Kısa Kısa Haberler

Antakya Belediye Meclisi Bugün Toplanıyor Antakya Belediye Meclisi, Mart ayı olağan toplantısını bugün yapıyor. 1 Mart Salı günü saat 13.30’da, Akasya Mahallesi 78. Sokak’ta bulunan Şehit Emin Yıldırım Çok Amaçlı Salonu’nda yapılacak olan Antakya Belediye Meclisi toplantısı gündeminde, imar tadil teklifleri ve raporları var. Yapay Zeka Yarışma Başvurusu Uzatıldı Sağlıkta Yapay Zeka Yarışması’na katılım için […]

Antakya Belediye Meclisi

Bugün Toplanıyor

Antakya Belediye Meclisi, Mart ayı olağan toplantısını bugün yapıyor. 1 Mart Salı günü saat 13.30’da, Akasya Mahallesi 78. Sokak’ta bulunan Şehit Emin Yıldırım Çok Amaçlı Salonu’nda yapılacak olan Antakya Belediye Meclisi toplantısı gündeminde, imar tadil teklifleri ve raporları var.

Yapay Zeka Yarışma Başvurusu Uzatıldı

Sağlıkta Yapay Zeka Yarışması’na katılım için dün sona ermesi beklenen süre uzatıldı. Sağlık Bakanlığı kararıyla, TEKNOFEST TÜSEB Sağlıkta Yapay Zeka Yarışması başvuruları uzatıldı. 28 Şubat Pazartesi günü sona ermesi gereken Sağlıkta Yapay Zeka Yarışması’na katılım için başvurular, 7 Mart tarihine kadar uzatıldı.

Dünyada Kovid’le Mücadele

Tek Yol Aşı…

Sağlık Bakanlığı, dünya ülkelerinin, koronavirüsle mücadeleyi artık aşı ile yaptığını duyurdu.

Sağlık Bakanlığı, dün sabah şu mesajı yayınladı:

“Vaka sayılarındaki düşüş trendi sonucunda, risk grubunda olup da hastalığa yakalananların ve buna bağlı vefatların sayısı azalıyor. Dünya, salgına karşı mücadeleyi artık aşıyla veriyor. Hatırlatma dozlarını hepimiz yaptırmalı, risk grubundaysak, kendimizi iyi korumalıyız.”

KKTC’ye Giriş, Aşılılara Testsiz!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC), bugünden itibaren, aşılılar test yaptırmadan geçiş yapabilecekler.

1 Mart 2022 tarihinden itibaren, ikinci doz aşısının üzerinden 14 gün geçmiş ve 9 ay geçmemiş kişiler, tam aşılı sayılacak ve PCR/Antijen testi olmadan KKTC’ye giriş yapabilecekler.

KKTC’YE gelecek kişilerin, “Güvende Kal” uygulamasını indirerek veya www.guvendekalkktc.com adresinden “Dijital Seyahat Belgesi” oluşturması, oluşturulan belgeyi de çıktı veya dijital olarak yanlarında bulundurmaları gerekiyor.

Hatay BŞB ile MKÜ İşbirliği

Sokak Lezzetleri Festivali

Hatay Büyükşehir Belediyesi (BŞB), kentin mutfak kültürünü tanıtmak amacıyla, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) ile birlikte organizasyona imza atıyor. Etkinlik, hafta sonu.

BŞB, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi ile birlikte, Sokak Lezzetleri Festivali düzenleyecek. UNESCO Hatay Gastronomi Evi’nin ev sahipliğinde gerçekleşecek olan festival, çeşitli atölyelere ve birbirinden eğlenceli yarışmalara sahne olacak.

Şeflerin, yemek tarihçilerinin ve diyetisyenlerin de kendi alanları ile ilgili katkı sunacağı Sokak Lezzetleri Festivali, Hatay Gastronomisinin ulusal ve uluslararası tanıtımında önemli bir görev üstlenmiş olacak.

Katılanların keyifle vakit geçireceği ve sürprizlerle karşılaşacağı Festival, 5 Mart Cumartesi günü saat 12.00’de başlayacak ve gün boyu devam edecek.

ADD Gözüyle; Rusya’nın Ukrayna Saldırısı:

Emperyalizme Bel Bağlamanın Acı Sonu

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısıyla ilgili, “Emperyalizme bel bağlamanın acı sonu ve Atatürk dehası” yorumu yaptı.

ADD’nin uzunca yorumundan çok kısa özet şöyle:

“Türkiye, ne ABD, ne Rus emperyalizminin yanında olamaz, olmamalıdır. TBMM, duruma el koymalı, aktif tarafsızlık politikası uygulanmalıdır. ADD, elbette; amasız, fakatsız, en gür sesiyle ‘Savaşa Hayır!’ diyor. Ama bununla da yetinmiyor…  Filler tepişirken ezilen çimen olmamanın yolunu, Atatürk’ün yüz yıl önce gösterdiğini hiç unutmamamız, başka rehber, farklı yol aramanın beyhude ve çarenin de Yeniden Kemalist Cumhuriyet olduğunu görmemiz gerektiğini de ekliyor.”

Büyüme oranları

TÜİK, geçen yıla ilişkin üretim yöntemiyle hesaplanan gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Türkiye ekonomisi 2021’de yüzde 11, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 9,1 büyüme kaydetti.

Yüzde 17,2 arttı

Türkiye’nin ihracatı, Ocak’ta, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17,2 artarak 17 milyar 587 milyon dolar, ithalatı yüzde 54,2 artışla 27 milyar 848 milyon dolar oldu.

