Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kısa Kısa Haberler

Türkiye’nin Dış Borcu444,4 Milyar

Türkiye’nin Dış Borcu
444,4 Milyar Dolar

Türkiye’nin dış borcu, 30 Haziran itibariyle 444,4 milyar dolar, net dış borç stoku ise 232,5 milyar dolar oldu. Brüt dış borç stokunun milli gelire oranı yüzde 53,7 olarak gerçekleşti. Hazine garantili borçlar ise 15,8 milyar dolara ulaştı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2022’nin ikinci çeyreği (30 Haziran) itibariyle Türkiye’nin dış borç verilerini açıkladı. Türkiye’nin brüt dış borç stoku 444,4 milyar dolar oldu. Birinci çeyreğe göre 6,1 milyar dolar azalan brüt dış borç stoku, bir önceki yılın aynı dönemine göre 61 milyon dolar artış gösterdi. Brüt dış borç stokunun 179,2 milyar doları kamu sektörüne, 29,4 milyar doları Merkez Bankası’na ve 235,8 milyar doları özel sektöre ait borçlardan oluşuyor. Brüt dış borç stokunun milli gelire oranı da yüzde 53,7 oldu.

Üroloji Kongresi Hatay’da
Belçika, İtalya, Kore gibi ülkelerden 50 Akademisyen, Pazartesi günü Hatay’a geliyor.

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Hatay Büyükşehir belediyesi desteğinde ve Hacettepe Üniversitesi koordinesinde, önümüzdeki hafta başında ilimizde, Fonksiyonel Üroloji’de Uluslararası Medikal Baskı ve Simülasyon Kongresi’ne ev sahipliği yapacak.
Hacettepe Üniversitesi koordinatörlüğünde ve Hatay Büyükşehir Belediyesi desteğiyle 4-8 Ekim tarihleri arasında yapılacak kongreye İngiltere, Belçika, İtalya, Güney Kore gibi proje partnerleri haricinde Makedonya, Mısır, İran gibi ülkelerden 50’ye yakın üroloji asistanı ve ürolog katılacak. Kongrenin açılış konuşmasını, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş yapacak.

Saadette Olağanüstü Gelişme
Olağanüstü Kongre…

Saadet Partisi’nde olağanüstü genel kongre kararı çıktı. Edinilen bilgiye göre, dün öğleden sonra kulislere yayılan haberle ilgili Genel Merkez’den yapılan kısa açıklamada, “Saadet Partisi Genel Merkezi, yasal zorunluluk gereği kongre kararı aldı” denildi. Millet İttifakı üyesi olan Saadet Partisi’ndeki bu olağanüstü gelişmeyle beraber, olağanüstü kongre kararının bir süre siyasi arenada tartışılması, yankı bulması bekleniyor.

TKP, Defne’de SEMT EVİ açıyor

Türkiye Komünist Partisi (TKP), ilimiz Defne ilçesinde, bir anlamda parti örgütü gibi çalışacak bir “Semt Evi” oluşturdu. TKP’nin, Defne ilçesi Armutlu Mahallesi Akbaylar Sitesi’nde oluşturduğu Semt Evi açılışı, bugün saat 17.00’de, Genel Sekreter Kemal Okuyan ve TKP Parti Meclis üyesi Aydemir Güler’in katılımıyla gerçekleşecek.

İyi Parti Kurultaya Gidiyor

Meral Akşener’in Genel Başkanı olduğu İyi Parti, kurultaya gidiyor. Olağan kurultay süreci, 3 Ekim 2022 tarihi itibarı ile başlatılacak. Kurultay sürecinin 3 Ekim’de ilçe ve il kongreleriyle başlaması ve ardından 3’üncü Olağan Kurultay’ın yapılması kararlaştırıldı. Toplantıda ayrıca, genel seçimlerde milletvekili adayı olacak partililerin, genel seçimlerde teşkilatlarda boşluk olmaması için il ve ilçe kongrelerinde aday olmamaları konusunda tavsiye kararı alındı.

