Kısa kısa haberler

Kadın Çiftçi Kredi Limiti %100 Arttı Genç ve kadın çiftçi kredi limitleri, 500 Bin Liradan 1 Milyon Liraya çıkartıldı. Bu arada, tarım kredisi takip hesabındaki çiftçilerden, anaparasını peşin ödeyenlerin faizleri silinirken, bu ödemeyi yapmakta zorlanacak çiftçilere ise taksit imkânı getiriliyor. Hatay’da Liselilerden Fiber Tekne İlimizdeki Meslek Lisesi öğrencileri, fiber tekne üretti. İskenderun’daki Sefa Atakaş Denizcilik […]

Kadın Çiftçi Kredi Limiti %100 Arttı

Genç ve kadın çiftçi kredi limitleri, 500 Bin Liradan 1 Milyon Liraya çıkartıldı. Bu arada, tarım kredisi takip hesabındaki çiftçilerden, anaparasını peşin ödeyenlerin faizleri silinirken, bu ödemeyi yapmakta zorlanacak çiftçilere ise taksit imkânı getiriliyor.

Hatay’da Liselilerden Fiber Tekne

İlimizdeki Meslek Lisesi öğrencileri, fiber tekne üretti. İskenderun’daki Sefa Atakaş Denizcilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, okul atölyesinde fiber tekne üretti ve denize açılmasını sağladı. Okul Yönetimi, öğrencilerin eseri fiber teknenin İskenderun Körfezi’ndeki testlerden başarıyla geçtiğini ve seri üretimin hedeflendiğini duyurdu.

Bakanlık açıkladı

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Turan, tek örnekle üç hastalığın aynı anda tespit edilmesini sağlayacak yerli tanı kitinin, birkaç gün içinde kullanılmaya başlanacağını söyledi.

500 ürünün fiyatı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin iş dünyasına “fiyat sabitleme ve indirim” çağrısının ardından, BİM de Ocak ayı boyunca 500 ürünün fiyatını sabitlediğini duyurdu.

Muayenehane Hekimleri

Sağlık Bakanlığı, muayenehane hekimleriyle ilgili, “özel hastanenin yüzde 15 seviyesinde dışarıdan hekim kabul edilebileceği” yönündeki kota düzenlemesini kaldırdı.

MEB çalışması

MEB, kayıtsız öğrenciler için otomatik takip sistemini devreye aldı. e-Okul sisteminde kaydı bulunmayan yaklaşık 280 bin öğrenciyi okulla yeniden buluşturmak için başlatılan sistemde, ilkokul ve ortaokul kademesi için 15, lise kademesi için de 18 yaşından küçüklerin adreslerine ziyaretler yapılacak.

31 Ocak son

Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin (MTV) bu yıla ilişkin ilk taksiti ile borç yapılandırmasına ilişkin taksit ödemelerinin 31 Ocak Salı gün sonuna kadar yapılması gerekiyor.

Ortalama 442,19 TL

TELKODER, 2022 yılında evlerinde bir sabit telefon ile genişbant internet aboneliği bulunan ve her bireyi cep telefonu hattı sahibi olan 4 kişilik bir ailenin aylık ortalama haberleşme giderinin, vergiler dâhil ortalama 442,19 TL olduğunu açıkladı.

Aylık 2 bin 421 lira

Özel eğitim okulları ile rehabilitasyon merkezlerinde engellilere verilen destek eğitiminin bütçeden karşılanacak kısmı, katma değer vergisi (KDV) hariç bireysel eğitim için aylık 2 bin 421 lira, grup eğitimi için aylık 678 lira olacak.

Üretim çağrısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Çiftçiden tüketiciye uzanan aşamanın hiçbir halkasını atlamadan, sistemi bir bütün olarak geliştirecek adımları atıyoruz” dedi.

Engellilere destek

Özel eğitim okulları ile rehabilitasyon merkezlerinde engellilere verilen destek eğitiminin bütçeden karşılanacak kısmı, katma değer vergisi (KDV) hariç bireysel eğitim için aylık 2 bin 421 lira, grup eğitimi için aylık 678 lira olacak.

5,5 milyon yolcu

Türk Hava Yolları (THY), arz edilen kapasitesini 2019 yılının yüzde 7 üzerine çıkardığı aralık ayında toplam 5,5 milyon yolcu taşıdı ve yüzde 81,6 doluluk oranına ulaştı.

Turkey/Turkiye

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, ABD Coğrafi İsimler Kurulu’nun “Türkiye” ismini kullanmaya başladığını bildirdi.

Yağış için dua

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan cuma hutbesinde, kuraklık riskine dikkat çekilerek, yağış için dua edildi.

