Kule konuşuyor: Yüzde 30 zam istiyoruz

Hava trafiği kontrolörlerinin zam ve özlük hakları talepleri, yaz aylarında havalimanlarında kaosa yol açtı. Yaz sezonunun başlamasıyla birlikte Türkiye’de hava trafiğinde önemli aksamalar yaşanıyor. Hava trafik kontrolörleri, maaşlarında yüzde 30’a varan zam talebi ve özlük haklarının iyileştirilmesi için eylem kararı aldı. Bu kararın ardından havalimanlarında uzun süreler bekleyen yolcular ve geciken uçuşlar gündemdeki yerini koruyor. […]

Hava trafiği kontrolörlerinin zam ve özlük hakları talepleri, yaz aylarında havalimanlarında kaosa yol açtı.

Yaz sezonunun başlamasıyla birlikte Türkiye’de hava trafiğinde önemli aksamalar yaşanıyor. Hava trafik kontrolörleri, maaşlarında yüzde 30’a varan zam talebi ve özlük haklarının iyileştirilmesi için eylem kararı aldı. Bu kararın ardından havalimanlarında uzun süreler bekleyen yolcular ve geciken uçuşlar gündemdeki yerini koruyor. Özellikle Sabiha Gökçen ve Antalya havalimanlarında yaşananlar sosyal medyada geniş yer buluyor.

Türkiye genelinde yaklaşık 2 bin hava trafik kontrolörünün sendikal örgütlenmesini üstlenen Hava Trafik Kontrolörleri ve Diğer Ulaştırma Çalışanları Sendikası, kontrolörlerin maaşlarında ve çalışma koşullarında iyileştirme taleplerini dile getiriyor. Kontrolörler, Avrupa’daki meslektaşlarıyla benzer şartlara ulaşmayı hedefliyor. Avrupa’da bir hava trafik kontrolörünün maaşı bir kaptan pilotun maaşına denk gelirken, Türkiye’de bu oran çok daha düşük seviyelerde kalıyor. Kontrolörler, özellikle maaşlarında 20-25 bin TL’lik bir iyileştirme talep ediyorlar.

Sendika yetkilileri, kontrolörlerin iş yükünün ve sorumluluklarının artmasına rağmen maaşlarının rekabetçi düzeyde olmadığını vurguluyor. Türkiye’de bir kaptan pilotun aylık ortalama 500 bin TL maaş alırken, bir hava trafik kontrolörünün maaşı asistanlık dönemlerinde 65 bin TL’den başlayarak uzmanlaşma sürecinde 80 bin TL’ye kadar yükseliyor.

Hava trafik kontrolörlerinin aldığı “inisiyatif almama” kararı, uçuşların planlanmasını ve yönetilmesini etkileyerek havalimanlarında gecikmelere yol açıyor. Kontrolörlerin taleplerinin karşılanmaması durumunda ise bu durumun önümüzdeki günlerde de devam etmesi bekleniyor. ( Volkan İcil)

Exit mobile version