Kısa kısa haberler

Sebze Hali Temeli Haftaya Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin Antakya-İskenderun yolu 28. Km’de yaptıracağı Modern Sebze Hali Kompleksi temeli önümüzdeki hafta atılıyor. Açıklamayı, Başkan Lütfü Savaş yaptı. Hatay’da sağlıkta kaliteli hizmette İlk Sıra Gelişim’in… Sağlık Bakanlığı, ilimizdeki özel yataklı tedavi kurumları içerisinde en kaliteli sağlık hizmeti götüren kuruluş olarak, İskenderun Gelişim Hastanesi’ni birinci, aynı portföydeki Palmiye Hastanesi’ni […]

Sebze Hali Temeli Haftaya

Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin Antakya-İskenderun yolu 28. Km’de yaptıracağı Modern Sebze Hali Kompleksi temeli önümüzdeki hafta atılıyor. Açıklamayı, Başkan Lütfü Savaş yaptı.

Hatay’da sağlıkta kaliteli hizmette

İlk Sıra Gelişim’in…

Sağlık Bakanlığı, ilimizdeki özel yataklı tedavi kurumları içerisinde en kaliteli sağlık hizmeti götüren kuruluş olarak, İskenderun Gelişim Hastanesi’ni birinci, aynı portföydeki Palmiye Hastanesi’ni de ikinci sırada seçti. AYM Holding bünyesindeki Gelişim Hastanesi’ne verilen belgede, “Sağlık Bakanlığı tarafından sağlıkta kalite standartları denetlemesi sonucunda, Hatay’da özel hastaneler arasında birinci sırayı aldınız” denildi.

Hatay BŞB Hizmeti Serinyol-Madenli Yolu

Temel Atma, Pazartesi Günü…

Hatay Büyükşehir Belediyesi, Antakya Serinyol-Arsuz Madenli Mahalleleri arasında yaptıracağı yeni yolun temelini atıyor. Antakya ile Arsuz ilçelerini birbirine bağlayacak yolun temel atma töreni, 26 Aralık Pazartesi günü saat 14.00’te yapılacak.

Yeni asgari ücret

Asgari ücretin, 2023’te brüt 10 bin 8 lira, net 8 bin 506 lira olarak belirlenmesiyle, işsizlik ödeneğinden GSS primine, kıdem tazminatından staj ücretine kadar birçok kalemde değişikliğe gidilecek.

Değişiklik yok

Ticari ithalat amacı dışında yurt dışından getirilecek elektronik cihazlardan alınan maktu ücretlerde 2023 yılı için değişiklik yapılmadı.

TOBB verisi

Türkiye’de kurulan şirket sayısı, Kasım’da, bir önceki aya göre yüzde 5,8 artarak 13 bin 169’a yükselirken kapanan şirket sayısı yüzde 3,4 düşüşle 1648’e geriledi.

Yargıtay kararı

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, tüketici hakem heyetince, Kovid-19 salgını nedeniyle alınan uçak bileti ücretinin iadesi kararının mahkemece iptaline hükmedilmesini, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a aykırı bularak kanun yararına bozdu.

Bakanlık desteği

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Türkiye Aile Destek Programı kapsamında hayata geçirilen “Çocuk Desteği” ile beraber, hanelere 1,6 milyar lira destek verdiklerini bildirdi.

Tüm illerde

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Sosyal konut projemiz kapsamında, 2023 Mart ayına kadar tüm illerimizde kuralarımızı tamamlayacağız” dedi.

122 bin 837 araç

Trafiğe kasımda 122 bin 837 aracın kaydı yapıldı, 2 bin 559 aracın kaydı silindi. Böylece trafikteki toplam araç sayısı 120 bin 278 arttı.

785,7 milyar lira

Türkiye’de 2021’de sosyal koruma harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 19,9 artarak 785 milyar 662 milyon liraya ulaştı, en fazla yardım emekli/yaşlılara gerçekleştirildi.

Yüzde 74,43 oldu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yeni yılda uygulanacak asgari ücretin, bu yılın net asgari ücretine göre ortalama yüzde 74,43 arttığını bildirdi.

TÜRK-İŞ eleştirdi

TÜRK-İŞ, yeni asgari ücret rakamıyla ilgili, “Asgari ücreti belirleme çalışmaları, sadece ücretli kesimi değil, toplumun tümünü yakından ve doğrudan ilgilendirmektedir. Kamuoyunun beklentisi maalesef karşılanmamıştır” dedi.

TCMB rezervleri

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 16 Aralık haftasında, bir önceki haftaya göre 747 milyon dolar arttı ve 129 milyar 511 milyon dolarla da Ocak 2015’ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Tescillendi

Hayvancılığın yaygın yapıldığı Ağrı’da, kentin “Yaprak Döneri” ile “Haşıl Yemeği” coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi.

Suriye mesajı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’li mevkidaşı Antony Blinken ile yaptığı telefon görüşmesinde, Türkiye’nin Suriye’de terörle mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceğini vurguladı.

TUS 2. Dönem

5-12 Aralık 2022 tarihleri arasında tercihleri alınan 2022-TUS 2. dönem ek yerleştirme işlemlerinin tamamlandığı belirtildi. Adaylar, ek yerleştirme sonuçlarına, ÖSYM’nin “https://sonuc.osym.gov.tr” internet adresinden kimlik numaraları ve şifreleriyle erişebilecek.

