Kısa kısa haberler

Bursluluk Sınavı 6 Haziran’da Milli Eğitim Bakanlığı, Nisan ayında yapılması planlanan Yatılı ve Bursluluk Sınavlarının tarihini değiştirdi. Milli Eğitim Bakanlığı duyurusunda, “Öğretmen adaylarımızın gireceği ve 25 Nisan’da yapacağımız Adaylık Kaldırma Sınavı’nı 5 Temmuz’a erteledik” denilirken, 25 Nisan’daki İlköğretim ve Ortaöğretim Bursluluk Sınavları da 6 Haziran’a ertelendi. Bugün Miraç Kandili Bu akşam, mübarek Miraç Kandili’ni idrak […]

Bursluluk Sınavı 6 Haziran’da
Milli Eğitim Bakanlığı, Nisan ayında yapılması planlanan Yatılı ve Bursluluk Sınavlarının tarihini değiştirdi. Milli Eğitim Bakanlığı duyurusunda, “Öğretmen adaylarımızın gireceği ve 25 Nisan’da yapacağımız Adaylık Kaldırma Sınavı’nı 5 Temmuz’a erteledik” denilirken, 25 Nisan’daki İlköğretim ve Ortaöğretim Bursluluk Sınavları da 6 Haziran’a ertelendi.

Bugün Miraç Kandili
Bu akşam, mübarek Miraç Kandili’ni idrak edeceğiz. Miraç Kandili, 21 Mart Cumartesi günü idrak edilecek.
Miraç Kandili’nde Kur’an–ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, uygun mekânlarda Kur’an ziyafetleri verilmeli, Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

Hassa’ya yıldırım düştü
1 Yaralı, 2 İnek Telef…
Perşembe günü akşam saatlerinde yaşanan sağanak yağış sırasında, Hassa ilçesine yıldırım düştü. Olayda 1 kişi hafif yaralanırken, 2 inek ise telef oldu. Yıldırım düşme olayı, Hassa-Karahöyük Mahallesi’nde yaşandı. Olayda, Muhammet Baş adlı kişi yaralandı.

Yarın enerji verilemeyecek yerler
İlimizde sürdürülebilir enerji temini için Toroslar Elektrik Dağıtım Şirketi’nce gerçekleştirilecek olan şehir şebekeleri ile trafolara yönelik bakım, onarım ile yenileme çalışmaları sırasında enerji kesintisi uygulanıyor.
İlimizde, yarınki kesinti programı şöyle:
Antakya İlçesi Güzelburç Mahallesi E-5 Karayolu, Asi ve İpekyolu Sokak ile Büyükdalyan Mahallesi 1.Kümeevler, 2.Kümeevler, Merkez ve Arpatepe Sokaklara 09:00-17:00 saatleri arası,
Antakya İlçesi Derince Mahallesi Akpa ve Yurt Sokaklara 09:00-15:30 saatleri arası,
Antakya İlçesi Derince Mahallesi Paymar ve Sağlık Sokaklara 09:00-13:00 saatleri arasında 3.Şahıs çalışması nedeniyle enerji verilemeyecektir.

Dr. Ali Kassab’ın
babası vefat etti
Birkaç yıl önce Samandağ-Antakya yolunda geçirdiği trafik kazası sonucu vefat eden Antakyalı Dr. Ali Ulvi Kassab ile Derya ve Ganim kardeşlerin babası, çevresinde sevilen, yüzü güleç insan Beşir Kassab, vefat etti.
Merhum Beşir Kassab’ın cenazesi, koronavirüs salgını riski önlemleri kapsamında, sadece aile bireylerinin katıldığı törenle Antakya mezarlık kompleksinden kaldırılarak, saat 13.00’te Sümerler mezarlığında defnedildi.
ANTAKYA, merhuma Tanrı’dan rahmet, kederli Ailesine başsağlığı diler.

