Kısa kısa haberler

Antakya -Defne Barış Korosu Konseri Reyhanlı’da Antakya-Defne Barış Korosu, önümüzdeki hafta başında Reyhanlı’da konser vermeye hazırlanıyor. Konser, 29 Kasım Salı günü akşam saat 19.00’da, Reyhanlı Tosyalı Konferans Salonu’nda yapılıyor. EYT İçin Net Tarih 8 Eylül 1999 Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili detaylar yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emekliliğe hak kazanılacak […]

Antakya -Defne Barış Korosu Konseri Reyhanlı’da

Antakya-Defne Barış Korosu, önümüzdeki hafta başında Reyhanlı’da konser vermeye hazırlanıyor.

Konser, 29 Kasım Salı günü akşam saat 19.00’da, Reyhanlı Tosyalı Konferans Salonu’nda yapılıyor.

EYT İçin Net Tarih 8 Eylül 1999

Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili detaylar yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emekliliğe hak kazanılacak olan tarihle ilgili açıklamasında, “EYT için net tarih, 8 Eylül 1999. Yıpranma hakkı, doğum ve askerlik borçlanmaları olsa bile, işe başlangıç tarihi geriye çekilemez. Bunlar, ancak eksik prim gün sayısını tamamlamak üzere yapılır. Yani o eksik kalan prim gün sayısını telafi eder. Ama işe başlangıcı geri çekmez. Öyle bir şey yok” dedi.

Diyanet 500 İmam-Müezzin Alıyor

Diyanet İşleri Başkanlığı, taşra teşkilatındaki açık pozisyonlar için sözlü sınav sonucuna göre 500 imam hatip ve müezzin kayyım alacak. Diyanet İşleri Başkanlığı açıklamasına göre, başvuru şartlarını taşıyan adaylar, 28 Kasım-8 Aralık tarihleri arasında “https://dibbys.diyanet.gov.tr/IKYS/Sinav” internet adresi üzerinden başvuru yapabilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı’nca 2020, 2021 ve 2022’de yapılan Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı’nın (MBSTS) herhangi birinden en az 50 puan alması gereken adayların sözlü sınavda ise en az 70 puan alması şartı aranacak. Ankara’da yapılacak sözlü sınavın tarihi, başvuruların tamamlanmasının ardından ilan edilecek.

Zarif Sönmez Vefat Etti

Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Sıtkı Sönmez ile İl Sağlık Müdürlüğü Şube Müdürü İlhami Sönmez kardeşlerin babası Zarif Sönmez, vefat etti. Merhumun cenazesi, dün Cuma Namazı sonrası Antakya’ya bağlı Gökçegöz Mahallesi’nde toprağa verildi.

ANTAKYA, merhuma Allah’tan rahmet, kederli Ailesine başsağlığı diler.

Başvurular Uzatıldı

Sağlık Bakanlığı’nda 23 Kasım’da sona eren personel alım başvuruları, 28 Kasım akşamına kadar uzatıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan ilana göre, kura çekimi 15 Aralık’ta yapılacak.

Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaçları için, tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar ile uzman tabip, tabip, uzman diş tabibi, diş tabibi ve eczacı kadrolarına ilk defa veya yeniden yapılacak atama başvuruları için süre 28 Kasım Pazartesi gününe kadar uzatıldı. Bakanlığın, “2022 Yılı 4. Dönem İlk Defa ve Yeniden Atama Kurası Takvimi”ne ilişkin ilanı Resmi Gazete’de yayımlandı. İlanda, 23 Kasım 2022 Çarşamba saat 18.00 olarak yer alan son başvuru süresinin 28 Kasım 2022 Pazartesi saat 18.00’e kadar uzatılmasının Bakanlıkça uygun görüldüğü belirtildi.

Zorunlu Deprem Sigortasında azami teminat tutarı artırıldı

320 Binden 640 Bine…

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni tebliğe göre, Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında, bir mesken için verilebilecek azami teminat tutarı 320 Bin Lirada 640 Bin Liraya yükseltildi. Öte yandan, sigorta bedeli hesabına esas metrekare bedelleri de düzenlendi. Bu kapsamda, metrekare tutarı betonarme yapı tarzı için 3 bin 16 lira, diğerleri için 2 bin 80 lira olarak belirlendi. Bu bedeller, önceki tebliğde betonarme yapılar için bin 508 lira, diğerleri için bin 40 lira seviyesindeydi. Tebliğle ayrıca, poliçe süresi sonunda sigortanın en geç 30 gün içinde yenilenmesi durumunda yapılacak indirim miktarı da yüzde 10’dan 20’ye yükseltildi.

EXPO Yolu, Acemi Şoför Yolu Oldu!

