Kısa kısa haberler

Hatay BŞB’de 3 Daire Başkanlığına Atama Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nda 3 Daire Başkanlığı’na atama yapıldı. Dün gerçekleştiği öğrenilen atamalar şöyle: İtfaiye Daire Başkanlığı’na Mahir Çiçek, Destekleme Hizmetleri Daire Başkanlığı’na Mustafa Belli, Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı’na Murat Bayram. A.Ö.’de mezun olamayanlara kötü haber: Kayıtlar Silinecek Açık Öğretim Liselerinde kayıtlı öğrencilerin bir kısmı, 2019 yılında yapılan […]

Hatay BŞB’de 3 Daire Başkanlığına Atama
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nda 3 Daire Başkanlığı’na atama yapıldı. Dün gerçekleştiği öğrenilen atamalar şöyle:
İtfaiye Daire Başkanlığı’na Mahir Çiçek, Destekleme Hizmetleri Daire Başkanlığı’na Mustafa Belli,
Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı’na Murat Bayram.

A.Ö.’de mezun olamayanlara kötü haber:
Kayıtlar Silinecek
Açık Öğretim Liselerinde kayıtlı öğrencilerin bir kısmı, 2019 yılında yapılan sınavlar sonucunda bir yükseköğretim kurumuna kayıt yaptırma hakkı kazanmıştı. Bu durumda olan öğrencilerden, 2019-1 döneminde yapılan açık öğretim kurumları sınavlarında başarısız olup, mezun olamayanların üniversite kayıtları, 31 Aralık 2019 tarihinden sonra silinecek.
Açık Öğretim Liseleri Yönetmeliği’nin 29. Maddesi’nde, “Herhangi bir ortak dersi başaramayan öğrenci, bu dersi iki dönem daha alır. Bu iki dönem sonunda da başarısız olan öğrenci, bu dersin kredisini alamaz. Mezuniyet kredisini, seçmeli derslerden tamamlar. Öğrenci, başarısız olduğu ortak dersi tekrar alabilir” ifadesi yer alır.
Herhangi bir yükseköğretim kurumuna kayıt yaptırma hakkı kazanmış, Açık Öğretim Liselerinde mezuniyet için gerekli krediyi sağlamış, fakat ortak derslerden muaf olmak için 3 defa sınava girmemiş öğrencilerin üniversite kayıtlarının silinmemesi için, mezuniyet kredisini tamamlamış olmak ve ortak derslerden en az 1 (bir) defa sınava girmiş olmak şartıyla, başarısız oldukları ortak derslerden sorumlu tutulmaması ve dönem şartı aranma-ması uygun görüldü.

Kamu Sen Eylemi 15 Ocak’ta
Türkiye Kamu-Sen, 15 Ocak 2020 günü Türkiye genelinde alanlarda olacak. Memura, Ocak maaş zammı olarak %4 +1,49 enflasyon farkını protesto amacıyla, Kamu Sen üyesi kamu çalışanı memurlar, alanlarda protestoda bulunacak. Kamu Sen’in buna dair duyurusunda, “Memura % 4+1,49 zam reva görülürken; doğalgaz, elektrik ve temel gıda ve tüketim mallarına zam üstüne zam yağdı. 2020’de vergi, harç ve cezalara %22,5 zam geldi. Bu adaletsizliğe dur demek ve hakkımızı talep etmek için, 15 Ocak 2020 günü alanlarda olacağız” denildi.

Hepsi Müzik Öğretmeni
Kendileri çalacak, kendileri söyleyecek
“Hatay’da Sanat Var” Projesi kapsamında, ilimiz genelinde görev yapan Müzik Öğretmenlerinden oluşturulan koro tarafından, Antakya Kültür Merkezi’nde bir konser verilecek. Tamamı Müzik Öğretmeni olan korist ile enstrümanların konseri, 10 Ocak Cuma günü, Kültür Merkezi’nde sahne alacak. Halka açık etkinlik, saat 19.30’da.

Hac Kurası
Türkiye’de 2 milyonu aşkın hacı adayının merakla beklediği bu yılın hac kurası, 9 Ocak Perşembe günü yapılacak. Hacı adayları, kura çekiminin ardından sonuçları saat 21.00’den itibaren e-Devlet üzerinden öğrenebilecek.

