Kurt Simgesi

Yakın süre önce ayaktopu karşılaşması üzerinden yaşadığımız kurt simgesi tartışması ummadığımız kişilerle ilgili güçlü yargılara ulaşmamızı sağladı. Kimileri işi Atatürk kurtçuydu, Cumhuriyet kurt simgeciydi, demeye, Atatürk’ün elini uzattığı fotoğrafına kurt işareti monte etmeye kadar vardırdı. Eh, bize de yine mantık düzleminde gerçeği dillendirmek düştü. Öncelikle, Türk ekininde kurt simgesinin işlevi, rolü bulunduğunu yadsımıyoruz. Tarihsel bir […]

Yakın süre önce ayaktopu karşılaşması üzerinden yaşadığımız kurt simgesi tartışması ummadığımız kişilerle ilgili güçlü yargılara ulaşmamızı sağladı. Kimileri işi Atatürk kurtçuydu, Cumhuriyet kurt simgeciydi, demeye, Atatürk’ün elini uzattığı fotoğrafına kurt işareti monte etmeye kadar vardırdı. Eh, bize de yine mantık düzleminde gerçeği dillendirmek düştü.

Öncelikle, Türk ekininde kurt simgesinin işlevi, rolü bulunduğunu yadsımıyoruz. Tarihsel bir gerçek. Göz ardı etmemeli, kurdun yanı sıra geyik, koç, kartal da Türkün simgesi olmuştur.

Cumhuriyetin kuruluşunda, Atatürk döneminde kurt simgesinin bugünkü anlamıyla benzerliğini, benzerliğinden geçtik aynılığını savunmak nasıl bir mantıksızlıktır. Atatürk Bağımsızlık Savaşını, sultanlığa karşı savaşını kazanmış, kazandırmış bir ulus yapıcıdır. Türk ulusunu yaklaşık altı yüz yıl sonra kurarken elbette bir simge, kurt simgesi çevresinde özgüven sağlayacaktır. Ülkü birliği sağlayacaktır. Türk övün, çalış, güven’ Bu savsöz sözde kalmamış, yaşama dönüşmüştür.

Madem olay bu dönemde yaşandı bugüne dönelim. Hiç kimse kıvırmaya kalkmasın. Kurt, bozkurt onyıllar öncesinden ırkçılığın, ırkçı kıyımcı örgütlerin simgesidir. Avrupasından İngilteresine bu örgütler mafyalaşarak bozkurtlar olarak ora güvenlik güçleri arasında, basınında, siyasetinde nam saldılar. Bundan hoşlandılar. Türkiye’de 1970’li yıllar boyunca, kontrgerillanın USA maaşlı paramiliter güçleri 34 komando kampında silahlı ve ırkçı, faşist eğitimden geçirilip, devlet-hükümet desteğiyle devrimci düşüncedeki gençlerin, halkın, Alevilerin, laiklerin, aydınlanmacı yazar, bilimci, düşünürlerin üzerine saldırtıldılar. MHP ve ülkü ocakları saldıranların karargâhıdır.

Bozkurt simgesi Maraş, Çorum, Erzincan, Tokat, Ankara Bahçelievler, Piyangotepe, Taksim, Sivas, Gazi… kıyımlarıdır.

Bozkurt simgesi Haluk Kırcı, Abdullah Çatlı, Muhsin Yazıcıoğlu, Ali Yurtaslan, Alexandr Pick, Alparslan Türkeş ve benzerleridir.

İmdi, bu gerçek dururken “Canım olmuşsa olmuş, bunlar geride kaldı” mı diyeceğiz?.. Azıcık adalet duygusu, özlemi taşıyorsak bunu diyemeyiz.

İnsanlığa karşı işlenen bu suçların ana motifi bozkurt simgesidir. Günümüzde siyasal kararlılık, tutarlılık mı arıyorsunuz, aramayın. Fırıldaklığın adı siyaset olmuş, parti, düşünce olmuş. Solu da kastettiğim herhalde anlaşılıyordur. Bu koşullarda hâlâ destek bekleniyor. Onyıllardır yaşananların tek mağduru, ezileni seçmenin kabaca yarısıdır. Yoksa ne CHP ne ikinci cumhuriyet ayıbını hiç yük saymadan taşıyanlar, ne her ayaktan boydan fırsatçılar.

Exit mobile version