Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kısa kısa haberler

Dr. Ediboğlu’na göre: Testlerin

Dr. Ediboğlu’na göre:
Testlerin % 50’si pozitif…
Bir dönem Hatay Milletvekilliği yapan Dr. Mehmet Ali Ediboğlu, koronavirüs salgınının ülkede ve özellikle ilimizde büyük ölçüde artış gösterdiğini kaydederken, “Ortalama her 2 vaka sonucundan 1’i pozitif çıkıyor” değerlendirmesi yaptı. Eski Vekil Dr. Mehmet Ali Ediboğlu’nun yorumu şöyle:
“Test merkezlerinden rakamları öğreniyorum, bir de açıklanan rakamlara bakıyorum. Yalan rüzgarı devam ediyor. Son günlerde yapılan testlerin yarıdan fazlası pozitif çıkıyor. Hem de tüm illerde!”

Bugün “Dünya insan hakları günü”
Bugün, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü. İnsan Hakları Günü, İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nin kabul edildiği gün olan, 10 Aralık 1948’den bu yana her 10 Aralık’ta kutlanıyor.

Savaş’a göre Hatay’da ölü sayısı 866’ya ulaştı
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, dün katıldığı HRT’deki programda, koronavirüsün ülkede görüldüğü Mart ayında Hatay’da ölüm vakasına rastlanmadığını kaydetti ve şunları söyledi:
“Mart’tan 6 Aralık’a kadar, 866 vatandaşımız koronavirüs sebebiyle hayatını kaybetti. Bu sayının içinde, yurt dışında yaşayıp şehrimizde defnedilen hemşehrilerimiz de var. Yoğun bakımda yatanları ve günlük vaka sayılarını bizimle paylaşmıyorlar. Biz, sadece vefat sayılarını biliyoruz.”

5 Temmuz Stadında 5 yıl sonra maç
İskenderun 5 Temmuz Stadı’nda 5,5 yıl sonra ilk resmi maç oynanıyor. Bugünkü İskenderun Futbol Kulübü-Ceyhanspor maçı, son dakika kararıyla, Payas yerine İskenderun 5 Temmuz Stadı’na alındı.

Enerji Zammı % 33, Doğal Gaz Zammı % 35
Hükümet: memur, emekli ve işçilere yılda ortalama % 8-10 civarında maaş zammı yaparken, temel tüketimde ise artışlar çok daha yüksek. 2020’de enerji fiyatı % 32,3, doğal gaz fiyatı da % 34,7 arttı.

Hatay’da 7 günde 306 ölüm
Hatay’da artan Kovid-19 vakaları üzerine, ölümlerde de önlenemeyen bir yükseliş var. Son 2 haftada vaka artışı %187,5’a ulaşan ilimiz Hatay’da, 1-7 Aralık tarihleri arasında 306 yurttaş, koronavirüsten hayatını kaybetti.

Hatayspor mesajı AKGÜL için
Hatayspor Kulübü, Bordo-Beyazlı ekibin kuruluşundan itibaren, yıllarca tribün amigoluğunu yapan Mehmet Akgül’ün ölümünden duyulan üzüntüyü dile getirdi ve başsağlığı diledi.
Hatayspor Kulübü mesajı şöyle:
“Genel Sekreterimiz Prof. Dr. Mustafa Özat’ın dayısı ve Atakaş Hatayspor’umuzun eski tribün liderlerinden Mehmet Akgül’ün vefat haberini derin bir üzüntüyle öğrendik. Merhum Mehmet Akgül’e yüce Allah’tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve Genel Sekreterimiz Mustafa Özat’a başsağlığı diliyoruz. Başımız sağ olsun.”

Müftü de futbol sahasındaki ırkçı söyleme karşı
Antakya Müftüsü Necati Şafak, Salı gecesi oynanan UEFA maçında, Türk takımı Medipol Başakşehirspor takımında forma giyen Webo ile ilgili olarak 4.hakemin ırkçı söylemi üzerine bir mesaj yayınladı. Müftü Şafak’ın mesajı şöyle:
“Resûlullah (Sav) buyurdu ki; ‘Ey insanlar! Şunu iyi bilin ki, Rabbiniz birdir, atanız da birdir. Arap’ın Arap olmayana, Arap olmayanın Arap’a, beyazın siyaha, siyahın beyaza takva dışında bir üstünlüğü yoktur. Irkçılığa hayır.”

787 ASM DOKTOR KADROSU BOŞ
Sağlık Bakanlığı, 787 münhal Aile Hekimliği için ilana çıktı. Aile Hekimliği uygulaması kapsamında, 2020/3 İller Arası Aile Hekimliği Yerleştirme İşlemi, uygulamada. İlan metni ve münhal pozisyonlar, Sağlık Bakanlığı internet sitesinde yayınlandı. Duyuruda, başvuruların, 14 Aralık Pazartesi günü saat 18.00’e kadar yapılabileceği duyuruldu.

