Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kısa kısa haberler

2023’ten dikkate değer bir

2023’ten dikkate değer bir temenni:

2023 Ucuzluk Getirsin!

Yeni yıl mesajlarında, “Hak, Hukuk, Adalet, Demokrasi, Barış, Huzur, Sağlık” temennileri yanına UCUZLUK da eklendi.

Günümüzde yaşanan hayat pahalılığı insanların içine öylesine işlemiş, öylesine sıkıntılara yol açmış ki, artık yeni yıl mesajlarında alışageldiğimiz iyi dilek temennileri yerine “ucuzluk olsun” tanımlaması da yer almaya başladı.

Kızları Silopi’de öğretmenlik yapmakta olan Antakyalı bir anne ile baba, yılbaşından iki gün önce kızlarının yanına gitmek ister. Antakya otogarında otobüsün hareket etmesine dakikalar kala, içi dolu babanın şu mesajı dikkat çeker:

“Silopi yolcusu kalmasın. Yeni yılımızı, öğretmen kızımla ve eşimle kutlamak için hareket etmiş olmaktayım. Şimdiden, tüm dost arkadaş ve akrabalarımızın yeni yıllarını kutlarım. 2023’ün barış, huzur ve ucuzluk getirmesi dileğimizle…”

Yurttaşlar, yeni yıl mesajlarında genellikle; açlığın, yoksulluğun, sefaletin olmadığı, savaşların sona erdiği, insanın insanı ezmediği, sömürmediği, şiddet uygulamadığı, barış, hak, hukuk, adalet, demokrasi, insan haklarına saygının olduğu, hak ihlallerin yaşanmadığı, fiyatların ucuzladığı bir yaşam diledi.

İstanbul’daki konutlarda Doğal Gaz’a %12 indirim

80 İl Ayakta…

İstanbul’daki konutlarda kullanılan doğal gaz fiyatına 1 Ocak’tan itibaren yüzde 12 indirim yapıldı. Bu kapsamda, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu kararıyla, İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin (İGDAŞ) sistem kullanım bedellerinde 1 Ocak 2023 itibariyle indirime gidildi. Bu indirim, 5,5 milyon doğal gaz konut abonesinin faturasına yüzde 12-13 oranında yansıyacak.

Bu arada İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, EPDK’nin yaptığı bu uygulamanın indirim olmadığını, kendi belediyesine ait İGDAŞ payının kesilmesi olduğunu öne sürdü. Gerekçesi ne olursa olsun, Türkiye’de 81 İl’den sadece İstanbul’da doğal gaza indirim uygulanması, diğer 80 vilayette yaşamakta olan 67 milyon kişiye haksızlık şeklinde tanımlanıyor.

Serinyol-Madenli Yolu Temeli Bu Hafta

Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin Antakya-Serinyol ile Arsuz-Madenli arasında yaptıracağı yolun temeli bu hafta atılıyor. Temel atılış tarihi henüz belli değil. Ancak bu hafta içinde yapılacağı duyuruldu. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Belen Geçidi’ne alternatif bir yol olması beklenen Serinyol-Madenli arasındaki yolun temel atma töreninin gelecek hafta yapılacağını kaydederek, herkesi bu törene davet etti.

İndirim yapıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 Ocak 2023’ten geçerli olmak üzere, ibadethaneler ve cemevlerinde kullanılan doğal gaza yüzde 42,73 oranında indirim yapıldığını duyurdu.

Büyük ikramiye

Milli Piyango’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, yılbaşı çekilişinde 200 milyon TL’lik büyük ikramiye, çeyrek bilete çıktı. Büyük ikramiye, Giresun Merkez’den ve Bursa Osmangazi’den alınan birer bilet ve millipiyangoonline sitesi üzerinden alınan iki bilete isabet etti.

Meclis toplanıyor

Meclis, yeni yılda da toplumun ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak yasama çalışmalarını sürdürecek. TBMM Genel Kurulu, 2023’ün ilk toplantısını 3 Ocak Salı günü gerçekleştirecek.

BES’te düzenleme

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde Devlet Katkısı Hakkında Yönetmelik’i Resmi Gazete’nin 5’inci mükerrer sayısında yayımlandı. Buna göre, yıllık limitin üzerinde ödenen katkılar için takip eden yıllarda devlet katkısı alabilme imkanı getirildi.

Maaşı en yüksek

Suudi Arabistan Birinci Futbol Ligi takımlarından Al Nassr’dan 2,5 sezon için 500 milyon avro alacağı öne sürülen Cristiano Ronaldo, yıllık maaşı en yüksek sporcu olacak.

Bakan açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlıklı bebek sahibi olunabilmesi için bir yıl önce başlatılan tarama programıyla, evlilik öncesinde 527 bin 508 kişiye, Spinal Müsküler Atrofi (SMA) taraması yapıldığını belirtti.

Ocak tarifesi

Doğal gazda Ocak’ta geçerli olacak mesken ve sanayi abonelerinin tarifesi sabit kalırken, elektrik üretim amaçlı tarifede indirim yapıldı.

Filoya katıldı

Türk Hava Yolları (THY), filosuna 393’üncü uçağı kattı. ABD’nin Güney Karolina eyaletinde THY ekibi tarafından teslim alınan Boeing 787-900 Dreamliner tipi yolcu uçağı, TC-LLU kanat kodu ile tescil edildi.

Kura 2-12 Ocak’ta

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TOKİ eliyle hayata geçirilen “İlk Evim, İlk İş Yerim” projesinin başkentteki kura çekimleri, 2-12 Ocak’ta gerçekleştirilecek.