İskenderun Yoluna Üst Geçit
Yaya üst geçidi: Defne Koleji ve Kız Öğrenci Yurdu arasında
Antakya-İskenderun yolunda sıkça yaşanan trafik kazalarına önlem olarak “Üst Geçit” oluşturulması kararı alındı. Kararı, Hatay Büyükşehir Belediyesi (BŞB) bünyesinde hizmet veren, kısa adı UKOME olan Ulaştırma Koordinasyon Merkezi aldı.
Hatay BŞB Genel Sekreter Yardımcısı Metin Açık’ın başkanlık ettiği; büyükşehir, ilçe belediyeleri, trafik, şehircilik ve diğer birçok kurumun temsilci gönderdiği UKOME toplantısında,17 ana gündem maddesi ve 1 ek gündem maddesi olmak üzere, toplam18 madde görüşülerek karara bağlandı. Toplantıda, Trafik Hizmetleri Şube Müdürlüğü talebi doğrultusunda; Defne ilçesi Vilayetler Hizmetler Birliği Anaokulu’nun önünden geçen Nasır Çankaya Caddesi’nin Defne’den Antakya istikametine doğru olacak şekilde tek yöne çevrilmesi kararı alınırken, İskenderun ilçesi Mustafa Kemal Mahallesi Dr. Gani Bahadırlı İlkokulu’nun önünden geçen 575. Sokak’ın tek yöne çevrilmesi de kabul edildi.
Mart ayı Üst Kurul toplantısında, Antakya–Kırıkhan yolu üzerinde bulunan Defne Koleji ile Hatay Kız Öğrenci yurdu arasında bulunan bir noktaya da üst geçit yapılması kararı alındı.

Bugün enerji verilemeyecek yerler
İlimizde sürdürülebilir enerji temini için Toroslar Elektrik Dağıtım Şirketi’nce gerçekleştirilecek olan şehir şebekeleri ile trafolara yönelik bakım, onarım ile yenileme çalışmaları sırasında enerji kesintisi uygulanıyor. İlimizde, bugünkü kesinti programı şöyle:
Antakya İlçesi Güzelburç Mahallesi E-5 Karayolu, Asi ve İpekyolu Sokak ile Büyükdalyan Mahallesi 1.Kümeevler, 2.Kümeevler, Merkez ve Arpatepe Sokaklara 12:00-18:00 saatleri arası,
Antakya İlçesi Akhisar Mahallesi 1.Kısım, 1.Kısım 1A Blok, 1.Kısım 1C Blok, 1.Kısım 1D Blok, 1.Kısım 4A Blok ve 1. Kısım 6B Blok Sokaklara 09:00-17:00 saatleri arası,
Arsuz İlçesi Konacık Mahallesi Kömürler (Köy Merkezi) Sokağa 09:30-17:30 saatleri arası,
Defne İlçesi Yeşilpınar Mahallesi Atatürk, 3, 6, 5, Yeşilyurt, 22, 4, 26, 27, 28, 41 ve 58 Sokaklara 09:00-17:00 saatleri arası,
Dörtyol İlçesi Yeniyurt Mahallesi E-5 Karayolu, Soylular ve Say Sokaklara 11:00-15:00 saatleri arası
Kumlu İlçesi Akkuyu ve Muharrem Mahallelerine 10:30-18:30 saatleri arası,
Reyhanlı İlçesi Kumtepe, Karacanlık, Suluköy, Terzihüyük, Varışlı, Tayfursökmen, Konuk, Cumhuriyet, Kuletepe, Beşaslan ve Gazimürsel Tepesi Mahalleleri ile Öz Kurtuluş Mahallesi Canbolat Sokağa 09:30-17:30 saatleri arası,
Reyhanlı İlçesi Yeni Mahallesine 10:00-15:30 saatleri arası,
Yayladağı İlçesi Yayıkdamlar Mahallesi Yayıkdamlar Sokağa 10:00-15:30 saatleri arasında tesis çalışması nedeniyle enerji verilemeyecek.

