Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen 38. Olağan Kurultayı, parti içinde önemli değişimlere sahne olmuştu. Özgür Özel’in genel başkanlığa seçildiği kurultayın ardından seçim sürecine ilişkin çeşitli iddialar gündeme geldi. Özellikle delegelerin oy kullanımıyla ilgili usulsüzlük yapıldığına dair şüpheler, yargıya taşındı.
Bu gelişmeler üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kurultaya yönelik bir soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında Hatay Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Lütfü Savaş’ın 25 Şubat’ta ifade vereceği öğrenildi.
Kurultay sürecine yönelik şaibe iddiaları gündemde
CHP kurultayında yaşanan gelişmeler, uzun süredir parti içinde tartışma konusu olmuştu. Kemal Kılıçdaroğlu’nun 13 yıllık genel başkanlık döneminin sona erdiği bu kurultay, delege oylarının yönlendirilmesi, baskılar ve seçim sürecinde çeşitli şaibelerle anılmıştı. Özellikle oy kullanımı sırasında bazı delegelerin oy verme işlemleriyle ilgili usulsüzlük yapıldığı iddiaları, sürecin hukuki bir boyuta taşınmasına neden oldu.
Bu kapsamda yürütülen soruşturmada, Lütfü Savaş’ın da bilgisine başvurulmasına karar verildi. Soruşturmanın kurultaydaki oy kullanımı ve delegelerin seçim sürecine dair iddialar üzerinde yoğunlaştığı belirtiliyor.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı devrede
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, kurultaya yönelik yürüttüğü soruşturmayı derinleştirerek, parti içi seçim sürecindeki olası ihlalleri araştırıyor. Lütfü Savaş’ın, soruşturma kapsamında bilgi vermek üzere ifadeye çağrıldığı belirtilirken, ilerleyen süreçte başka isimlerin de ifadeye çağrılabileceği değerlendiriliyor.
Yetkililer, soruşturmanın şeffaf bir şekilde yürütüleceğini ve kurultay sürecine dair tüm iddiaların detaylı olarak inceleneceğini kaydetti.