Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kısa kısa haberler

Harbiyeli İşçi Suudi Arabistan’da

Harbiyeli İşçi Suudi
Arabistan’da Öldü
İlimiz Defne ilçesi Harbiye Mahallesi sakini Mehmet Oduncu adlı genç, çalışmak üzere gittiği Suudi Arabistan’da vefat etti. Harbiyeli Şekip Yeşiltepe’nin ablasının çocuğu (yeğeni) olduğu öğrenilen Mehmet Oduncu’nun dün sabaha doğru vefat ettiği ve ölüm haberinin dün saat 05.00’te alındığı öğre-nildi. Suudi Arabistan’ın Riyad kentinde hayatını kaybeden Mehmet Oduncu’nun cenazesinin yurda getirilmesine çalışılıyor.

15 Haziran’da
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, koruyucu aile, evlat edinme ve sosyal ekonomik destek süreçlerinin 15 Haziran’da başlatılacağını bildirdi.

Risksiz ülkelere
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Yurt dışı uçuşlar kontrollü başlatılmış olup 15 Haziran itibarıyla risksiz ülkelerle tarifeli uçuş operasyonları başlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Çiftçiye ödeme
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bu yıl içinde meydana gelen doğal afetlerin 57 ilde 163 bin 850 üreticiye ait 4,3 milyon dekarın üzerinde tarımsal alanı etkilediğini ve tarım sigortaları kapsamında üreticilere 780 milyon lira hasar tazminatı ödeneceğini bildirdi.

İhracatçı için
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, hizmet ihracatını desteklemek için bu yıl ayırdıkları 500 milyon liralık bütçenin büyük bölümünün Kovid-19 salgını nedeniyle kullanılamadığını belirterek, “Yıl sonuna kadar bu bütçeyi kullandırmak üzere hazırız” dedi.

Yasalaştı
Çarşı ve mahalle bekçilerinin görev, yetki ve sorumlulukları ile özlük haklarını düzenleyen kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

Lig heyecanı
Lig heyecanı, 87 günlük aradan sonra 27. haftada 12 Haziran Cuma günü yapılacak Göztepe-Trabzonspor ve Fenerbahçe-Hes Kablo Kayserispor müsabakalarıyla kaldığı yerden sürecek.

Kurban öncesi
Sağlık Bakanlığı tarafından güncellenen rehbere göre, hayvan kesim yerleri ve kesimhanelerde görev yapacaklara, kasaplara, temizlik görevlilerine ve yöneticilere, önceden Kovid-19 konusunda eğitim verilecek.

Önlemler belirlendi
Sağlık Bakanlığı, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele sürecinde açık alanlarda yapılacak konserlerde alınması gereken önlemleri belirledi.

KOVİD Testinde pozitif vakada
yaş seviyesi düştü
ORTALAMA 36 YAŞ
Koronavirüs testlerinde pozitif çıkan vakalarda yaş ortalaması 36’ya geriledi. Sağlık Bakanı Prof. Dr. Fahrettin Koca, Çarşamba akşamı yaptığı açıklama-sında, testlerle ilgili şu bilgileri verdi.
“Yeni tanı konan hasta sayısı, yeni iyileşen hasta sayımızın %40’ı kadar. Yaş ortalaması, yeni vakalarda 36, vefatlarda 71. Yeni hastalar sebebiyle artan yoğun bakım ihtiyacı düne yakın. Virüsün etkisinin azaldığı fikri, riskli. “Normal olan, tedbirdir.”
Son 24 saatte KOVİD test verileri de şöyle:
Test sayısı : 36.521
Vaka sayısı : 922
Ölüm : 17 kişi
İyileşen : 2241 kişi
Toplam Test : 2.451.700
Toplam vaka : 173.036 kişi
Toplam ölüm : 4746 kişi
Halen yoğun bakımda : 631 kişi
Halen Entübe : 280 kişi
İyileşen : 146.839 kişi

Hataylı hasta 2 işçi için:
Suudi’ye Ambulans Uçak
Suudi Arabistan’da hastalanan ve yurda dönemeyen, gurbette de tedavi olamayan Hataylı iki işçi için yapılan girişimlerin ardından, ambulans uçağı gönderilmesi kararı çıktı. Haberi veren Milletvekili Mehmet Güzelmansur, şunları kaydetti
“Suudi Arabistan’da hastalanan Sayın Zeynel Nehir ve Sayın Mithat Sürmeli’nin ambulans uçakla yurda dönüşü bugün sağlanacaktır. Suudi Arabistan’da vefat eden Umut Arpacı’nın da cenazesi de 2-3 gün içinde getirilecektir.
TBMM Dışişleri Komisyonu ve TBMM Yurtdışı Türkler Akraba Topluluklar Alt Komisyonu’nun bir üyesi olarak; Dışişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Büyükelçiliğimiz ile görüşmelerim devam ediyor. Sağlık Bakanlığına ve Dışişleri Bakanlığımıza ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum.
Suudi Arabistan’dan yurda dönmek için bekleyen hemşehrilerimin çok büyük olasılıkla haftaya tahliye uçuşları gerçekleştirilecektir. Bunun için gereken tüm çalışmaları yapıyorum. Hemşerilerimin ekonomik olarak dayanacak gücü kalmamıştır. Sağlık açısından endişeleri bulunmaktadır. Yaşanan sıkıntıların geçmesi ve bu zor günlerin sona ermesi için mücadele veriyorum.
Hemşerilerimin ülkemize dönmesi için elimden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğim.”

