Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya

Kırıkhan Bayezid-i Bistami Türbesi kapılarını açıyor

Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde bulunan Bayezid-i Bistami Türbesi, yeniden ziyarete açılıyor.

Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde bulunan Bayezid-i Bistami Türbesi, yeniden ziyarete açılıyor.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilecek açılış programı, 23 Temmuz 2026 Perşembe günü saat 17.00’de yapılacak.

Açılışın, Kırıkhan ilçesine bağlı Alaybeyli Mahallesi’nde, Bayezid-i Bestami Caddesi üzerinde yer alan türbede gerçekleştirileceği bildirildi. Programın, bölgedeki tarihi ve manevi mirasın yeniden vatandaşlarla buluşması açısından önem taşıdığı değerlendiriliyor.

Duyuruda, açılış programında Hatay Vakıflar Bölge Müdürü Adem Bozkurt’un da yer alacağı belirtildi. Türbenin yeniden ziyarete açılmasıyla birlikte, hem ilçe halkının hem de çevre illerden gelecek ziyaretçilerin önemli bir manevi mekâna yeniden kavuşması bekleniyor.

Bayezid-i Bistami Türbesi’nin kapılarını yeniden ziyaretçilere açacak olması, Kırıkhan’daki kültürel ve tarihi değerlerin yaşatılması adına dikkat çeken bir gelişme olarak öne çıktı.

 

Bayezid-i Bistami kimdir?

 

Ebû Yezîd Bistâmî, “Sultânü’l-ârîfin” (âriflerin sultanı) olarak bilinen, tasavvuftaki “sekir” (manevi sarhoşluk) ve “fenâ” (nefsin dünyevi arzulardan sıyrılması) kavramlarını sistemleştiren ilk büyük mutasavvıflardandır. 9. yüzyılda (ö. 234/848) İran’ın Horasan bölgesindeki Bistam şehrinde doğmuş ve yaşamıştır.

 

Hayatı hakkında öne çıkan detaylar şöyledir: Tasavvuftaki Yeri: İlahi aşkı, zühdü (dünya nimetlerinden uzak durma) ve mistik yaşantısıyla tanınır. Kendisinden sonra gelen birçok sufi ve İslam düşünürünü derinden etkilemiştir.

Öğretisi: “Fenâfillâh” (Allah’ın varlığında yok olma) düşüncesinin en önemli öncülerindendir.

Makamı: Asıl türbesi İran’ın Bistam şehrinde yer alır. Ancak Türkiye sınırları içerisinde, Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde bulunan Darb-ı Sak Kalesi yakınlarında bir makamının da (manevi ziyaret yerinin) olduğuna inanılmaktadır.