramlaşıyor. Noel’den bir gece önce ise evlerde Noel için özel yemekler hazırlanıyor. Ermeni mutfağının karakteristik yemekleri arasında zeytinyağlılar ve tatlı çeşitleri yer alıyor. Tatlı türleri arasında “anuş abur- aşure” ve baklava özel bir yere sahip. Ermeni mezesi topik de Noel sofralarında yerini alan tipik bir Ermeni mezesi.

-Selvi Günay-