MKÜ’de İlaçlama
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nce (MKÜ), zararlı haşerelere karşı ilaçlama duyurusu yapıldı. Duyuru şöyle:
“Üniversitemizin tüm akademik ve idari birimlerinde, 13/06/2020 tarihi ile 20-21/06/2020 tarihlerinde, Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Demirel gözetiminde haşerelere karşı ilaçlama yapılacaktır. İlaçlama çizelgesinin yarınki programı şöyle: Cumartesi günü: Reyhanlı Sosyal Bilimler MYO Müdürlüğü, Hassa MYO Müdürlüğü, Kırıkhan MYO Müdürlüğü, arasında Yayladağı MYO Müdürlüğü Sanat ve Tasarım MYO Müdürlüğü, Samandağ MYO Müdürlüğü.”

Yeni görevler
Yeni yetkiler
Bekçiler, görev bölgele-rinde ve çalışma saatleri içinde kişileri, araçları durdurabile-cek, kimlik sorabilecek. Çarşı ve mahalle bekçileri, zor ve silah kullanma yetkisine de sahip olacak, genel kolluk kuvvetlerine yardımcı olacak.

Karantina kalktı
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren, yurt dışında yaşayan ve tatillerini ana vatanlarında geçirmek isteyen vatandaşlar için uygulanan 14 gün evde gözetim kuralının kalktığını ifade etti.

Hac kararı
Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, Suudi Arabistan makamlarından 2020 haccının kriterleri ile ilgili herhangi bir resmi açıklama gelmediğini söyledi.

LGS 20 Haziran’da
Milli Eğitim Bakanlığı, Liselere Giriş Sınavı’nın 20 Haziran’da yapılacağını duyurdu. Kısa adı ÖSYM olan Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Merkezi Sistem kapsamında, 2020 sınavla öğrenci alacak ortaöğretim kurumlarına ilişkin sınavın 20 Haziran Cumartesi günü saat 9.30 ve 11.30’da olmak üzere, iki oturum şeklinde yapılması öngörüldü.

EFETUR Ankara-İstanbul Seferleri
BUGÜN BAŞLIYOR
Hatay’dan Ankara ve İstanbul’a otobüs seferleri ağına Efetur da katıldı. Efetur açıklamasında, İstanbul seferlerinin bugün başlayacağı duyurusu yapıldı. Duyuru şöyle:
“Adana-Bolu-Düzce-Sakarya-Kocaeli-Gebze- İstanbul duraklarıyla, Hatay-İstanbul karşılıklı seferlerimiz 12 Haziran’dan itibaren başlıyor. Bolu-Sakarya-Kocaeli-Gebze-İstanbul duraklarıyla, Hatay-Ankara karşılıklı seferlerimiz 12 Haziran’dan itibaren başlıyor.”

İŞÇİ ÇIKARMA YASAĞI 3 AY UZATILDI
Pandemi sürecinde işten çıkarma yasağı 3 ay daha uzatıldı. Koronavirüs sürecinde işverene ve işçiye uygulanan programlar 3 ay daha uzuyor. Buna göre;
-Ücretsiz izne çıkarılan işçilere nakit desteği 3 ay daha sürecek.
-Kısa çalışma ödeneği uygulaması model değişikliği ile devam edecek.
-İşverene istihdamı koruması karşılığında teşvik verilmesi de gündemde.

Esnafın talebi Ankara’dan
Bankaların esnafın üzerindeki POS cihazı ücretlerinin yükünü hafifletmesi gerektiğini vurgulayan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Pandemi sürecinde temassız ödemeler ve dolayısıyla kartlı alışverişlerde büyük bir artış oldu. Artık bu alışkanlıkların artacağı ve kalıcı hale geleceği de öngörülüyor. Fiziki POS cihazı bulunduran birçok esnafımız sanal POS cihazı da alacak. Birden fazla POS cihazı olan esnafımız da var. Dolayısıyla POS cihazı ücretlerinde bankalar esnafı rahatlatacak adımlar atmalı” dedi.
Esnafın üzerindeki POS cihazı ücret ve komisyon oranları yükünün bankalar tarafından hafifletilmesi gerektiğinin altını da çizen Palandöken, “POS cihazı komisyon oranları yüzde 1.13 ile yüzde 1.95 arasında değişiyor fakat yüzde 1’in de altına düşürülmesi lazım” tespitinde durdu.