ÇBK Kupası’nda Melekler yenildi: 60-85

ÇBK Mersin Yenişehir Belediyesi tarafından düzenlenen 5. Çukurova Cup Hazırlık Turnuvası’nın ilk gün maçları tamamlandı. Mersin Servet Tazegül Spor Salonu’nda başlayan turnuvanın ilk maçında, Nesibe Aydın ile Hatay Büyükşehir Belediyespor karşılaştı.

Maçta, rakibi karşısındaki üstünlüğünü maç boyunca koruyan Nesibe Aydın, Hatay Büyükşehir Belediyespor’u 85-60 yendi. Günün ikinci maçında ise ev sahibi ÇBK Mersin Yenişehir Belediyesi ile BOTAŞ karşılaştı.

Turnuvada bugün, BOTAŞ – Hatay Büyükşehir Belediyespor ve Nesibe Aydın-ÇBK Yenişehir Belediyesi maçları oynanacak.

Çöp Konteynırına Çarptı

Ağır Yaralandı

Hassa’da, seyir halindeki motosikletli, çöp konteynırına çarpması sonucu ağır yaralandı. Kaza, Hassa’nın 15 Kasım Mahallesi’nde yaşandı. Sürücü İ.Ç.’nin kullandığı 31 U 9087 plakalı motosiklet, sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu, yol kenarındaki çöp konteynerine çarptı. Ağır yaralanan sürücü İ.C., ağır yaralı olarak Hassa Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Zam yok!

BOTAŞ’ın, konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine Ekim’de uygulayacağı satış fiyatı sabit kalarak, 1000 metreküp doğal gaz için 4 bin 80 lira oldu. Doğal gazda fiyat tarifeleri aylık hesaplanıyor.

110,8 milyar dolar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 23 Eylül haftasında, bir önceki haftaya göre 3 milyar 934 milyon dolar azalarak 110 milyar 804 milyon dolara geriledi.

Demokrasi sorgusu

Amerikan Alman Marshall Fonu adlı düşünce kuruluşu, yıllık Transatlantik Eğilimler Raporu’nu yayınladı. Raporda yer alan sorulardan biri, “Ülkenizdeki demokrasinin durumunu nasıl görüyorsunuz?” sorusu oldu. Türkiye’de bu soruya yanıt verenlerin yüzde 46’sı, demokrasiyi tehlikede gördüğünü söyledi.

Şiddetin haritası

Türkiye’nin silahlı şiddet olaylarında dünyada 11’inci sırada olduğu ifade eden Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Psikiyatr Dr. Ayhan Akcan, silahların en çok kadınlara karşı kullanıldığını belirtti.

Üniversiteli sayımız

Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mete Kaan Kaynar, Eurostat verilerine göre, Türkiye’de her bin kişiden 95’inin, üniversite öğrencisi olduğunu söyledi.

Suriye’nin kuzeyi

MİT’in, Suriye’nin kuzeyinde DEAŞ’ın eylem hazırlığındaki hücre yapılanmasına yönelik operasyonunda, 1’i ölü 19 terörist ele geçirildi.

BOTAŞ’tan açıklama

BOTAŞ, 1 Ekim’den itibaren geçerli olmak üzere, doğal gaz satış fiyatlarında, EPİAŞ tarafından işletilen Türkiye Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası’nda belirlenen günlük referans fiyatının baz alınmaya başlanacağını belirtti.

Ticaret Bakanlığı

Ticaret Bakanlığı, taşra teşkilatında görevlendirmek üzere çeşitli alanlarda 175 ticaret denetmen yardımcısı istihdam edecek. Adaylar, e-Devlet (Ticaret Bakanlığı/Kariyer kapısı) ve Kariyer Kapısı “https://isealimkariyerkapisi.cbiko.gov.tr” üzerinden başvurularını gerçekleştirebilecek.

Büyüme tahmini

Standard & Poor’s (S&P), Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yüzde 5,2’ye, gelecek yıla ilişkin büyüme tahmininin ise yüzde 2,8’e yükseltildiğini bildirdi.

Listede yükseldik

132 ülkenin yarıştığı Küresel İnovasyon Endeksi’nde 2022’de 4 basamak yükselen Türkiye, 37’inci sıraya çıkarak, tarihindeki en iyi sıraya ulaştı.

