Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden biri olan Hatay’da, kurak geçen kış ve ilkbahar aylarının ardından buğday hasadı başladı. Ancak çiftçiler, rekoltedeki ciddi düşüşle karşı karşıya. Amik Ovası’nda binlerce dönüm arazide ekili buğday, yeterli yağış alamadığı için gelişimini tamamlayamadı. Uzmanlar ve üreticiler, bölgede son 20-30 yılın en kurak döneminin yaşandığını belirtiyor.
Ürün yok, umut yok: bazı çiftçiler hasattan vazgeçti
Kuraklık nedeniyle buğdayın büyük bölümünde verim düşerken, birçok üretici masraflarını karşılayamayacağı gerekçesiyle mahsulü hayvanlara yem olarak bıraktı. Antakya’nın Alaattin Mahallesi’nde bin dönümlük tarlasında hasat yapan çiftçi Mehmet Ali Güler, “Geçtiğimiz yıllarda dönümden 700-800 kilogram buğday alıyorduk, bu yıl verim 400-500 kilograma düştü” dedi.
“Böyle bir kuraklık 30 yıldır görülmedi”
Hasadın ilk günlerinde konuşan Güler, 3 biçerdöverle çalıştıkları bin dönümlük arazide şimdiye kadar yaklaşık 150 dönüm alan biçtiklerini belirtti. Güler, “Ekinlerimiz başlangıçta güzeldi ama yağış olmayınca taneler dolmadı. Mart ayından bu yana doğru düzgün yağış almadık. Şu anda verimde yüzde 50’ye yakın kayıp var. Böyle bir kuraklığı son 30 yılda hiç görmedik. Eğer normal yağış alsaydık verim yine 700-800 kilograma çıkardı” şeklinde konuştu.
Geçen yıl da farklı bir sorunla karşılaştıklarını hatırlatan Güler, “2023’te yağışlarımız iyiydi ama Nisan ayında ani sıcaklar buğdaya zarar verdi. Bu yıl ise hava iyiydi fakat yağış yoktu. İki yıldır doğal afetlerle uğraşıyoruz” dedi.
Hatay çiftçisi destek bekliyor
Kuraklığın tarım üzerindeki yıkıcı etkisi karşısında Hataylı üreticiler, devletin sulama projeleri ve destek programlarıyla çiftçiye el uzatmasını bekliyor. Girdi maliyetlerinin arttığı bir dönemde verim kaybı, çiftçinin belini daha da bükmüş durumda. Amik Ovası’ndaki buğday üreticileri, sürdürülebilir tarım politikalarıyla geleceğin güvence altına alınması çağrısında bulunuyor.