Kısa Kısa Haberler

HGC Kongresi 16 Ekim’deHatay Gazeteciler Cemiyeti (HGC) Olağan Genel Kurulu, 16 Ekim Pazar günü 10.00 ile 17.00 saatlerinde, HGC binasında yapılıyor. Çoğunluk sağlanamazsa, Kongre, 23 Ekim Pazar günü aynı yerde ve saatte gerçekleştirilecek. MKÜ’de “Türkçe” Seviye Tespit Sınavı Bugün… Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde (MKÜ) Türkçe dili ile ilgili olarak yabancılara yönelik uygulanan Dil Seviye Tespit […]

HGC Kongresi 16 Ekim’de
Hatay Gazeteciler Cemiyeti (HGC) Olağan Genel Kurulu, 16 Ekim Pazar günü 10.00 ile 17.00 saatlerinde, HGC binasında yapılıyor. Çoğunluk sağlanamazsa, Kongre, 23 Ekim Pazar günü aynı yerde ve saatte gerçekleştirilecek.

MKÜ’de “Türkçe” Seviye Tespit Sınavı Bugün…

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde (MKÜ) Türkçe dili ile ilgili olarak yabancılara yönelik uygulanan Dil Seviye Tespit Sınavı bugün yapılıyor.

MKÜ’den bu konuda yapılan açıklama şöyle:

“Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Yabancı öğrenciler için Türkçe Seviye Tespit Sınavı, 30 Eylül 2022 tarihinde saat 14.00’te, Eğitim Fakültesi 161-162-352-353-B 61 ve B 65 numaralı dersliklerde gerçekleştirilecektir. Sınava katılacak öğrencilerin saat 13.30’da sınav salonunda hazır olmaları gerekmektedir.”

Yeni Tüketici Yasası Yarın Başlıyor

Yeni tüketici düzenlemesinin 1 Ekim’de yürürlüğe girmesiyle, kredi sözleşmelerinden mesafeli satışlara, satış sonrası hizmetlerden tüketici hakem heyetlerine kadar pek çok konuda yeni bir dönem başlayacak. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Kat Mülkiyeti Kanunu’nda değişiklik öngören yeni düzenleme, tüketicileri daha ileri seviyede korumayı amaçlıyor. Bu kapsamda, devre tatiline ilişkin düzenlemeler, kanunun yayımıyla birlikte yürürlüğe girdi. Kanundaki hükümlerin büyük bölümü ise 1 Ekim’den itibaren uygulanacak.

MKÜ’de “Genç Sanat: 5. Afiş Tasarım Yarışması”

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde (MKÜ) Genç Sanat 5.Afiş Tasarım Yarışması düzenleniyor. 6 Eylül’de başlayan başvurular 18 Ekim’e kadar sürecek. Tasarım yarışması konusu, “Bağımlılığa Karşı Sanatın Gücü” başlığını taşıyor.

Dünya’da 146 ülke arasında;

En Mutlu Ülke Finlandiya

Türkiye 112.Sırada

Son Sırada Afganistan Var

2022 Dünya Mutluluk Raporu açıklanırken, Finlandiya, 5. kez en mutlu ülke olarak zirveye yerleşti. Mutluluk Raporu, toplamda 146 ülkeyi kapsarken, Türkiye 112. sırada yer aldı.

Birleşmiş Milletler Dünya Mutluluk Raporu’na göre, dünyadaki en mutlu ülkenin Finlandiya olduğu belirlendi.

Mutluluk Raporu toplamda 146 ülkeyi kapsarken, birçok farklı değerlendirme faktörü kullanıldı. Dünyanın en mutlu diğer 10 ülkesinin ise Danimarka, İzlanda, İsviçre, Hollanda, Lüksemburg, İsveç, Norveç, İsrail ve Yeni Zelanda olduğu kaydedildi.

Geçtiğimiz yılın raporuna göre, bazı ülkelerin yerlerinin değiştiği görülürken, Türkiye’nin 112. sırada yer aldığı saptandı. Türkiye’nin mutluluk endeksinde düşüş yaşadığı gözlenirken, listeye göre dünyanın en mutsuz ülkesi Afganistan olarak kaydedildi.