Antakya’da, sürücü kurslarındaki adaylar için trafiğe çıkma alanı değişti. Hatay Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Ulaşım Koordinasyon Merkezi Kurulu, önceki günkü toplantısında, geçen ay gündeme gelen sürücü kursları güzergâhı konusunda karara vardı. Mevcut güzergâhın; Ekinci Mahallesi, İnönü Bulvarı ve çevre yolunda olmasının, kavşaklarda yoğunluğa sebep olduğunu ve güzergâh değişikliğinin trafiği rahatlatacağını, daha güvenli olacağını belirten Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, incelemelerin ardından konuyu oylamaya sundu. Kurul, yeni güzergâhın, EXPO yolundan başlayarak çevre yolundan devam etmesini oy birliğiyle kabul etti.

Antakya’da 4 Kavşak İçin Sinyalizasyon

Ulaşım Koordinasyon Kurulu, Antakya’da şehir içi trafiği rahatlatmaya yönelik olarak, 4 kavşakta sinyalizasyon sistemi oluşturulması kararını verdi. Hatay Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Metin Açık’ın başkanlık ettiği UKOME Toplantısı’nda ayrıca, Hatay Bölge Hastanesi kavşağında, Hatay Stadyumu’nda futbol müsabakaları olduğu zaman yaşanan yoğunluğun ve kazalara sebep olan olumsuzlukların giderilmesi konusu da konuşuldu. Kurul, Bölge Hastanesi ile birlikte; Honda Kavşağı, Ekinci ve Çekmece kavşaklarında da düzenleme yapılması ve uzun vadeli projelerin yapılması konusunda mutabakata vardı.

Payas’ta Park Açılışı İptal

Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin Payas ilçesine kazandırdığı park için dün yapılması beklenen açılış töreni, hava koşulları nedeniyle iptal edildi. Hatay Büyükşehir Belediyesi duyurusunda, “25 Kasım Cuma günü saat 14.30’da gerçekleşmesi planlanan Payas Cinkule Parkı’nın açılış töreni, olumsuz hava şartları nedeniyle ileri bir tarihe ertelenmiştir” denildi.

EYT’li çalışana

5 puan formülü

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde, emekli olacak EYT’lilerin normal çalışana göre primlerinin 5 puan yükseleceğini belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Oradaki primi aşağı çekerek, eşit seviyeye getireceğiz” dedi.

Öğrenciye müjde

Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, 1 milyon 392 bin 629 öğrencinin 27 milyar liralık borcunun kaldırıldığını açıkladı. Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, GSB burs-kredi başvuru süresinin uzatıldığını da açıkladı.

TCMB rezervleri

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 18 Kasım haftasında, bir önceki haftaya göre 5 milyar 362 milyon dolar arttı ve 122 milyar 885 milyon dolar ile yılın en yüksek seviyesine çıktı.

326 terörist

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Pençe-Kılıç Harekatı, hava ve kara ateş destek vasıtalarıyla yapılan cezalandırma atışlarıyla sürüyor. Şu ana kadar 326 terörist etkisiz hale getirildi” dedi.

Fincancı hakkında

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı hakkında, “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan 7 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı.

Twitter açacak

Sosyal medya platformu Twitter’ın yeni sahibi Elon Musk, askıya alınan hesaplardan yasaları çiğnememiş veya çok fazla istenmeyen mesaj paylaşmamış olanların, gelecek haftadan itibaren açılacağını duyurdu.

Ticaret Bakanlığı

Rapor hazırladı

Ticaret Bakanlığı, her ay rekor kıran ihracatın hedef pazarlarda çeşitli kısıtlamalarla karşılaşmasını önlemek için ilk defa bu alanda bir rapor hazırlayarak ihracatçıların kullanımına sundu.

2023 Sınav verisi

Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) A Grubu ve Öğretmenlik Genel Yetenek-Genel Kültür, Eğitim Bilimleri oturumları 23 Temmuz’da, Alan Bilgisi 1. gün oturumları 29 Temmuz’da, 2. gün oturumları 30 Temmuz’da yapılacak.

Aşçılar Federasyonu

Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) Başkan Yardımcısı şef Hüseyin Çetin, tüm dünyada yaşanan yiyecek israfının önlenmesi çağrısında bulundu.

Bankacılık sektörü

Bankacılık sektörünün kredi hacmi, geçen hafta 49 milyar 311 milyon lira artarak 7 trilyon 166 milyar 828 milyon liraya çıktı.

2. El Araç Piyasası

MASFED açıklamasında, ÖTV matrah değişikliğine ilişkin olarak, “Herkes, bir aracın fiyatı 150-200 bin lira düşecek diye bekliyordu! Şu an belirsizlik bitirildi. Müşteriler, rahatlıkla araçlarını alabilirler. Biz de umutluyuz” denildi.

