Kısa kısa haberler

Hatay’da 2022’de 76.766 Kanser Taraması İlimiz Hatay genelinde, geride kalan 2022 yılında, toplam 76.766 vatandaşımız kanser taramasından geçti. Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi olarak bilinen KETEM ile diğer sağlık kuruluşlarında olmak üzere, 2022’de, ilimiz Hatay’ın 15 ilçesinde toplam 76.766 kişi kanser taramasından geçirildi. Bu sayı, toplam nüfusun %5’ine karşılık geliyor. Hatay’da 888.025 Kişiye Aşı […]

Hatay’da 2022’de 76.766 Kanser Taraması

İlimiz Hatay genelinde, geride kalan 2022 yılında, toplam 76.766 vatandaşımız kanser taramasından geçti.

Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi olarak bilinen KETEM ile diğer sağlık kuruluşlarında olmak üzere, 2022’de, ilimiz Hatay’ın 15 ilçesinde toplam 76.766 kişi kanser taramasından geçirildi. Bu sayı, toplam nüfusun %5’ine karşılık geliyor.

Hatay’da 888.025 Kişiye Aşı

İlimiz Hatay genelinde, son bir yılda, nüfusun yarısı koruyucu sağlık önlemi kapsamında aşılandı. Hatay İl Sağlık Müdürlüğü verilerine göre, geride kalan 2022 yılı içerisinde, il genelinde toplam 888.025 kişiye koruyucu aşı uygulandı. Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı’nca yürütülen pandemi harici koruyucu aşılamada, geçen yıl, nüfusu 1 milyon 600 bin olan ilimizde nüfusun %55’ine karşılık gelen 888 bin kişi aşılandı.

Tarımsal veri

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 2002 yılında 98 milyon ton olan bitkisel üretimin, 2022 yılında tüm zamanların rekorunu kırarak 128.6 milyon tona ulaştığını dile getirdi.

Ek iş arayanlar

Eleman.net tarafından gerçekleştirilen ankete göre katılımcılarım yüzde 52’si ek iş yapıyor ya da yapmayı düşünüyor. Tercih edilen ek işler arasında paketleme, e-ticaret, temizlik, kuryelik, garsonluk ve tamircilik geliyor.

Sektörün sıkıntısı

Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Başkanı Adnan Aslan, maliyetlerdeki baskı devam ederse zayıflayan rekabet gücüyle bu sene de kayıp bir yıl olabileceğini belirtti.

Seçime doğru

Türkiye, seçim dönemine; yüksek enflasyon ve Türk Lirası’ndaki düşüş karşısında reel gelirlerin hızla eridiği, bütçe ve ödemeler dengesinde ise problemlerin arttığı bir ekonomik tabloyla giriyor.

Vergi Affı

Vergi aflarının, vergisini zamanında ödeyenlerde bir haksızlık duygusu yarattığına işaret eden uzmanlar, Türkiye’deki kayıt dışı ekonomi nedeniyle, ortalama her 1,5 yılda bir bu tür paketlere ihtiyaç duyulduğuna işaret ediyor.

Aday 13 Şubat’ta

11’inci toplantısını yapan Altılı Masa’ya taraf siyasi partiler, edinilen bilgiye göre, ortak adayı 13 Şubat’ta belirleme hedefinde uzlaştı.

Çiftçilere ödeme

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 972 milyon 333 bin liralık tarımsal destekleme ödemelerinin dün itibariyle çiftçilerin hesaplarına aktarıldığını bildirdi.

3,9 milyona yaklaştı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, 2022 yılı Sanayi Kapasite Raporu istatistiklerini yayımladı. Buna göre, sanayi kapasite raporuna sahip tesislerde çalışan sayısı, 2022’de, bir önceki yıla göre yüzde 8,27 artarak 3 milyon 871 bin 480 kişi oldu.

Personel alımı

Türkiye Uzay Ajansı Başkanlığı, 10 uzay teknolojileri uzman yardımcısı istihdam edecek. Başvurular, 6 Şubat’a kadar e-Devlet üzerinden, https://isealimkariyerkapisi.cbiko.gov.tr adresinden, elektronik ortamda kabul edilecek.

