Kısa Haberler

Açlık sınırı Türk-İş araştırmasına göre, Ekim ayında açlık sınırı 7.425 liraya, yoksulluk sınırı 24.185 liraya yükseldi. Gıda enflasyonu ise son 12 ayda yüzde 135 artış kaydetti. İhracat / ithalat Ocak-Eylül döneminde ihracatta ilk sırada Almanya yer aldı. Bu ülkeye 15 milyar 777 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Ocak-Eylül döneminde ithalatta ilk sırayı Rusya aldı. Bu ülkeden […]

Açlık sınırı

Türk-İş araştırmasına göre, Ekim ayında açlık sınırı 7.425 liraya, yoksulluk sınırı 24.185 liraya yükseldi. Gıda enflasyonu ise son 12 ayda yüzde 135 artış kaydetti.

İhracat / ithalat

Ocak-Eylül döneminde ihracatta ilk sırada Almanya yer aldı. Bu ülkeye 15 milyar 777 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Ocak-Eylül döneminde ithalatta ilk sırayı Rusya aldı. Bu ülkeden 44 milyar 638 milyon dolarlık ithalat yapıldı.

Adliyeye sevk

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan yürütülen, soruşturma kapsamında gözaltına alınan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Emniyet’teki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

Süresi uzatıldı

Şirketlerin, kur korumalı mevduattan elde ettikleri kazançlar için uygulanan kurumlar vergisi istisnası, 30 Eylül tarihli bilançolar için de geçerli olacak.

Eylül verisi

Eylülde dış ticaret açığı yüzde 248,9 yükselerek, 2 milyar 739 milyon dolardan 9 milyar 555 milyon dolara çıktı. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise Eylül 2021’de yüzde 87,7 iken geçen ay yüzde 68,3’e geriledi.

Beyaz perdede

Ruben Östlund’un Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye Ödülü alan filmi “Hüzün Üçgeni”, bu hafta izleyici ile buluşacak. Filmin başrollerinde Charlbi Dean, Harris Dickinson ve Woody Harrelson’un yer alıyor.

Türkiye de dahil…

Türkiye’nin de aralarında olduğu 19 ülke, Uygur Türklerine karşı ciddi insan hakları ihlalleri işlemekle suçlanan Çin’e, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ile işbirliği ve Uygur Türklerinin haklarının korunması çağrısında bulundu.

Kabul edildi

TBMM İçişleri Komisyonu’nda, AK Parti Milletvekillerinin imzasını taşıyan Polis Yüksek Öğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, kabul edildi.

Resmi Gazete’de

Amasra Maden Kazası Araştırma Komisyonu’na üye seçimine dair karar ile Türk askerinin Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki görev süresi uzatılması ve Ahmet Eşref Fakıbaba’nın TBMM üyeliğinin düşmesine ilişkin kararlar Resmi Gazete’de yayımlandı.

THY’den yeni rota

Türk Hava Yolları (THY), Irak’ın Kerkük ve Türkmenistan’ın Türkmenbaşı şehirlerine tarifeli sefer başlatma kararı aldı.

Cumhuriyet Gazetesi

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, eski Cumhuriyet Gazetesi yazar ve yöneticileri hakkında “silahlı terör örgütüne yardım” suçlamasıyla açılan davada, yerel mahkemenin 12 sanık yönünden verdiği mahkumiyet hükümlerini usulden bozdu.

MEB ile THY’den

İşbirliği protokolü

MEB ile THY arasında, Bakanlığa bağlı resmi okul ve kurumlarda görev yapan öğretmenlerin seyahatlerindeki biletleme ve bagaj ücretlerinde indirim yapılmasını sağlamaya ilişkin protokol imzalandı.

Danıştay’dan açıklama

Danıştay Başkanlığı, Hakimler ve Savcılar Kurulu’nca (HSK) meslekten ihraç edilen hakim ve savcıların açtıkları davalarda 323 kişi hakkında lehe karar verildiğini, kararların henüz kesinleşmediğini bildirdi.