Biri Siyasetçi, Diğeri Sporcu…
Ama İkisi de Belenliü
Önceki gün Ankara’da, ilimizin iki önemli simasının buluşması gerçekleşti. MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz ile bir araya gelen Hatay’ın spor ve siyasetteki iki önemli ismi, başkentin kar yağışlı ortamında, sokakta sohbet etti.
Ankara’da, MHP’li üst yönetici Sadir Durmaz’ın iki konuğu, Belediye Başkanı İbrahim Gül ile Beşiktaş eski futbolcusu, milli futbolcu, teknik direktör Samet Aybaba oldu. Gül ve Aybaba, İskenderun ile Belen doğumlu ve yaşamlarının büyük bir ölümü burada geçti.
Belen Belediye Başkanı İbrahim Gül, buluşmayı, “Ankara’dan Selamlar” başlığı altında, sosyal medya hesabında şöyle paylaştı:
“MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz ve Kıymetli Hocamız Samet Aybaba, tüm Hataylı hemşerilerimize selamlarını ilettiler.”

Perakendecilerden
Korona önlemi
Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Ömer Düzgün, “Yerel marketlerimizde halkımızın ihtiyaç duyacağı her türlü gıda ve temizlik ürünlerinin tedarik edilmesinde aksaklık yaşanmaması için gerekli önlemlerin alındığını vurgulamak isteriz.” dedi.

Sağlık çalışanlarına itfaiyecilerden alevli alkış
Dörtyol ilçesinde, Büyükşehir İtfaiye Daire Başkanlığı Dörtyol İtfaiye İstasyonu’nda görevli itfaiyeciler, sağlık çalışanlarına, yaktıkları “112 Sağlık” yazılı ateşle ve alkışlayarak destek verdi.
“Alkışlayalım, ne kadar alkışlasak azdır” diyerek, sağlık çalışanlarının koronavirüs salgınının önlenmesi için verdiği mücadeleyi Meclis’te tebrik eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yurt genelinde tüm vatandaşları, önceki gün akşam saat 21.00’da, balkondan, sağlık çalışanlarını alkışlamaya davet etmişti.
Bakan Koca’nın sözlerine kayıtsız kalmayan Hatay Büyükşehir İtfaiye Daire Başkanlığı Dörtyol İtfaiye İstasyonu çalışanı itfaiye personeli, saatler 21.00’ı gösterdiğinde, yaktıkları
“112 Sağlık” yazılı ateşle, sağlık çalışanlarını alkışlarla, ıslıklarla ve tezahüratlarla tebrik etti.

20.000 Öğretmen Ataması
Göreve başlama tarihi sonra bildirilecek
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından alımı öngörülen 20000 Öğretmen ile ilgili olarak, Ocak 2020 Sözleşmeli Öğretmen ataması kapsamındaki atama işlemleri, belirlenen takvim doğrultusunda 18 Mart Çarşamba günü sonuçlandırıldı. Öğretmenlik yapmaya hak kazananların göreve başlama başvuru süreci ise daha sonra belirlenecek. Adayların, şimdilik bir şey yapmaları gerekmiyor.
Hatay Milli Eğitim Müdürlüğü, atama listesiyle ilgili olarak, “Başvuru sahipleri, atama sonuçlarına, https://pbsm.meb.gov.tr/sonuc veya https://www.turkiye.gov.tr/milli-egitim-sozlesmeli-ogretmenlik-atama-sonucu-sorgulama adresinden kişisel e-Devlet şifrelerini kullanarak erişebileceklerdir” bilgilendirmesinde bulunurken, başvuru süreciyle ilgili de şu duyuruyu yapıldı:
“Ayrıca koronavirüs salgını tehlikesi nedeniyle alınan tedbirler çerçevesinde, örgün ve yaygın eğitim kurumları tatil edildiğinden, bu atama işlemi ile millî sporcuların öğretmen olarak atanması işlemi kapsamında atanan öğretmenlerin kararnamelerinin İl Millî Eğitim Müdürlüklerine gönderilmesi ile ilgili olarak okulların açılmasına müteakip, Bakanlığımızca https://personel.meb.gov.tr/ adresinden gerekli bilgilendirme yapılacaktır.”

10 bini aştı
Dünya genelinde yeni tip koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 10 bini aştı.

İşsizlik arttı
Türkiye’de işsizlik oranı, geçen yıl bir önceki yıla göre 2,7 puan artarak yüzde 13,7 olarak gerçekleşti.

