Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün düzenlediği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından faiz kararını açıkladı. Yapılan açıklamaya göre, TCMB politika faizini yüzde 50’de sabit tutma kararı aldı. Piyasaların beklentisi doğrultusunda, haftalık gösterge repo faizi değişmedi ve yüzde 50,00 olarak belirlendi. Merkez Bankası’nın bir sonraki toplantısının 19 Eylül 2024 tarihinde yapılacağı duyuruldu. Açıklamada, Temmuz ayında […]

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün düzenlediği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından faiz kararını açıkladı. Yapılan açıklamaya göre, TCMB politika faizini yüzde 50’de sabit tutma kararı aldı.

Piyasaların beklentisi doğrultusunda, haftalık gösterge repo faizi değişmedi ve yüzde 50,00 olarak belirlendi. Merkez Bankası’nın bir sonraki toplantısının 19 Eylül 2024 tarihinde yapılacağı duyuruldu.

Açıklamada, Temmuz ayında aylık enflasyonun sınırlı bir şekilde yükseldiği, ancak ikinci çeyrek ortalamasının altında kaldığı belirtildi. Üçüncü çeyrek göstergeleri ise iç talebin yavaşlamaya devam ettiğini ve enflasyonist etkilerin azaldığını işaret ediyor. Ancak, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin gecikebileceği ve enflasyon beklentileri ile jeopolitik gelişmelerin enflasyonist riskleri sürdürdüğü ifade edildi.

TCMB, para politikasındaki kararlı duruşun yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme sağlayacağını ve dezenflasyon sürecini güçlendireceğini vurguladı. Ayrıca, enflasyon beklentilerindeki bozulmalara karşı ihtiyatlı bir duruş sergileneceği ve sıkı para politikası duruşunun enflasyonda belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar devam edeceği bildirildi.

Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler yaşanması durumunda parasal aktarım mekanizmasının ilave makroihtiyati adımlarla destekleneceği, likidite koşullarının yakından izleneceği ve sterilizasyon araçlarının etkin şekilde kullanılmaya devam edileceği belirtildi. – Volkan İcil-

Exit mobile version