ALTINÖZÜ YOLUNDA ERKEK CESEDİ
Antakya-Altınözü yolunun 20.km’sindeki Enek kesiminde, yol kenarında bir erkek cesedi bulundu. Durumu haber alan Jandarma ekibi, olay yerinde 40-50 yaşları arasında bir erkek cesediyle karşılaştı. Ölüm nedeni ile kimlik tespitine çalışılıyor

BAŞHEKİM; YBÜ ve PANDEMİ ALANINDA…
Hatay Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Mahmut Bayrakçıoğlu, dün sabah erken saatte gittiği hastanede pandemi, acil servis ve ameliyathaneleri gezdi, görevlilerden bilgi aldı. Hatay Devlet Hastanesi Yönetimi, önceki günkü bu kontrolle ilgili şu bilgiyi verdi:
“Başhekimimiz Dr. Mahmut Bayrakçıoğlu, günün ilk saatlerinde, hastanemizin iç alanlarında incelemelerde bulundu. Başhekimimiz Dr. Bayrakçıoğlu, beraberindeki heyetle birlikte; Ameliyathane, Yoğun Bakım ve Pandemi alanlarındaki incelemelerinde, sorumlulardan bilgi aldı ve yerinde değerlendirmelerde bulundu.”
Foto. devlet fotoları

SAVAŞ; M.Başakşehir’i kutladı
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, önceki akşam Paris Saint Germain ile oynanan UEFA kupası maçında, Medipol Başakşehirspor’un, hakemin ırkçı söylemi üzerine sahadan çekilmesi olayına işaret etti ve ırkçı söylemi kınadı.
Başkan Savaş’ın mesajı şöyle:
“UEFA Şampiyonlar Ligi, Paris Saint Germain-Medipol Başakşehir maçında, temsilcimiz İstanbul Başakşehir’in teknik ekibinden Pierre Webo’ya maçın 4. hakemi tarafından yöneltilen ırkçı söylemleri kınıyorum. Irkçılık, kabul edilemez. Hakemi görevden alan UEFA’yı kutlarım.”

Karantina süresi güncellemesine eleştiri
Patronlar istedi diye mi?
Sağlık Bakanlığı’nın, üç gün önce aldığı, yakın temaslı karantina sürelerinde 14 günün 10 güne düşürülmesi şeklindeki kararına tepki var. Toplumun önemli bir kısmı, güncellemeye, işadamlarının isteği üzerine gidildiği görüşünde. Eleştiride bulunanlar, Bakanlığın, sırf TOBB Başkanı istedi diye bu düzenlemeye gittiğini savunurken, bunun, bilimsel hiçbir dayanağının olmadığını savundu.
Bu arada Sağlık Bakanlığı, güncelleme gerekçesini şöyle duyurdu:
“Yakın temaslıların karantina süresinin 14 günden 10 güne düşürülmesi ve PCR testi sonucuna göre 7. günün sonunda sonlandırılabilmesine ilişkin düzenlemeler, uluslararası güncellemelere paralel olarak yapılmıştır.”

Kovid, Grip Ayrımı Uyarısı…
Sağlıkçılar yanı sıra yetkililer de, sıklıkla koronavirüs riskine karşı alınması gerekli önlemleri sıralarken, özellikle içinde bulunduğumuz bugünlerde hastalık belirtisi gösterenlerin Kovid-Grip noktasında doğru hareket etmesinin yararlı olacağını duyurdu.
Yetkili bir kurumun, vatandaşlara yönelik bu konudaki duyurusu şöyle:
“Kıymetli hemşehrilerimizin dikkatine… Yaşamış olduğumuz pandemi sürecinde kovid pozitif olan vatandaşlarımızın yapmış olduğu en büyük yanlışlardan bir tanesi, hastalığın belirtilerini göstermeye başladığı anda, ‘boğaz yanması, baş ağrısı, ateş gibi…’, kendilerinin grip ya da nezle olduklarını zannetmeleridir. Bu süreç içerisinde hem kovid ilerlemekte, ciğerlere kadar inmekte, hem de çevremizdekilere ve aile üyelerine bulaşmış olmaktadır. Üstelik gençler, çoğunlukla az belirti göstermektedir. Bu sebeple, belirtileri hissettiğimiz ilk anda doktora başvurmamız, hem kendimiz ve hem çevremizdekiler için çok önemlidir.
Rahatsızlığımızın ne olduğu tam olarak belli oluncaya kadar herkesten uzak durmaya önem vermeliyiz. Gerekirse, evde kendimizi izole etmemiz uygun olacaktır. Bu süreçte, evimizi bol bol havalandırmalıyız. Gerekirse maskeyle bu süreci geçirmemiz, bütün toplumun sağlığı açısından çok önemlidir.”

Esnafın talebi
İş yerleri genelge ile kapatılan esnafa gelen icraların pandemi süresince durdurulması gerektiğine dikkati çeken TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Kredi almakta zorlanan esnafımızın yeniden kara listeye girmesinin mutlaka önüne geçilmeli” dedi.