Helal Expo Fuarı

Dünya helal ekonomisinin paydaşlarını bir araya getiren ve Türkiye’nin helal pazarından daha fazla pay almasını amaçlayan 8. Dünya Helal Zirvesi ve 9. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Helal Expo Fuarı başladı.

1 trilyon lirayı aştı

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), portföy yönetimi sektörü tarafından yönetilen varlıkların eylül itibarıyla 1 trilyon 126 milyar liraya ulaştığını açıkladı.

Tarım sektörü

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Eli öpülesi çiftçilerimiz sayesinde, stratejik tarım ürünlerinde bulunurluk sıkıntısı yaşamıyoruz. Hatta bırakın tedarik sıkıntısı yaşamayı, tarım sektörümüz, son 19 yılın 15’inde büyüme gösterdi” dedi.

KVKK uyardı

Kişisel Verileri Koruma Kurumu, internet alışverişlerinde ödeme esnasında fiziki kart bilgileri yerine sanal kart bilgilerinin kullanılması, şüpheli işlemlere karşı da şifre ve parolaların güncellenmesi önerisinde bulundu.

Toplam aktifler

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, son bir yıllık süreçte katılım finans kurumlarının toplam aktiflerinin iki katına çıkarak, Eylül 2022 itibariyle 1,1 trilyon liraya ulaştığını söyledi.

Vizyona giriyor

Russell Crowe’un yönetmenliğini yapıp başrolünü Elsa Pataky ve Liam Hemsworth ile paylaştığı “Tehlikeli Oyun”, izleyiciyle buluşacak.

377,4 milyar TL oldu

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, geçen ay kartlarla yapılan ödemeler, 2021’in aynı dönemine göre yüzde 129 artarak 377,4 milyar TL oldu.

İlk Evim, İlk İş Yerim

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi “İlk Evim, İlk İş Yerim” Projesi’nin 16 gündür devam eden 250 bin sosyal konut kurasında, 43 bin 599 hak sahibi belirlendi.

İnşaat Sektörü

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Başkanı Tayfun Küçükoğlu, inşaat malzemelerinde 2022 ihracatının 35 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini söyledi.

Sahte internet siteleri

Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan, “İnteraktif Vergi Dairesinin logosu ve ekran görüntüleri kullanılarak sahte internet siteleri oluşturulduğu tespit edilmiştir” açıklaması yapıldı.

Güven endeksi

Güven endeksi, Kasım’da, geçen aya oranla hizmet sektöründe yüzde 1 azalırken, perakende ticaret sektöründe yüzde 2,1, inşaat sektöründe yüzde 1,2 arttı.

%75,9 seviyesinde

İmalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), Kasım’da, bir önceki aya göre 1,0 puan azalarak yüzde 75,9 seviyesine geriledi.

Ankara/Şam

Türkiye ile Suriye arasında ilişkilerin normalleştirilmesi için aylardır istihbarat ve alt siyasi düzeyde temaslar sürerken iki ülke liderleri arasında bir görüşme için hazırlıklar yapıldığının işaretleri de yoğunlaşıyor.

Toprakla buluşuyor

Çukurova ve Amik Ovası’nda çiftçiler, sonbahar yağışlarının ardından ekime hazır hale gelen tarlalarında buğday tohumlarını toprakla buluşturmaya başladı.

2 Aralık’ta perdede

Bir kaza sonucu denize düşen bir bebeğin balıklar tarafından büyütülmesini konu alan “Yunus Çocuk” adlı sinema filmi, 2 Aralık’ta vizyona girecek.

ÖSYM açıkladı…

2023 yılı sınav takvimi

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından 2023 Sınav ve Sonuç Açıklama Takvimi, “osym.gov.tr” internet sitesinden açıklandı.

Çocuklar için

Çocukların zorbalıkla başa çıkabilmesi amacıyla geliştirilen “Evrenler Arası Macera” oyunu, görme engelli çocuklar için düzenlendi. Oyunun yeni sürüm dijital ve yazdır-oyna formatları ise gelecek haftalarda “www.evrenlerarasimacera.com/indirme” bağlantısından indirilip oynanabilecek.

SMA taraması

Sağlık Bakanlığı’nca ilk kez başlatılan SMA taramaları kapsamında, 635 bin 108 yenidoğan ve evlenecek 493 bin 407 kişi tarandı.

Deprem Sigortası

Zorunlu deprem sigortası hesabına esas bina metrekare bedeli yaklaşık %50 oranında artırılarak betonarme yapılar için 3.016 TL’ye diğer yapılar için 2.080 TL’ye çıkarıldı. Sağlanacak azami teminat da yüzde 50 oranında artırıldı.

Exit mobile version