Kayıt dışılıkla mücadele paketi geliyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışılıkla mücadeleyi güçlendirmek amacıyla önemli düzenlemeler içeren yeni vergi paketini hazırladı. Paket kapsamında hizmet işletmelerinde günlük hasılat tespitlerinin yapılması ve yıllık hasılatın denetlenmesi öngörülüyor. Bu düzenleme ile vergi incelemeleri ve saha denetimlerinin etkinliği artırılacak. Özellikle serbest meslek sahipleri ve ticaret erbabının işletmelerinde yapılacak günlük hasılat yoklamalarıyla vergi uyumunun sağlanması hedefleniyor. […]

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışılıkla mücadeleyi güçlendirmek amacıyla önemli düzenlemeler içeren yeni vergi paketini hazırladı. Paket kapsamında hizmet işletmelerinde günlük hasılat tespitlerinin yapılması ve yıllık hasılatın denetlenmesi öngörülüyor. Bu düzenleme ile vergi incelemeleri ve saha denetimlerinin etkinliği artırılacak.
Özellikle serbest meslek sahipleri ve ticaret erbabının işletmelerinde yapılacak günlük hasılat yoklamalarıyla vergi uyumunun sağlanması hedefleniyor. Mükellefler tarafından beyan edilen hasılat ile yapılan yoklamalar arasındaki farklar doğrultusunda izah süreçleri başlatılacak ve gerektiğinde cezai işlemler uygulanacak.
Gelir ve kurumlar vergisinde tevkifat uygulamasının genişletilmesi de paketin önemli bir bileşeni olarak öne çıkıyor. Özellikle kayıt dışılığın sık görüldüğü sektörlerde tevkifat oranlarının artırılması için yasal düzenlemeler yapılacak.
Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının artırılması da paketin diğer önemli unsurlarından biri. Özellikle fatura düzenlememe ve alıp vermemelerde cezaların artırılmasıyla vergi kaçakçılığıyla mücadelede caydırıcılığın artırılması hedefleniyor.
Paketin ayrıca, banka hesapları üzerinden yapılan para transferlerinde usulsüzlük yapanlara yönelik özel cezalar içerdiği belirtiliyor. Benzer şekilde, POS cihazlarının usulsüz kullanımıyla ilgili ağırlaştırılmış cezaların öngörüldüğü ifade ediliyor.
Son olarak, paketin Vergi Usul Kanunu’nda yer alan kaçakçılık suçları için hapis cezalarının artırılması ve etkin pişmanlık hükümlerinin kaldırılması gibi önemli yasal düzenlemeler içerdiği bildiriliyor – Yusuf Cemil Karaçay-

Exit mobile version