Sektörler toplandı

Sorunlar konuşuldu

TOBB Müşterek Konsey Toplantısı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda, üyelerin sektörel ve bölgesel sıkıntıları, talepleri ve 2023 yılı beklentileri değerlendirildi.​

Elektrik borçları

Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Buna göre, TEDAŞ’a olan 2 bin lirayı aşmayan elektrik borçları silinecek.

Devri yapılan araçlar

Kasım ayında devri yapılan taşıtların yüzde 66,8’ini otomobil, yüzde 16,6’sını kamyonet, yüzde 6,7’sini motosiklet, yüzde 4,6’sını traktör, yüzde 2,7’sini kamyon, yüzde 1,8’ini minibüs, yüzde 0,6’sını otobüs ve yüzde 0,2’sini özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.

İş maliyeti

Bir kişilik iş yaratmanın ortalama maliyeti, yılın ilk on ayındaki yatırımlarda 1 milyon 516 bin liraya geldi ve son on yılda üç katına çıktı.

İki katına çıktı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), sigortaya tabi mevduat ve katılım fon tutarının 2023’ten itibaren 200 bin liradan 400 bin liraya çıkarılmasına karar verdi.

İşveren beklentisi

Yeni yıldan itibaren uygulanacak net asgari ücret, 8 bin 506 lira olarak açıklandı. İşveren, ücret maliyetini hafifletecek düzenlemeler bekliyor.

Turizm sektörü

Yatırım projelerine teşvik belgesi veren Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre, 2022 yılında 10 aylık dönemde 130’u komple yeni, 120’si yenileme amaçlı olmak üzere toplam 250 yatırım amaçlı projeye teşvik belgesi verildi.

Altın rezervi

TCMB haftalık verilerine göre, 16 Aralık itibariyle Merkez Bankası altın rezervleri 38 milyon dolar azalarak 43 milyar 954 milyon dolardan 43 milyar 916 milyon dolara geriledi.

SPK onayladı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK); Astor Enerjinin pay başına 12,50 liradan, Söke Değirmencilik Sanayi ve Ticaretin pay başına 7,50 liradan, SDT Uzay ve Savunma Teknolojilerinin pay başına 32 liradan halka arzına onay verdi.

Geri dönüşüm

Geri Dönüşümcüler ve Geri Kazanımcılar Derneği (GEKADER) Başkanı Fatih Eren, Türkiye’de geri dönüşümün ilkin hanede başlamasının daha verimli olacağını söyledi.

Reklam Kurulu

Örtülü reklam şikayetlerini denetleyen Reklam Kurulu, oyuncu Hande Erçel’in ablası Gamze Erçel’e instagram paylaşımları nedeniyle 155 bin lira ceza kesti.

Müteahhitler istiyor

Yapı denetiminde 2019 yılında hayata geçirilen otomatik atama yöntemi, inşaat şirketleri ile denetim firmaları arasındaki sorunları her geçen gün artırıyor. İnşaat sektörü temsilcileri, projeye mesafe olarak uzak kalan firmaların görüntülü arama yöntemiyle inşaatları kontrol ettiğini ileri sürüyor.

Esnafın beklentisi

TESK: “Esnafımızın bugüne kadar kaybettiği haklarının, EYT düzenlemesi kapsamındaki çalışmaların içine alınarak, hakkaniyetle bağdaşır şekilde çözülmesini talep ediyoruz.”

ÇKS kaydı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: “2022 yılında 2 milyon 172 bin 974 çiftçinin, toplam 15,3 milyon hektar tarım alanı ÇKS’ye kaydedildi.”

Haksız fiyat artışına

Bakanlık denetimleri

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, asgari ücret zammını fırsat bilerek haksız fiyat artışlarına giden fırsatçılara karşı denetimleri yoğunlaştırdıklarını bildirdi.

Ücretsiz yemek

Milli Eğitim Bakanı Özer, 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı’nın ikinci döneminin başladığı 6 Şubat 2023’ten itibaren Türkiye’deki tüm okullarda, okul öncesi eğitimdeki çocuklara ücretsiz yemek verileceğini söyledi.

Yabancı ziyaretçi

Türkiye’ye, 2022’nin 11 ayında 42 milyon 164 bin 954 yabancı ziyaretçi geldi. Almanya, en çok ziyaretçi gönderen ülke olurken, Rusya Federasyonu ikinci, İngiltere de üçüncü sırada yer aldı.

Fincancı Davası

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan yargılandığı dava, 29 Aralık’a ertelendi.

Kadın girişimci

Hatay’ın Defne ilçesinde yaşayan 33 yaşındaki girişimci Cansu Binici, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan aldığı hibe desteğiyle kurduğu ahırda 7 büyükbaş hayvan yetiştiriyor.

Kış lastiği

Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ kapsamında ticari araçlar için zorunlu hale getirilen uygulama kapsamında denetimler gerçekleştiriliyor.

Hakaret davası

Sosyal medya hesabından paylaştığı videoda Türk Lirasına hakaret ettiği iddiasıyla 7,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Mikail Can Kurnaz, ilk kez hakim karşısına çıktı.

Exit mobile version