Kalite standardı
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk imzasıyla yürürlüğe giren yönerge kapsamında, tüm bakım kuruluşları, Türkiye’ye özgü oluşturulan kalite standartlarına göre değerlendirilecek.

Burslu Öğrenciler
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, MEB burslusu olarak yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek öğrenci-lerle ilgili düzenlemeler içeren 1416 sayılı Kanun üzerinde çalışma yürüttüklerini bildirdi.

Üreticiye destek
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Islah programı kapsamında, soy kütüğü kaydı tutulan koyun keçi başına 100 lira, soy kütüğünden doğan damızlık koç-tekeleri kullanan yetiştiricilerimize koç, teke başına 500 lira destekleme ödemesi yapacağız” dedi.

Araç alım satımında
Güvenli Satış Sistemi
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Araç alım satımında Güvenli Satış Sistemi’ni getiriyoruz. Noterlerde, eş zamanlı satış bedeli tahsili ve devir işlemi yapılabilecek” dedi.

YÖK’ten adım
Yükseköğretim Kurulu, Türkiye’nin Otomobili projesine katkı amacıyla, “YÖK 100/2000 Doktora Burs Projesi”ne otomotiv sektörüne yönelik yeni bilim alanları ekledi.

Yüzde 13,8 olacak
Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi, 2019 yılına ilişkin yıllık işsizlik tahminini paylaştı. Buna göre yıllık işsizlik, 2019 sonunda, bir önceki yıla göre 2,8 puan artışla yüzde 13,8 olacak.

Altın etkilendi
ABD ve İran arasında artan gerilimin risk iştahını olumsuz etkilemesiyle, küresel piyasalarda olumsuz bir hava gözlenirken, altın fiyatları da 2013 yılından bu yana en yüksek seviyeye (1588 Dolar) çıktı.

Bekçilerin yetkisi
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, bekçilerin kimlik sorma yetkisinin bulunduğuna dair yaptığı açıklamanın aksine, Mardin 2’nci Sulh Ceza Hakimliği, “bekçilerin kimlik sorma yetkisinin olmadığı” yönünde karar verdi.

Antakya ve Defne’de
yarın enerji verilemeyecek yerler
Toroslar Elektrik Dağıtım Şirketi, yarın ilimizin iki ilçesinde, çok sınırlı ve küçük ölçekte bir kesinti uyguluyor. Yarınki enerji kesintilerine dair program şöyle:
Antakya İlçesi Maraşboğazı Mahallesi Bağlama ve Merkez Sokaklara 9:30-17:30 saatleri arası,
Defne İlçesi Samankaya Mahallesi Samankaya Sokağa 9:30-17:30 saatleri arasında AG-Hizmet Alım çalışması nedeniyle enerji verilemeyecek.

Gündem: Suriye
Putin, bugün Türkiye’de. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, bugün Suriye ve Libya’daki durumu görüşeceği bildirildi.

Kredileri sevdik!
Kredi faizlerdeki hızlı düşüş, ticari kredilerden çok bireysel borçların yeniden finansmanına kolaylık sağladı. Artışın yüzde 38,4’ü, ihtiyaç kredilerinden geldi.

EMITT Fuarı
Dünyanın en büyük dört turizm fuarından biri olan Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT), 30 Ocak-2 Şubat 2020’de dünya turizm profesyonelleri ve tatil tüketicilerini 24’üncü kez ağırlayacak.