AYM incelemesi

Anayasa Mahkemesi, CHP’nin Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’la TCK’ya eklenen 29. maddenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebinin ilk incelemesini tamamladı.

Başvurular başladı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM), üniversitelerde zorunlu yabancı dil hazırlık sınıflarında başarısız öğrencilerin Türkçe öğretim yapan yükseköğretim programlarına yerleştirilme başvuruları başlatıldı.

1134 kadın muhtar

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye’de 1010 mahalle ve 124 köy olmak üzere 1134 kadın muhtarın görev yaptığını belirterek, “Bugüne kadar vali ve kaymakamlarımızla 286 bin muhtar buluşması gerçekleştirdik” dedi.

MHP, her ilde…

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, her ilde su ihtiyacı bulunduğu belirlenecek bir köye çeşme hayratı yaptıracaklarını bildirdi.

Yüzde 27,1 arttı

Türkiye’nin turizm geliri, yılın üçüncü çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27,1 artarak 17 milyar 952 milyon 361 bin dolar oldu.

Melek yatırımcılar

Antalya’da düzenlenen “Dünya Melek Yatırım Forumu (WBAF2022) Akdeniz Kongresi” kapsamında zirveler düzenlendi, melek yatırımcılar tecrübelerini paylaştı.

MÜSİAD çalışması

MÜSİAD, dünyaya açılmak isteyen sanayici ve girişimciler ile Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen yabancı iş insanlarına rehberlik edecek MÜSİAD Uluslararası Yatırım Destek Ofisi ile MÜSİAD Ticaret Ofisi’ni, MÜSİAD EXPO 2022’de tanıtacak.

2. El Otomobil

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, ikinci el otomobil pazarındaki yavaşlamanın geçen ay da sürdüğünü bildirdi.

e-Devlet’e geliyor

e-Devlet Kapısı’nda, Yapay Zeka Temelli Çevrim İçi Destek Sistemi’nin hayata geçirilmesi ve Türkiye’nin gelecek yıllarda takip edeceği Dijital Devlet Stratejisi’nin hazırlanması planlanıyor.

MEB açıkladı

Yaş sınırı olmaksızın meslek sahibi olmak isteyen en az ortaokul mezunu herkesin başvurabildiği, 3 yıl çıraklık, 1 yıl kalfalık eğitimleri verilen Mesleki Eğitim Merkezlerinde, çıraklar 1658, kalfalar 2 bin 763 lira ücret alıyor.

Kovid-19 dalgası

Avrupa Birliği’nin (AB) ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Kurumu, gelecek haftalarda yeni bir Kovid-19 dalgasının beklendiğini, bu sonbahar ve kış mevsiminde Kovid-19 ve grip virüslerinin birlikte görüleceğini bildirdi.

Cumhurbaşkanlığından

Teknoloji Genelgesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, teknoloji girişimciliğinin gelişim hızının artırılarak, bu alandaki ekosistemin daha da güçlendirilmesi amacıyla ‘Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi’ konulu bir genelge yayımladı.

Merkez Bankası

Enflasyon tahmini

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın son enflasyon raporunu açıkladı. TCMB, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 65,2’ye yükseltti.

KYK borcuna

Düzenleme geldi

Ekonomiye ilişkin “torba” kanun teklifinin birinci bölümünde yer alan 10 madde kabul edildi. Kabul edilen maddelere göre, öğrenim kredisi alanlar borçlarını, aldıkları miktar kadar mezuniyetten 2 yıl sonra ödemeye başlayacak.

İşlem yasağı

SPK haftalık bültenine göre, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 18 isme, borsalarda 6 ay süreyle geçici işlem yasağı uygulanması kararı aldı.

İşadamlarının talebi

Başta finansmana erişim olmak üzere, çeşitli konularda sıkıntılı günler yaşayan ihracatçı temsilcileri, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin düzenlediği Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı’nda, sorunların çözümü için Ticaret Bakanı Mehmet Muş’tan yardım istedi.

Exit mobile version