Deprem ayarı

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca, yüksek deprem riskli bölgelerde yüksekliği 70 metreyi düşük riskli bölgelerde 105 metreyi geçen binalar için ve güçlendirme işlerinde yapı sahibi tarafından tasarım gözetmenliği hizmeti alınacak.

Büyüme tahmini

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), beklenenden daha güçlü iç talep ve ihracattaki ılımlı toparlanmayı takiben Türkiye için 2022 büyüme tahminini yüzde 4,5’e yükselttiğini açıkladı.

Ayakkabı fuarı

Alanında Avrupa’nın en büyük organizasyonu olma özelliği taşıyan ve bugüne kadarki en yüksek katılımla gerçekleştirilen 67. Uluslararası Ayakkabı Moda (AYMOD) Fuarı başladı.

Patates yeterli

Patates Üreticileri, Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (PÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Ali Köybaşı, “Nevşehir’deki depolarda yerini alan patateste tedarik sorunu öngörülmüyor” dedi.

Kış beklentisi

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye’nin, kış aylarında geçen seneye kıyasla çok daha fazla turisti ağırlayacağını belirterek, “Şu anki ön rezervasyonlar da bunun göstergesi” dedi.

TÜİK verisi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılı uluslararası hizmet ticareti istatistiklerini açıkladı. Buna göre, seyahat hariç hizmet ihracatı 2020’de 24,9 milyar dolar iken, 2021’de yüzde 39,6 artarak 34,8 milyar dolara çıktı.

Sosyal konutlarda

Temeller atılıyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum: “Ankara, Afyonkarahisar, Amasya, Aydın, Bolu, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Kahramanmaraş, Kırşehir, Konya, Manisa, Muğla, Tunceli, Uşak, Yozgat ve Zonguldak’ta 5 bin konutun temelini atıyoruz.”

Adı ‘Türkan’ oldu

Adana’daki Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünce lif kalitesi, yüksek verimiyle geliştirilip tescillenen ve adını Yeşilçam’ın ünlü ismi Türkan Şoray’dan alan “Türkan” pamuğunun hasadı için etkinlik düzenlendi.

AYM’den red geldi

Anayasa Mahkemesi (AYM), Milletvekili Seçimi Kanunu’nda değişiklik yapan kanunun bazı hükümlerinin iptal istemini oy çokluğuyla reddetti. Yüksek Mahkeme, iptali istenen hükümlerin Anayasa’ya aykırı olmadığına ve iptal istemlerinin reddine oy çokluğuyla karar verdi.

Bakan mesajı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Şehir hastanelerimizin her biri, vatandaşlarımıza sağlık hizmeti sunmanın yanı sıra kendi ekolünün sahibi, uluslararası tanınırlığı olan birer eğitim ve sağlık araştırmaları üssü olacak” dedi.

EGM açıklaması

Emniyet Genel Müdürlüğü, Vakıfbank ile yapılan yeni banka maaş promosyonuna ilişkin protokole göre, tüm personele tek seferde, peşin ve eşit olarak hiçbir kesinti yapılmaksızın, 27 bin lira ödenmesinin karara bağlandığını bildirdi.

Gençlerden ilgi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İlk Evim İlk İş Yerim Projesi’ne yapılan yaklaşık 5 milyon başvurunun 1 milyon 714 binini gençlerin oluşturduğunu bildirdi.

Sınav 1 Ekim’de

Türkiye Teknoloji Takımı’ndan yapılan açıklamaya göre, ilk aşamayı başarıyla geçen adaylar için ikinci aşama olan DENEYAP Uygulama Sınavı, 42 ilde eş zamanlı olarak 1 Ekim 2022’de gerçekleştirilecek.

Uzaktan eğitim

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi ile Anadolu Üniversitesi arasında imzalanan işbirliği protokolüyle, üniversitenin eğitim materyalleri, 3,8 milyon kamu personelinin hizmetine sunulacak.

Sınav her yıl

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, öğretmenlik kariyer basamakları sürecindeki eğitimlerin ve sınavın sadece bu sene değil her yıl tekrarlanacağını ve içeriklerin güncelleneceğini bildirdi.

