Ticaret Bakanlığı, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde piyasa denetimlerinin artırıldığını açıkladı. Bakanlık, 2026 yılı içerisinde fahiş fiyat artışı yaptığı belirlenen 1258 işletmeye toplam 389,4 milyon lira idari para cezası uygulandığını bildirdi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından bu yıl gerçekleştirilen dört ayrı toplantıda, piyasada adil rekabet ortamını ve tüketici refahını bozucu uygulamalara yönelik inceleme ve denetimlerin kararlılıkla sürdürüldüğü belirtildi.
Açıklamada, temel gıda ve tüketim ürünlerine yönelik incelemelerde fahiş fiyat artışı yaptığı tespit edilen 13 işletmeye 9 milyon 643 bin 310 lira ceza kesildiği kaydedildi. Ekmek ve simit ürünlerine ilişkin denetimlerde ise tarifeye aykırı uygulamalarda bulunduğu belirlenen 75 işletmeye toplam 12 milyon 953 bin 700 lira idari para cezası uygulandığı ifade edildi.
Yabancı menşeli e-ticaret pazar yerlerine yönelik ithalat kısıtlamalarının ardından yerel e-ticaret platformlarında yaşanan fiyat artışlarına ilişkin yapılan denetimlerde 840 işletmeye 151 milyon 718 bin 280 lira ceza verildiği bildirildi.
Meyve ve sebze fiyatlarında meydana gelen olağanüstü artışlara yönelik inceleme ve denetimler sonucunda ise 330 işletmeye toplam 215 milyon 115 bin 676,5 lira idari para cezası uygulanmasına karar verildi.
Bakanlık açıklamasında, vatandaşların ekonomik menfaatlerini korumak, iç piyasa dengesini ve adil ticaret düzenini muhafaza etmek amacıyla denetim faaliyetlerinin aralıksız sürdürüldüğü vurgulandı.
Özellikle Kurban Bayramı öncesinde alışveriş merkezleri, zincir marketler, gıda ve bayramlık ürün satışı yapan perakende işletmeler ile vatandaşların yoğun olarak kullandığı otogarlar ve toptan satış merkezlerinin yakın takibe alındığı belirtilen açıklamada, tüketicilerin mağduriyetine yol açabilecek her türlü uygulamanın titizlikle incelendiği ifade edildi.
Açıklamada ayrıca, denetimlerde mevzuata aykırı faaliyet gösterdiği belirlenen işletmelere yönelik gerekli idari yaptırımların kararlılıkla uygulanmaya devam edeceği kaydedildi. -AA-