4’e yükseldi
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Son 24 saatte yapılan 1981 testten 168’i pozitif çıktı. 191 olan hasta sayımız 359’a ulaştı” ifadelerini kullandı.

Setlere ara
Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) kanallarında yayınlanan dizilerin set çalışmalarına, koronavirüs (Kovid-19) ile mücadeleye destek amacıyla 2 hafta süreyle ara verildi.

AVM’ler kapanıyor!
Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu’ndan (TAMPF), yapılan açıklamada, koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında, alışveriş merkezlerinin kapatılması kararının ivedilikle alınmasının beklendiği kaydedildi.

Sektör memnun
Gayrimenkul sektörü temsilcileri, 500 bin liranın altındaki konutları kredilendirme oranının yüzde 80’den yüzde 90’a çıkarılmasının ilk evini alacaklar için önemli olduğunu,alt ve orta gelir grubundaki konut alıcılarına fırsat oluşturacağını belirtti.

Hatay’da da olur mu?
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı karar doğrultusunda, sağlık çalışanları kentteki toplu taşıma araçlarından 5 Nisan’a kadar ücretsiz yararlanabilecek.

BİK uyardı
Basın İlan Kurumu (Bİ;K) Genel Müdürü Rıdvan Duran: “Bu olağanüstü kriz sürecinde, ülkemizin sergilediği örnek mücadelede basınımızın da sorumlu yayıncılık anlayışıyla hareket etmesi hayati önem taşımaktadır.”

Baroların talebi
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, yeni tip korona-virüs (Kovid-19) salgını nedeniyle yasal süreler ve icra takiplerinin durdurulması için Adalet Bakanlığına çağrıda bulundu.

Limit arttı
Türkiye’de faaliyet gösteren bankaların büyük çoğunluğu, ATM’lerden para çekme limitini 5 bin liraya çıkardı.

Örnek belediyecilik
Antalya’da Korkuteli Belediyesi ile Kastamonu Belediyesi ekipleri, Kovid-19 salgını tedbirleri kapsamında evlerinden çıkmamaları için engelli ve 65 yaş üstü vatandaşların alışverişlerini yapacak, evlere maske, kolonya ve kitap dağıtacak.

Vergiye erteleme
Hazine ve Maliye Bakanlığından yapılan duyuruda, Kovid-19 salgınından doğrudan etkilenen mükelleflerin Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında ödemeleri gereken muhtasar (gelir vergisi stopaj) ve KDV ödemelerinin 6 ay ertelenmesine yönelik gerekli çalışmaların yapıldığı ifade edildi.

Başsağlığı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde radikal gruplar tarafından açılan ateş sonucu şehit olan uzman onbaşılar Ramazan Nayir ve Hataylı Oğuzhan Taş ile yine İdlib’de rahatsızlanarak şehit düşen Piyade Uzman Çavuş Sezayi Atabey’in ailelerine birer başsağlığı mesajı gönderdi.

İşverene iyi haber
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “Kısa Çalışma Ödeneği’nin şartlarını esneteceğimiz için çoğu işveren bundan faydalanacak” dedi.

Koronavirüs testi
Sağlık Bakanlığı’ndan, “Koronavirüs testi yaptırmış vatandaşlarımız, test sonuçlarına e-Nabız uygulamasından ulaşabilir” açıklaması yapıldı.

15 dakikada
Yeni tip koronavirüsün belirlenmesi için 60 ile 90 dakikada kapsamlı sonuç veren yerli tanı kiti yanı sıra, bu süreyi 15 dakikaya indiren hızlı tanı kiti de kullanılacak. Kit, tüm illere dağıtılacak.

MEB’den Yarışma
MEB, lise öğrencileri için, evden katılabilecekleri 3 yarışma düzenliyor. “Evde Kodluyorum”, “Çevreyi Korumaya Evden Başlıyoruz” ve “Kitap Okuma ve Eleştirel Bakış” isimli yarışmalara; Fen, Sosyal Bilimler ve Anadolu Lisesi öğrencileri katılabilecek.

Exit mobile version