6 ay uzatıldı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, azami uzlaştırma fiyat mekanizması uygulamasının süresinin 6 ay uzatıldığını bildirdi.

Bankacılık sektörü

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 23 Eylül haftasında 31,4 milyar lira artarak 8 trilyon 264,9 milyar liraya yükseldi.

Sağlık turizmi

Türk Sağlık Turizm Derneği: “Bu sene, sağlık turizmi kapsamında 2 milyonun üzerinde turist ve 4 milyar doları aşan bir gelir bekliyoruz.”

20 İlde Operasyon

İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Daire Başkanlığı koordinasyonunda, organize suç örgütü üyesi oldukları gerekçesiyle gözaltı kararı verilen 233 şüphelinin yakalanması amacıyla 20 ilde “Müsilaj-2 Operasyonu”nun başlatıldığını bildirdi.


Sınır güvenliği

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, sınır hattındaki birliklerin komutanlarıyla toplantı yaptı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, sahadaki son duruma ilişkin bilgi aldı ve talimatlar verdi.

17 İl’de başlıyor

Hatay 17’de yok

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Bakan Murat Kurum, “İlk Evim” projesinde 5 bin konutun temelinin 25 Ekim’de atılacağını bildirildi.

TCMB düzenlemesi

TCMB’nin Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ’de yaptığı değişiklikler kapsamında, tüzel kişilere dövizden TL mevduata geçişte sağlanacak destek için tarih kapsamı genişletildi.

Tarife sabit kaldı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun faaliyet bazlı, nihai ve yeşil tarife tabloları Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, elektrikte tüm abone gruplarının 1 Ekim’den itibaren geçerli olan tarifeleri değişmedi.

Suriye’nin kuzeyine

DEAŞ Operasyonu

MİT’in, Suriye’nin kuzeyinde DEAŞ’ın eylem hazırlığındaki hücre yapılanmasına yönelik operasyonunda, 1’i ölü 19 terörist etkisiz hale getirildi, çok sayıda mühimmat ele geçirildi.

Ağustos İhracatı

Türkiye’nin ihracatı, Ağustos’ta, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,1 artarak 21 milyar 337 milyon dolara, ithalatı yüzde 40,4 yükselişle 32 milyar 531 milyon dolara ulaştı.

Konut arıyoruz

Emlakjet’ten yapılan açıklamada, Ağustos ayı emlak verileri ve arsa yatırım trendlerinin incelendiği araştırmanın sonuçları paylaşıldı. Buna göre, platform üzerinde kullanıcıların yüzde 53’ü satılık konut ararken, kiralık aramaların oranı yüzde 47 ile önceki aya göre 3 puan arttı.

Ülke genelinde

166 sandık kurulacak

Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Trakya Bölge Temsilcisi Güner Çetin, 2 Ekim Pazar günü yapılacak Bulgaristan’daki erken seçim için Türkiye’de 166 sandık kurulacağını belirtti.

Ücret tarifesi

Hukuk Muhakemesi sırasında Cumhuriyet Savcısı, Mahkeme Başkanı veya Hakim tarafından çağrılan tanıklara, günlük 40 ile 80 liraya kadar ücret ödenecek.

Seçim hazırlıkları

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, 2023’te yapılacak Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimleri dolayısıyla teşkilatlarını harekete geçirdiklerini bildirdi.

İhracatçı için

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, son 3 takvim yılı itibariyle yıllık ortalama ihracatı 500 bin doların üzerinde olan ihracatçı firmaların iki temsilcisine “yeşil pasaport” verileceğini bildirdi.

8 Siyasi Parti

Anayasa Mahkemesi’nin, 8 siyasi partinin 2019 ve 2020 yıllarına yönelik mali denetimlerine ilişkin kararları Resmi Gazete’de yayımlandı.

Ekim’de sınav…

DENEYAP öğrenci seçme sınavı süreci 4. faz kapsamında yapılacak uygulama sınavıyla devam ediyor. İlk aşamayı başarıyla geçen adaylar için ikinci aşama olan DENEYAP Uygulama Sınavı, 42 ilde eş zamanlı olarak 1 Ekim 2022 tarihinde düzenlenecek.