Kırıkhan Havucu 5 TL’den yola çıkıyor

Hatay’ın bereketli toprakları, depremin yaralarını sarmaya devam ederken, tarım işçileri zorlu bir hasat mevsimine giriş yaptı. Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde, Amik Ovası’nda yetişen sarı havuçların sökümüne başlandı. Ancak, tarladan çıkan 5 TL’lik havuçlar, zincir marketlerde 15 TL’ye kadar çıkarak ekonomik dengesizlikleri de ortaya koyuyor. Asrın felaketi olarak nitelendirilen depremin vurduğu Hatay, tarım alanlarında verimli ürünler yetiştirmeye […]

Hatay’ın bereketli toprakları, depremin yaralarını sarmaya devam ederken, tarım işçileri zorlu bir hasat mevsimine giriş yaptı. Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde, Amik Ovası’nda yetişen sarı havuçların sökümüne başlandı. Ancak, tarladan çıkan 5 TL’lik havuçlar, zincir marketlerde 15 TL’ye kadar çıkarak ekonomik dengesizlikleri de ortaya koyuyor.

Asrın felaketi olarak nitelendirilen depremin vurduğu Hatay, tarım alanlarında verimli ürünler yetiştirmeye devam ediyor. Sarı havuçlar, Amik Ovası’nda gerçekleşen hasatla birlikte topraktan çıkarılarak Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor. Ancak, bu bereketli ürünün fiyatı tarladan çıkış ile zincir marketlere ulaşana kadar ciddi bir artış gösteriyor.

Ahmet Donat, yaklaşık 10 bin dönüm arazide sarı ve siyah havuç üretimi gerçekleştirdiklerini belirtirken, “Sarı havucu iç piyasa dediğimiz; Ankara, İstanbul, Mersin, Diyarbakır başta olmak üzere 81 ile elimizden geldiğince ulaştırmaya çalışıyoruz. Hasatlarımız, verimimiz iyi durumda. Şu an sarı havucumuzu 5 TL’ye satıyoruz. Zincir marketlerde bu fiyatlar; 11-12- 15 TL’ye kadar çıkıyor. Bu bizim en büyük sorunumuz, bizden çıkıp son tüketiciye ulaştığı zaman 15 TL’den tüketim sağlanıyor” dedi.

Tarım işçisi Mahmut Ekinci, zorlu şartlarda ekmek parası kazanmak için mücadele ettiklerini belirterek, “İşimiz zor, hava soğuk. Kışın suyun içerisindeyiz. Tarla daha zor, burası oraya göre biraz daha rahat” şeklinde konuştu. Hatay’dan çıkan havuçların, yaşanan zorlu şartlara rağmen tarlada uygun fiyatla satılması, iç piyasada yaşanan fiyat artışlarına dikkat çekiyor. -Meriç Demiray-

Exit mobile version