Bakanlık denetimi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, otomotiv sektöründe stokçuluk ve haksız fiyat artışlarına ilişkin inceleme başlattı. İnceleme kapsamında, 13 distribütör ve 257 bayiden satış süreçlerine ilişkin ayrıntılı bilgi talep edildi.

EYT açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) ilk maaşlarının 1 Mart’ta ödenmesini beklediklerini söyledi. Bakan Bilgin, “Hazırlıklarımızı yaptık. Süreç, Meclis’in iradesindedir” dedi.

Kimsesiz çocuklara

Sunumları ve sosyal medya paylaşımlarıyla tanınan Nusret Gökçe, bu kez de yaptığı bağışla gündemde. Başlattığı ‘cappuccino’ akımını girişime dönüştüren Gökçe, kazancının %50’sini kimsesiz çocuklara bağışladı.

Sanayicinin TOKİ talebi

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, TOKİ’nin, sanayiciye uygun arsa temini yanı sıra fabrika yapım desteği de vermesi gerektiğini söyledi.

Talepler değişirken

Üretim de değişiyor

Evlerin küçülmesiyle birlikte artan konfor arayışı, mobilyada rahatlık kadar minimalizmi de öne çıkardı. Pazarda, minimalist mobilyaların payı artarken, tüketici de takım yerine bağımsız ürüne yöneliyor.

Merkez desteği

Merkez Bankası, firmaların yurt dışı kaynaklı dövizlerini Türk lirasına çevirmeleri durumunda, çevrilen tutarın yüzde 2’si kadar firmalara destek verecek.

Bakan tepkisi

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Seçim Kanunu’na göre seçimlerde hile ve hurda yapılmasının fiilen imkansız olduğunu belirterek, “Kim buna ‘Mümkün’ diyorsa ya Seçim Kanunu’nu bilmiyor ya da şimdiden seçim yenilgisine bahane uydurmak için altyapı oluşturuyordur” dedi.

İndirim beklentisi

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sanayide kullanılan elektrik fiyatlarına yüzde 12 oranında indirim yapılmasının olumlu olduğunu, ancak aynı indirimin esnaf ve sanatkar işletmelerine de yapılması gerektiğini belirtti.

TOBB verisi

2022 yılında, 2021 yılına göre kurulan şirket sayısı %27,8, kurulan kooperatif sayısı %38,8 artarken, kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı %1,7 azaldı.​

Üretici sorunları

Bakan’a iletildi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile görüştü. Bayraktar, Bilgin’e, başta Sosyal Güvenlik Kurumu’na çiftçiler tarafından ödenen primlerin yüksekliği olmak üzere, üreticilerin sosyal güvenlikle ilgili önem ve öncelik arz eden sorunlarını anlattı.

Ceza ödenecek

Yeni Konut Finansman Programı’na ilişkin düzenleme yasalaştı. Yasaya göre, yanlış beyanda bulunanlara, finansman tutarının yüzde 5’i, yüklenici firmalara da satış bedelinin yüzde 25’i kadar para cezası kesilecek.

Uzaya gidecek kişi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilecek olan Türk vatandaşlarının belli olduğunu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adayı açıklayacağını söyledi.

Madencilik yatırımları

2023 Yılı Yatırım Programı’ndan yapılan derlemeye göre, kamunun, madencilik sektörü yatırımları için bu yıl ayırdığı kaynak miktarı 78,9 milyar lira oldu.

Kovid-19 DNA aşısı

Ege Üniversitesi’ndeki (EÜ) bilim insanlarının Kovid-19’a karşı geliştirdiği DNA aşısı, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nde yürütülen deneylerde, transgenik farelerde yüzde 100 koruma sağladı. Aşı’da, insan deneyi aşamasına gelindi.

ÖSYM’den sınav

ÖSYM Başkanı Bayram Ersoy, yurt dışından öğrenci kabulünde standartlaşmayı sağlamak amacıyla, 13 yıl aradan sonra, 2023 Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı’nın (TR-YÖS) 29 Ocak Pazar günü yapılacağını bildirdi.

Meslek Liselerinde

Gelir paylaşılıyor

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer: “Elde edilen gelirden, 2022 yılında; öğrencilerimiz 110 milyon 552 bin, öğretmenlerimiz de 235 milyon 898 bin lira olmak üzere, toplam 346 milyon 450 bin lira pay aldılar.”

Exit mobile version