Kandil, dualarla…

Hatay’da Anadolu’da inşa edilen ilk cami olma özelliğini taşıyan Habib-i Neccar Camisi’nde, Miraç Kandili, dualarla idrak edildi. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda, mevlit okundu, şehitler için dua edildi.

THY’den ek sefer

Türk Hava Yolları’nın (THY), Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ardından, sınır komşusu Romanya’da oluşan yoğun talep nedeniyle ek seferler yapacağı duyuruldu.

Türk Eximbank

Türk Eximbank’ın 2021 yılında ihracat desteği 46,1 milyar dolara ulaşırken, bunun 22,5 milyar dolarını nakdi krediler, 23,6 milyar dolarını da alacak sigortası desteği oluşturdu.

Taziye Mesajı

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Pençe Yıldırım Harekat bölgesinde şehit düşen Hataylı Piyade Uzman Çavuş Halil İbrahim Çete için başsağlığı mesajı yayımladı.

Türkiye’ye yönelik

Siber saldırılar

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, yerli ve milli uygulamalarla Türkiye’nin “siber kalkanını” güçlendirdiklerini belirterek, “2020 yılında 118 bin 470 siber saldırı gerçekleşirken, bu sayı 2021’de 84 bin 113’e geriledi” ifadesini kullandı.

Okul öncesi eğitim

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “3 bin anaokulu yapma hedefimizde, geriye kalan 891 anaokulu için de arsa belirleme çalışmamız devam ediyor. Hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz” dedi.

710 kız öğrenci

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca, kadınların mühendislik alanında daha fazla yer almasını sağlamak için başlatılan ‘Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesi’nden faydalanan 142 kız öğrenci, mühendislik fakültesinden mezun oldu ve çeşitli şirketlerde istihdam edildi.

Eğitimde ilk yardım

Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Daire Başkanlığı, İlk Yardım Eğitici Eğitim Merkezinin katkılarıyla, Milli Eğitim Bakanlığınca,10 ayda 68 bin 304 öğretmene ilk yardım eğitimi verildi.

Hatay hala yüksek

Sağlık Bakanlığının 12-18 Şubat verilerine göre 100 bin kişide görülen Kovid-19 vaka sayısı İstanbul’da 617,50, Ankara’da 1216,83, İzmir’de 776,25 oldu. Hatay ise 703.41 oranıyla, risk seviyesi yüksek kategoride yer aldı.

Aşı Tablosu

18 yaş ve üstü nüfusta ikinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 85,05, birinci doz aşı yapılanların oranı yüzde 92,91 oldu. Türkiye’de bugüne kadar uygulanan aşı miktarı 145 milyon 503 bin 292 doza yükseldi.

EXPO ziyareti

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) Ülke Direktörü ve Türkiye Temsilcisi Nils Grede, EXPO 2021 Hatay’ın Antakya-Defne bölgesindeki alanını ziyaret etti.

Belediye denetimi

Samandağ Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, vatandaşların sağlığı için, ilçe sınırları içerisinde bulunan kafe, restoran ve dönercilerde gıda, hijyen ve ruhsat denetimi gerçekleştiriyor.

28 Şubat Mesajı

AK Parti Hatay İl Kadın Kolları Başkanı Zehra Eren, 28 Şubat Postmodern Darbesi’nin 25. Yıldönümü nedeniyle yayınladığı mesajında, “Milletimizin feraseti ve basiretiyle, çatışma beklentisi boşa çıkmıştır” dedi.

2021’in son çeyreği

Türkiye, 2021’in dördüncü çeyreğinde yakaladığı yüzde 9,1’lik büyüme oranıyla, verisi açıklanan G20 ülkeleri arasında ilk, OECD’de üçüncü sırada yer aldı.

İhracatçıya destek

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından ihracatta sürdürülebilirlik ekosisteminin gelişmesine katkı sağlamak amacıyla Bölgesel Sürdürülebilir İhracat Seferberliği Eğitim Programı başlatıldı.

Yüzde 30 düşürdü

Rusya-Ukrayna savaşından Türkiye’nin bölgeye gerçekleştirdiği meyve-sebze ihracatı da etkilenirken, bu durum, iç piyasada özellikle salatalık, domates ve biber fiyatlarının yüzde 30’lara varan oranda düşmesine neden oldu.

Sonuçlar açıklandı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM), Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2021-DUS) yerleştirme sonuçlarını açıkladı.

Bakan açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Nadir Hastalıklar Sağlık Eylem Planı taslağının oluşturulduğunu, gelecek 3 yılı kapsayacak strateji belgesini, bu yılın ilk yarısında yayımlamayı planladıklarını bildirdi.

TRT 2 Mart ayı

Kültür sanat kanalı TRT 2, Şubat ayı boyunca her akşam farklı bir filmi sinemaseverlerin beğenisine sunacak.

İmzalar atıldı

CHP, DEVA Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi, İYİ Parti ve Saadet Partisi’nin “Yarının Türkiye’si için Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” sunumu ve imza töreni yapıldı.

Rekor artış

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 71,63 ile zirveyi gördü. Aylık bazda artış ise yüzde 13,09 oldu.

Dış Ticaret

Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle oluşturulan genel ticaret sistemi Ocak verilerine göre; dış ticaret açığı, geçen yılın aynı ayına göre 235 artarak 10,3 milyar dolara yükseldi.

Turizm sektörü

Turizm sektörü, Rusya ve Ukrayna’dan iptallerin başladığını, rezervasyonların da azaldığını belirtiyor. Sektör, tablonun 15 Mart’tan sonra netleşmesini bekliyor.

Exit mobile version