Borsa İstanbul

Ulaştırma ve banka hisseleri öncülüğünde bu yıl yüzde 200’e yaklaşan getiriyle BIST 100 endeksi, tarihi bir seneyi geride bıraktı. 2022 yılında BIST 100 endeksi yüzde 196,57, altının gram fiyatı yüzde 40,22, dolar/TL yüzde 41,77, avro/TL de yüzde 32,92 artış gösterdi.

OSBÜK mesajı

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, elektrik fiyatlarında sanayi abone grubuna yapılan indirimi olumlu bulduklarını belirterek, bu indirimin üretimin motivasyonunu artırmaya yönelik önemli bir adım olduğunu bildirdi.

ÖTV muafiyeti

Engelli vatandaşların araç alımlarında, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyet limiti 450 bin 500 liradan 1 milyon 4 bin 200 liraya yükseltildi.

Yeniden belirlendi

Gelir Vergisi Kanununda yer alan indirim, istisna ve muafiyetlere ilişkin tutarlar ile basit usulde vergilendirmeye ilişkin had ve tutarlar yeniden belirlendi.

OGM’ye teslim edildi

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “İlk defa mülkiyeti bize ait helikopterimiz envanterimize girecek. TUSAŞ ve Sikorsky tarafından ortak üretilen yangın söndürme helikopteri teşkilatımıza, ülkemize hayırlı uğurlu olsun” dedi.

İşadamları memnun

Türkiye Genç İş İnsanları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Başkanı Erkan Güral, sanayide kullanılan elektrikte sağlanan indirimin, üretici ve yatırımcının önünü açacak düzeyde önemli bir destek olduğunu belirtti.

Beklenti Anketi

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler, Aralık ayında Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) yüzde 2,61 artmasını bekliyor.

Maliye verisi

“2023’te, çalışanlardan 17 bin 827 lira vergiyi tahsil etmeyeceğiz” diyen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2023 yılı ücret gelirlerinde uygulanacak gelir vergisi tarifesini belirlediklerini bildirdi.

OSB İstihdamı

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu Başkanı Memiş Kütükcü, organize sanayi bölgelerinin (OSB) 2022 yılında Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak, 2 milyon 500 bin istihdam rakamına ulaştığını söyledi.

Kura çekimi yapıldı

Sağlık Bakanlığı, 11 bin 317 sürekli işçi personel alımı için noter huzurunda canlı yayınla yapılan kura çekiminin tamamlandığını, asıl ve yedek adayların yerleştirme sonuçlarının “http://iscisonuc.saglik.gov.tr” adresinden ilan edildiğini bildirdi.

İhracat rakamları

Türkiye’nin ihracatı, Kasım’da, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,1 artarak 21 milyar 900 milyon dolar, ithalatı yüzde 14 yükselişle 30 milyar 656 milyon dolar oldu.

Harç tutarları…

Pasaportlar için

Harçlar Kanunu Genel Tebliği’ne göre, yeni yılda 6 aya kadar pasaportlar için harç tutarı 689,70 lira, 1 yıl süreli olanlar için 1008,30 lira, 2 yıl süreli olanlar için 1646,10 lira, 3 yıl süreliler için 2 bin 338,50 lira ve 3 yıldan fazla süreli olanlar için 3 bin 295,50 lira olacak.

Değerli kağıtların

Satış bedelleri…

Değerli kağıtların 2023 yılında uygulanacak satış bedelleri tespit edildi. Noter kağıdı ve beyanname bedeli 55 lira, protesto, vekaletname, resen senet bedeli 110 lira, pasaport bedeli 501 lira, ikamet izni bedeli 356 lira oldu.

MEB çalışması

Milli Eğitim Bakanlığınca, liselerde “performans görevi” ve “proje hazırlama” gibi öğrencilerin öğrenme süreçlerini desteklemek ve etkin bir şekilde geri bildirim sunmak amacıyla “sınıf içi değerlendirme öğretmen rehber kitapları” hazırlandı.

Türkiye’nin borcu

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Türkiye, borç stoku açısından en az borçlu ülkeler arasındadır.” ifadesini kullandı.

Sağlık Bakanlığı

Bakanlığın Ocak-Aralık 2022 dönemi verilerine göre, kamuda 25 bin 700 uzman hekim ve hekim istihdam edildi. Ayrıca Beyaz Reform çalışmalarının ardından, Ekim’de ilk etapta 6 bin hekim kamuya dönüş yaptı. Bu yıl kamudan istifa eden toplam uzman hekim ve hekim sayısı ise 4 bin 194 oldu.

Müzelere ilgi

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı ile büyükşehir belediyelerine bağlı müze ve ören yerleri, 2022’de 20 milyona yakın ziyaretçi ağırladı.

Ankara’nın mesajı

Suriyelilere…

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Suriyeli kardeşlerimizi zora sokacak bir davranış içinde hiçbir zaman bulunmadık, bulunmayız. Bunu herkes bu şekilde bilmeli ve ona göre davranmalıdır” dedi.

ÖSYM bildirdi

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, 2022’de düzenlenen 53 sınava 11 milyon 436 bin 972 adayın katıldığını bildirdi.

Kök hücre bağışı

Türk Kızılay ile Sağlık Bakanlığı tarafından 2014 yılından bu yana yürütülen TÜRKÖK Projesi kapsamında, şimdiye kadar 940 bin gönüllü, lösemi tedavisi gören hastalar için kök hücre numunesi bağışında bulundu.

26 binden fazla başvuru

Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK), faaliyete geçtiği günden bugüne yapılan 28 bin 758 başvurudan 26 bin 673’ünü sonuçlandırdı.

Satış yasağı

Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında, Türkiye’de düzenlenen uluslararası fuar veya sergilerde yabancı ülke veya firmaların, perakende satış yapamayacağına dair alınan karar yayımlandı.