Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Marketlerin yaklaşılamayan 2 sebzesi

Domates ve Biber… Kilogram:

Domates ve Biber…
Kilogram: 10-12 lira

Meyve-Sebze Hal’inde 4-5 liraya satılan domates ile biberin kilogramı 10-12 liraya satılıyor. Üreticiler, domates ve biber fiyatındaki artışın, olumsuz hava koşullarının etkisi nedeniyle yeni ürünlerin hasadının gecikmesi ve aracıların yüksek kazanç sağlamasından kaynaklandığını savunuyor. Hava şartlarının sert geçmesi nedeniyle ikinci dikim ürünün geç çıkmaya başladığını anlatan üreticiler, “Hava şartları ve kışın sert geçmesi gibi nedenlerle nisan ayı başında yapılacak olan domates hasadımız 1 ay gecikmiş durumda. Bu nedenle de piyasaya sürecek ürün bulunamıyor. Havaların ısınmasıyla üründe fazlalık meydana gelecek” söylerken, bazı üreticiler de vatandaşların zamlı ürün tüketmelerini istemediklerini vurgulayarak, “Biz, domates üzerinde bir oyunun oynandığını düşünmekteyiz” diyor.
Rusya’ya domates ihracatındaki kısıtlamanın fiyatları arttırdığını savunan üreticilerin görüşü şöyle:
“Şu anda domateslerimiz Ukrayna ve Irak’a satılıyor. Rusya ile anlaşma sağlandığı takdirde ihracatımız da artmış olur. Ancak eğer ihracat olmaz ise fiyatların daha da aşağılara düşmesinden endişeliyiz. Geçen yıl çiftçimiz fiyatların düşük gitmesinden dolayı zarar etti. Bu yıl da zarar etsin istemiyoruz.”
Bu arada tüketici ise şaşkın. Dar gelirli memur, emekli ve esnaf, maaş zammını ‘hangi değerlerle belirlendiği tartışmalı enflasyona göre’ yıl genelinde ortalama % 8-9 civarında alırken, sofraların vazgeçilmez sebzelerinden domates ile biberde günlerdir devam eden yüksek fiyat uygulamasının mağduriyeti ve ezikliği altında kalıyor. -Cemil Yıldız-