Hac başvuruları

İlk defa hacca gidecekler, e-Devlet üzerinden başvurabilecek. Geçmiş yıllarda kayıt yaptıran ve 2020 kurasına katıldığı halde kesin kayıt hakkı kazanamayan adayların kayıt yenileme işlemleri ise otomatik güncellenecek.

e-Devlet başvurusu

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından 18 Ağustos’ta başlatılan adli sicil kaydı düzeltme taleplerinin e-Devlet’ten alınması uygulaması kapsamında, bugüne kadar yasal şartları oluşan 320 bin 775 kişinin adli sicil kaydının silindiği bildirildi.

Askerlik işlemleri

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, e-Devlet Kapısı’nın 942 entegre kurum ve 6 bin 754 hizmetle gelişimini sürdürdüğünü belirterek, askerlikle ilgili tüm işlemleri de buradan sunmak için çalışma yaptıklarını bildirdi.

İhlal kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM), vasiyet yoluyla Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı’na bırakılan, ancak Hazine adına tescil edilen taşınmazın iadesi isteminin reddedilmesini, mülkiyet hakkının ihlali saydı.

Son tarih 31 Ocak

Motorlu taşıtlar vergisinin (MTV) bu yıla ilişkin ilk taksiti ile borç yapılandırmasına ilişkin taksit ödemelerinin 31 Ocak Salı gün sonuna kadar yapılması gerekiyor.

Arıcılık haritası

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sektörün potansiyelini ortaya çıkaracak envanterleri tek çatı altında toplayan “Türkiye’nin Arıcılık Haritası” internet portalı, alanda faaliyet gösteren kişi ve kuruluşların yanı sıra vatandaşların kullanımına sunuldu.

Bakan bildirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, vergi müfettişlerince 2022’de yürütülen denetimlerde, 77 bin 610 mükellefin vergi incelemesinin tamamlandığını ve 207 bin 958 rapor düzenlendiğini belirtti.

Devlet memurlarına

Devlet memurlarının bu yıla ilişkin yemek bedelleri belirlendi. Memurlardan bu yıl 3,81-15,55 lira, sözleşmeli personelden 4,64-18,59 lira öğle yemeği bedeli tahsil edilecek.

“Üretim” Çağrısı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, “Fedakarlıkta sınır tanımadan, ülkemizin kalkınması ve milletimizin refahı için durmadan çalışmak, hepimiz üretmek zorundayız” dedi.

TÜRİB verisi

TÜRİB Genel Müdürü Ali Kırali, “100 milyar TL’lik 28 milyon ton ürün, borsamızda el değiştirdi. Ülkenin dört bir yanında sayıları 160’ı aşan lisanslı depo var ve 237 şubede 8,9 milyon ton saklama kapasitesine ulaşmış durumda.” dedi.

A101 de sabitledi

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin iş dünyasına “fiyat sabitleme ve indirim” çağrısının ardından, A101 de Ocak ayı sonuna kadar 2023 ürünün fiyatını sabitleyeceğini duyurdu.

Beklenti Anketi

AA Finans Sanayi Üretimi Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin Kasım’da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,5 azalmasını bekliyor.

Devlet Tiyatroları

Devlet Tiyatroları (DT), 9-15 Ocak tarihleri arasında 8 farklı oyunu, 37 temsille Türkiye genelinde tiyatroseverlerle buluşturacak.

Fuat Tosyalı da

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Varlık Fonu A.Ş. Yönetim Kurulu’nu kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’ndeki kabul, basına kapalı gerçekleşti. Toplantıya, Hataylı İşadamı Fuat Tosyalı da katıldı.

BioNTech’ten ortaklık

Alman biyoteknoloji firması, Hataylı Bilim İnsanı Uğur Şahin’in CEO’su olduğu BioNTech, mRNA teknolojisiyle kişiselleştirilmiş kanser tedavileri için İngiliz hükümetiyle anlaşma imzaladığını bildirdi.

Vayrant uyarısı

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), Kovid-19 hastalığına yol açan koronavirüsün ABD’de hızla yayılan “Kraken” alt varyantının Avrupa’da nispeten daha geç de olsa yaygın hale gelebileceğini bildirdi.

Maraş EXPO

Kahramanmaraş’ta “Doğa Dostu Şehir ve Duyarlılık” ana temasıyla 23 Nisan 2023’te açılışı gerçekleştirilecek EXPO 2023’ün sergi alanına 25 metre yüksekliğinde “Toprak Ana ve Anadolu Köylüsü” temalı kinetik heykel yapıldığı bildirildi.

EYT Davası

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinden kısa sürelerle faydalanamayanlara dava açmalarını tavsiye ederek, “Buraya verip, buraya vermemek olmaz. Dava konusu olur ve rahatlıkla kazanılır” dedi.

Exit mobile version