Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya

Köprüler için “Maliyet” dediler, şehir hastanelerine milyarlar ödediler

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, iktidarın özelleştirme gündeminde bulunan köprü ve otoyollar üzerinden kamu-özel iş birliği modeliyle gerçekleştirilen projelerdeki ödemelere dikkat çekti. Kara, 2026 yılının ilk 8 ayında 18 şehir hastanesi için kira ve hizmet bedeli kapsamında 2 milyar 100 milyon dolar ödeme yapıldığını belirterek, kamu kaynaklarının kullanımını eleştirdi.

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, iktidarın özelleştirme gündeminde bulunan

Kara, köprü ve otoyolların bakım ve onarım maliyetlerinin yüksek olduğu gerekçesiyle özelleştirme kapsamına alınmasını eleştirdi. Kamuya ait köprü ve otoyolların gelirlerinin her yıl arttığını savunan Kara, vatandaşların bu yolları Yap-İşlet-Devret modeliyle işletilen bazı projelere göre daha düşük maliyetle kullandığını ifade etti.

Şehir hastanelerine 8 ayda 2,1 milyar dolarlık ödeme

Kamuya ait köprü ve otoyolların bakım-onarım giderlerinin gündeme getirildiğini belirten Kara, şehir hastaneleri için yapılan ödemelerin boyutuna dikkat çekti.

Kara’nın verdiği bilgilere göre, 2026 yılının ilk 8 ayında 18 şehir hastanesine kira ve hizmet bedeli kapsamında toplam 2 milyar 100 milyon dolar ödeme yapıldı. Kara, bu tutarın yaklaşık 100 milyar 778 milyon TL’ye karşılık geldiğini belirtti.

Söz konusu rakamın köprü ve otoyollar için yıllık 300 milyon dolar olarak ifade edilen bakım giderinin yaklaşık 7 katına ulaştığını savunan Kara, şehir hastaneleri için günlük ortalama 8,5 milyon dolar ödeme yapıldığını söyledi.

“Günlük 8,5 milyon dolar ödeme yapılıyor”

Kara, şehir hastanelerine yönelik ödemeler üzerinden iktidarın kamu kaynaklarını kullanım biçimini eleştirerek şu ifadeleri kullandı:

“Günlük 8,5 milyon doları, yani yaklaşık 419 milyon TL’yi 18 şehir hastanesinin müteahhitlerine veren bu anlayış, vatandaşın vergileriyle yıllar önce ödenmiş olan köprü ve otoyolları özelleştirmenin hesabını yapıyor.”

Şehir hastanelerine yapılan ödeme bir yılda 500 milyon dolar arttı

CHP’li Kara, şehir hastanelerine kira ve hizmet bedeli kapsamında yapılan ödemelerin geçen yılın aynı dönemine göre 500 milyon dolar arttığını da öne sürdü.

Kara, kamu-özel iş birliği modeliyle gerçekleştirilen projelerin uzun vadede kamu bütçesi üzerindeki yüküne dikkat çekerek, şehir hastaneleri için önümüzdeki 15 yılda yapılması öngörülen ödemelerin önemli bir maliyet oluşturacağını savundu.

İktidarın vatandaşların gelirlerinin artırılması konusunda bütçe kısıtlarını gerekçe gösterdiğini belirten Kara, garantili projeler kapsamında şirketlere yapılan ödemelerin ise sürdüğünü ifade etti.

Kara, açıklamasında, “Bir hastane yapanlara üç hastane, bir köprü yapanlara üç köprü parası ödeyen bu iktidar, vatandaşın yoksulluk ve açlık sınırının altındaki maaşlarını artırmaya gelince ‘bütçe yok’ diyerek görmezden geliyor. Ancak hazinenin kapısı yıllardır garantili köprü, otoyol, hava meydanı, gar ve şehir hastanesi müteahhitlerine sonuna kadar açık” ifadelerini kullandı.