Konut talebi bahane, taş ocakları gerçek tehdit

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Hatay’daki taş ocaklarının insan sağlığı ve çevre üzerindeki olumsuz etkileri hakkında yazılı bir basın açıklaması yaptı. Kara, konut talebinin taş ocaklarının yol açtığı çevre tahribatı için bir bahane olarak kullanıldığını vurguladı. Kara, “Deprem nedeniyle 11 ilde konut talebinin olağandışı biçimde arttığı biliniyor. Ancak bu talep, insan sağlığı ve ekolojik […]

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Hatay’daki taş ocaklarının insan sağlığı ve çevre üzerindeki olumsuz etkileri hakkında yazılı bir basın açıklaması yaptı. Kara, konut talebinin taş ocaklarının yol açtığı çevre tahribatı için bir bahane olarak kullanıldığını vurguladı.
Kara, “Deprem nedeniyle 11 ilde konut talebinin olağandışı biçimde arttığı biliniyor. Ancak bu talep, insan sağlığı ve ekolojik denge gibi önemli gerçekleri göz ardı etmeyi meşrulaştırmaz. İnsanlar ev sahibi olmak uğruna toz solumaya, hastalıklara maruz kalmaya ve nesiller boyu yetiştirdikleri ağaçların sökülmesine katlanmamalı. Defne ilçemizdeki Dekuk Şelalesi, patlatmalar sonucunda büyük hasar aldı. Beton ihtiyacı bahanesiyle yurttaşların sağlığını ve doğal varlıkları tehdit edenlerin suç işlediklerini görmüyorlar” dedi.
Kara, Hatay’da bu duruma göz yuman yetkilileri eleştirerek, “Hatay’da şirketlere bu cesareti kim veriyor?” diye sordu.
Yıldırım Kara, Yayladağı ilçesine bağlı Bozlu köyünde de benzer manzaralarla karşılaştıklarını belirtti. Köy çevresine açılan taş ocaklarının ağaçları beyaz bir toz örtüsüyle kapladığını ve hayvanların bile nefes alamadığını söyledi. Kara, şirketlerin “ÇED gerekli değildir” kararından cesaret alarak toprakları talan ettiğini belirtti.
“Valilik, taş ocakları ve madenlerden kaynaklı şikayetlere yanıt vermekte yetersiz kalıyor. Yayladağı’nda 7 projeden 3’ü için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verilmiş. Taş ocaklarına 22 ham madde üretim tesisi daha eklendi. Ancak agrega fiyatlarını düşürmek, inşaatlar için bir çözüm olabilirken solunum yolu hastalıklarının ve çevre tahribatının bedelini kim ödeyecek? Yetkili kurumları ivedilikle önlem almaya çağırıyoruz. Bozlu’yu toza ve kirliliğe boğan şirketler cezalandırılmalı” ifadelerini kullandı. – Yusuf Cemil Karaçay-

Exit mobile version