Tapu Yasasında Değişiklik
Yeni yılla birlikte, gayrimenkul değerleme sistemiyle, konut alım satımı ve tapuda yeni dönem başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Taşınmaz Değerleme Sistemi’nin kurulması ve gayrimenkul envanterinin tamamlanmasına yönelik kapsamlı bir çalışma yürütüyor. Yeni düzenleme, 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe girdi. Kademeli geçişin öngörüldüğü değerleme sistemiyle; gayrimenkullerin vergilendirilmesi, tapu harçları ve emlak vergilerinin gerçek değerleri üzerinden alınması sağlanacak.
Harç emlak vergisi, değerinden az olmamak üzere beyan edilen değer üzerinden hesaplanıyor. Yeni düzenlemeyle, gayrimenkulün devir bedeli, emlak vergisi değeriyle beraber, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün belirleyeceği değerin altında olmayacak. Değerleme hizmeti bedelinin, bankaların ekspertiz ücretinin altında 400 lira civarında olması öngörülüyor.
Değerleme raporu için ödenecek tutarın harçtan düşürülmesi için de bir çalışma yapılıyor. Tapu Kanunu’nda yapılan değişiklikle de gayrimenkul satış, bağış ve mal değişim işlemlerinde de yeni bir sayfa açıldı. Konut alım satımında, tarafların, farklı tapu müdürlükleri veya yurt dışı teşkilatında bulunması durumunda, artık tapu devri yapılabiliyor. Bunun için tarafların, imza aşamasında, aynı anda ilgili tapu müdürlüklerinde hazır bulunmaları gerekiyor. Alıcı ve satıcının aynı anda ilgili birimlerde bulunup bulunmadığı, görüntülü ve sesli araçlar ile teyit ediliyor. Aynı anda birimlerde hazır bulunmamaları halinde, imzalar alınmıyor, tamamlandıktan sonra görevli personel tarafından, elektronik imza ile resmi senedi hazırlayan birime gönderiliyor. Gayrimenkulünü satmak isteyenler, tapuya başvurup değerleme uzmanı isteyecek. Yeni sistemle, değer tespiti iki günde tamamlanacak, raporlar bir yıl geçerli olacak.

İyimser tablo
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, dünya genelinde 100 binde 20 ve DSÖ Avrupa bölgesinde 100 binde 3 olan tüberküloz ölüm hızı, teşhis ve tedavi hizmetleri sayesinde Türkiye’de 100 binde 1’in altına düştü.

Sınıra göç
Son dönemde İdil’deki yoğunlaşan saldırılar nedeniyle, 31 bin sivil daha Türkiye sınırı yakınlarına göç etti. Geçen kasım ayı başından bu yana yerinden edilenlerin sayısı 359 bini geçti.

209 milyonu geçti
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Türkiye geneli havaliman-larında geçen yıl direkt transit yolcularla 209milyon 92 bin 548 yolcuya hizmet verildiğini söyledi.

49 İl’de Operasyon
Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinasyonunda 49 ilde düzenlenen operasyonda 137 şüpheli yakalandı.

İzne bağlandı
Ticaret Bakanlığının İhracı Yasak ve Ön İzne Bağlı Mallara İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğde yapılan değişiklikle, ihracı ön izne bağlı mallar listesine kuru soğan ve taze veya soğutulmuş patates de eklendi.

80 Mülki Amir
İçişleri Bakanlığı kararı ile 80 mülki idare amirinin birinci sınıf mülki idare amirliğine yükseltilmesine ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Söz konusu kararla 30 Kasım 2019 tarihinden itibaren birinci sınıf mülki idare amirliğine yükseltilen isimler arasında Hatay Vali Yardımcısı Salih Altun da var.

TOBB açıklaması
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de güven damgası almaya hak kazanan ilk 12 e-ticaret sitesine güven damgalarını vereceklerini, böylelikle e-ticaret sektöründe daha güvenli alışveriş dönemini başlatmış olacaklarını bildirdi.

İlan, 21 Ocak’ta!
20 bin sözleşmeli öğretmen alımı için başvurular başladı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) takvimine göre, bugün başlayan ve 10 Ocak’a kadar sürecek ön başvuruların ardından, adayların sözlü sınava alınacakları sınav merkezleri 21 Ocak’ta ilan edilecek.

Vatandaşa uyarı
Sağlık Bakanlığı’ndan, üst solunum yolu enfeksiyonlarının mevsimsel artışı geçen yıllara benzer oranda seyrettiği halde acil servise başvurularda artış görüldüğü, vatandaşlardan, grip için öncelikle aile hekimlerine müracaat etmeleri istendi.

Engelli hassasiyeti
Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası nedeniyle yazılı bir mesaj yayımlayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Onlar için ayrılmış koltuklar, park yerleri, kaldırımdaki sarı bantlar, engelli asansörleri vb. konulara her zaman duyarlı olmalıyız” dedi.

Ertelendi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, U-ETDS ve Sayısal Takograf Veri Analizi Projesi kapsamında yaptığı açıklamada, KTY çerçevesinde uyarma müeyyidesinin uygulanması 30 Haziran 2020 tarihine kadar ertelendiğini duyurdu.​

Exit mobile version