Dış Ticaret
Türkiye İstatistik Kurumu, ekim ayına ilişkin dış ticaret endekslerini açıkladı. Buna göre, ihracat birim değer endeksi, Ekim’de yıllık bazda yüzde 0,6 arttı, ithalat birim değer endeksi yüzde 3 azaldı.

Dünya genelinde
Dünya genelinde Kovid-19 salgınında tespit edilen toplam vaka sayısı 68 milyon 568 bini geçerken, virüs nedeniyle 1 milyon 563 bin 133 kişi hayatını kaybetti.

Eğitim harcaması
Geçen yıl eğitim harcamaları yüzde 18,2 artışla 259 milyar 220 milyon lira olarak gerçekleşti. Söz konusu dönemde harcamaların en çok arttığı eğitim düzeyleri, yüzde 31,9 ile ilkokul, yüzde 26,4 ile ortaokul oldu.

Fikstür netleşti
2022 FIFA Dünya Kupası’na katılabilmek için Avrupa elemelerinde mücadele edecek A Milli Futbol Takımı’nın maç programı belli oldu. Ay-Yıldızlı ekip, G Grubu’ndaki ilk maçını, 24 Mart’ta Hollanda ile sahasında oynayacak.

Twitter’da bu yıl
Sosyal medya platformu Twitter’da bu yıl Türkiye’de en çok konuşulan takım Beşiktaş, sporcu ise ABD’li unutulmaz basketbolcu Kobe Bryant oldu.

Kurallara uyun!
Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü Mart ayından bu yana fedakarca görev yapan sağlık çalışanları, vakaların arttığı bu dönemde, vatandaşlara tedbirlere uymaları çağrısı yaptı.

Kabul edildi
TBMM Genel Kurulu’nda; Meclis, Anayasa Mahkemesi, Sayıştay, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kurumların 2021 yılı bütçeleri kabul edildi.

Yalanlama
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü; T.C. Kimlik Kartı, pasaport, sürücü belgesi değerli kağıt ve harç bedellerine yüksek zam yapılacağı veya belgelerini yenilemeyenlere ceza uygulanacağına ilişkin haberlerin asılsız olduğunu bildirdi.

Hatay dahil
TOKİ, 25 ilde 141 arsayı açık artırmayla satacak. Konut, ticaret, sanayi, özel sağlık tesis alanı, plansız arsalar, park ve dinlenme alanları ve akaryakıt istasyon alanları niteliğindeki arsalara, yüzde 25 peşinat, 60 ay vadeyle sahip olunabilecek.

TBB girişimi
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, “Avukatın, hakim ve savcı olmadan, önce özel bir yüksek lisans programından geçilmesini istiyoruz. Bunlar, gerçekleştiği takdirde muazzam işler” dedi.

Tarih’e saygı
Edirne’de, Osmanlı’dan miras kalan ve bugüne bir tek duvarı ulaşan Eski Askeri Hastane’nin korunması için önünden geçen yol kaydırıldı.

Sanal Sergi
Usta fotoğrafçı Ara Güler’in 60 yıllık seyahatleri, yoğun çalışmaları ve fotoğrafçılığa adanmış yaşamı boyunca elde ettiği başarılar sanal sergiyle sanatseverlere sunulacak. Ara Güler Universal Sanal Sergisi, 16 Aralık’ta açılacak.

Bakanlık girişimi
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Pandemi döneminde geliri olmayan, desteğe ihtiyacı olan müzisyen, müzik emekçileri, yorumcu ve eser sahiplerini kapsayan bir projeyi, 11 Aralık’ta detaylarıyla birlikte ilan edeceğiz” dedi.

Örgütlenmeliler
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’de sayıları 1 milyona ulaşan apartman görevlilerinin örgütlenmesi ve haklarını araması gerektiğini söyledi.

Bilgi Kirliliği
Türk Bilim İnsanları, küresel Kovid-19 salgını sürecinde sağlığın korunmasında doğru bilgiye erişimin önemine dikkat çekerek, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu ile alanında uzmanı hekimlerin verdiği bilginin referans alınması gerektiğini bildirdi.

6 bin 338 tesis
Türkiye’de başlatılan ve dünyaya örnek olan Güvenli Turizm Sertifikası Programı, yerli ve yabancı turistlere “güvenli, sağlıklı ve keyifli tatil için Türkiye” mesajı verdi. Bu kapsamda, toplam 6 bin 338 tesis ve araca Güvenli Turizm Sertifikası verildi

D vitamini eksik
Uzmanlar, D vitamininin vücuttaki kalsiyum ve fosfat dengesini sağlayarak kemikleri güçlendiren bir molekül olduğunu ve bağışıklık sistemi üzerine de çok önemli bir rolünün olduğunu söyledi.

Arazi toplulaştırma
Devlet Su İşleri Genel Müdürü Kaya Yıldız, arazi toplulaştırması çalışmaları kapsamında bu yıl sonuna kadar 541 bin hektar alanda daha çalışmaların tamamlanacağını ve toplulaştırılan alanın 4,77 milyon hektara ulaşacağını bildirdi.