Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya

Kıvılcım çıkaran her ekipman için yeni dönem: Hatay Valiliği kuralları belirledi

Hatay Valiliği, kırsal alan ve orman yangınlarının önüne geçmek amacıyla kaynak makinesi, spiral, taşlama ve kesme makinesi gibi kıvılcım çıkaran ekipmanların kullanımına yönelik yeni tedbirler aldı. Uygulama, 10 Ağustos-31 Ekim 2026 tarihleri arasında geçerli olacak.

Hatay Valiliği, kırsal alan ve orman yangınlarının önüne geçmek amacıyla

Valilik tarafından yayımlanan Genel Emir kapsamında, özellikle kırsal bölgelerde yangın riskinin azaltılması ve can ile mal güvenliğinin korunması hedefleniyor.

Düzenlemenin, Hatay ve çevre illerde meydana gelen kırsal alan ve orman yangınlarında kıvılcım çıkaran ekipmanların neden olduğu yangınların önüne geçmek amacıyla hazırlandığı belirtildi.

Çalışma öncesinde kolluğa bildirim yapılacak

Genel Emir’e göre il ve ilçe merkezleri dışındaki köy, orman köyü ve kırsal mahallelerde; tarla, bağ, bahçe, zeytinlik, maden ocağı, çiftlik, hayvancılık tesisi ve benzeri açık alanlarda kıvılcım oluşturan makine ve ekipmanlarla çalışma yapacak kişiler, faaliyete başlamadan önce ilgili kolluk birimine bilgi vermek zorunda olacak.
Bildirimler, çalışmanın yapılacağı bölgeden sorumlu jandarma veya polis birimine şahsen ya da telefonla yapılabilecek. Ayrıca 112 Acil Çağrı Mobil Uygulaması (Hayat 112) üzerinden de bildirim gerçekleştirilebilecek.

Çalışma alanında 10 metrelik güvenlik önlemi

Çalışma başlamadan önce alanın çevresindeki kuru ot, anız, yaprak, çalı, talaş, akaryakıt, plastik, ahşap ve diğer yanıcı maddelerin en az 10 metre mesafeye kadar temizlenmesi gerekecek.
Doğal ekosistemin bir parçası olması nedeniyle temizlenmesi uygun olmayan bitki örtüsünün ise ıslatılması veya köpük uygulanması yoluyla yangına karşı dirençli hale getirilmesi istenecek.

En az 6 kilogramlık yangın tüpü bulundurulacak

Kıvılcım çıkaran ekipmanlarla çalışma yapan kişiler, olası ot ve bitki örtüsü yangınlarına ilk müdahalede kullanılmak üzere en az 6 kilogram kapasiteli ABC tipi kuru kimyevi tozlu yangın söndürme tüpünü hazır bulunduracak.

Çalışmanın niteliğine göre su tankeri, su yüklü araç veya yangına müdahale için yeterli miktarda su ve ekipmanın da çalışma alanında hazır tutulması gerekecek.

Ayrıca kıvılcım ve sıcak parçacıkların çevreye yayılmasını önleyecek tedbirler alınacak ve çalışma alanı sorumlu personel tarafından sürekli gözetim altında tutulacak.

Kurallara uymayanlara idari ve adli işlem
Genel Emir’de belirtilen kurallara aykırı hareket edenler hakkında, ihlalin niteliğine göre 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 66. maddesi, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesi ve ilgili diğer mevzuat kapsamında idari ve adli işlemler uygulanacak.

Hatay Valiliği, alınan tedbirlerle özellikle yaz aylarında artan yangın riskinin azaltılmasını ve kırsal alanlarda çalışmalar sırasında oluşabilecek kıvılcımların yangına dönüşmesinin önlenmesini amaçlıyor.