ÖSYM duyurusu

15-21 Eylül 2022 tarihleri arasında tercihleri alınan 2022-YKS kapsamında spor dallarında yetenekli ve üstün başarılı adaylar için spor alanlarındaki yükseköğretim programlarına yapılan yerleştirme işlemleri tamamlandı. Adaylar, yerleştirme sonuçlarını, “https://sonuc.osym.gov.tr” internet adresinden kimlik numarası veya aday şifresiyle öğrenilebilecek.

Akrep zehri…

Kanser tedavisinde!

Şanlıurfa’da Harran Üniversitesi (HRÜ) akademisyenlerince yapılan çalışmada, kara akrep zehrinin memedeki kanserli hücreyi yok olması için tetiklediği, normal hücrelere ise zarar vermediği tespit edildi.

Emsal karar

Adana’da bir kadın, eşine boşanma davası açtıktan sonra mahkemeden özel izin alarak dedektif gibi iz sürüp eşinin kendisini aldattığını, evliyken çocukluk aşkıyla nişanlandığını tespit etti. Ancak zina kanıtını mahkeme kabul etmedi: “Boşanma davası açılınca, isteyen istediği kişiyle kalır!”

Gübre krizi mi?

Avrupa’da doğal gaz fiyatlarının hızla yükselmesi sebebiyle gübre üretim tesislerinin büyük kısmı faaliyetlerini durdurma kararı alırken, bu durumun gübre kıtlığına yol açabileceği düşünülüyor.

Çağrı yaptı

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, gıda üretiminde ve gıdanın topraktan sofraya kadar olan yolculuğunda büyük emek harcandığını belirterek, vatandaşlara israfı önleme çağrısı yaptı.

1 Ekim’den itibaren

Yeni tüketici düzenlemesinin 1 Ekim’de yürürlüğe girmesiyle, kredi sözleşmelerinden mesafeli satışlara, satış sonrası hizmetlerden tüketici hakem heyetlerine kadar pek çok konuda yeni bir dönem başlayacak.

Bakan bildirdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin Küresel İnovasyon Endeksi’nde tarihinin en yüksek seviyesine çıktığını bildirdi.

Yeni bir banka

BDDK, FUPS Bank’ın kuruluşunu onayladı. Dijital mevduat bankacılığı alanında faaliyet gösterecek bankanın kuruluş sermayesi 1,5 milyar lira olacak.

Ertelendi

Berber ve kuaförlerin haftanın bir günü kapalı olması uygulaması ertelendi. Berber, kuaför ve güzellik salonlarının haftanın bir günü kapalı olması uygulaması, 1 Ocak 2023’te başlayacak.

Sandık çağrısı

Türkiye’de çifte vatandaş statüsünde yaşayan Bulgaristan göçmenlerine, hafta sonunda gerçekleştirilecek erken seçim için sandığa gitmeleri çağrısı yapıldı.

Yargıtay’dan karar

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, down sendromlu çocuk dünyaya getiren annenin, doktorun aydınlatma yükümlülüğüne aykırı davrandığı ve bilgilendirmediği iddiasıyla açtığı tazminat davasında, iddiaların ispatlanamadığı gerekçesiyle doktoru haklı buldu.

Kuraklığın etkisi

Konya Ovası’nda, yer altında zamanla çözünen kireç taşlarının boşluk oluşturması ve zeminin çökmesiyle bu yılın ilk 9 ayında 16 obruk meydana geldi.

İhtiyaç sahiplerine

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca, eğitimden sağlığa, barınmadan gıdaya kadar çeşitli alanlarda ihtiyaç sahiplerine yönelik hayata geçirilen sosyal yardımlar kapsamında, bu yılın 8 aylık döneminde, toplam 41 milyar 418 milyon lira ödeme yapıldı.

Yüzde 92’ye ulaştı

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, öğrenci yurtlarında yerleştirme oranının yüzde 92’ye ulaştığını açıkladı.

Vizyona giriyor

Raffiella Chapman, Eddie Marsan ve Rosy McEwen’ın başrollerini paylaştığı macera ve bilim kurgu filmi “Vesper”, sinemaseverlerle buluşacak.

Exit mobile version