Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Merkez Bankası’nın ikinci enflasyon raporu açıklandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, İstanbul Finans

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, İstanbul Finans Merkezi’nde gerçekleştirilen yılın ikinci enflasyon raporu toplantısında, 2025 yılına ilişkin ekonomik görünüm ve beklentileri kamuoyuyla paylaştı. Karahan, enflasyon tahminlerinin değişmediğini vurgulayarak, bankanın sıkı para politikalarının etkilerinin görülmeye başlandığını belirtti.

“Sıkı para politikamızla dezenflasyon süreci kesintisiz sürüyor”

Başkan Karahan, toplantıda yaptığı sunumda, 2025 yılı sonu enflasyon oranı için daha önce duyurulan %24’lük hedefin korunduğunu söyledi. Karahan, “Dezenflasyon süreci 2024 Haziran’dan bu yana kesintisiz devam ediyor. Talepte dengelenme sağlandı, hizmet ve mal kalemlerinde belirgin yavaşlama görüyoruz,” ifadelerini kullandı.

TCMB Başkanı, enflasyonun ana eğiliminde yavaşlamanın sürdüğünü belirtti. Özellikle hizmet enflasyonundaki düşüşün dikkat çekici seviyelere ulaştığını, mal enflasyonunun ise düşük seviyelerde seyrettiğini açıkladı. Karahan, döviz kurunun enflasyona olan geçişkenliğinin azaldığını ve bu etkinin sınırlı kaldığını da ifade etti.

“Küresel riskler ve emtia fiyatları izleniyor”

Konuşmasında dış gelişmelere de yer veren Karahan, “ABD’nin gümrük vergisi kararları, küresel ekonomi üzerinde baskı yaratıyor. Ancak enerji ve emtia fiyatlarında gözlenen gerileme, cari denge açısından pozitif bir etki yaratabilir,” dedi. 2025 cari denge tahminleri için enerji fiyatlarının aşağı yönlü, küresel talebin ise yukarı yönlü risk oluşturduğunu vurguladı.

Karahan, tüketimdeki ivme kaybının özellikle kartlı harcamalar verilerinde gözlendiğini belirtti. Aynı zamanda TL’ye olan talepteki artışın, yatırımcı güveninin yeniden tesis edildiğini gösterdiğini dile getirdi. “Mevduat faizleri, TL’ye geçişleri destekliyor. Para politikamız tüm araçlarıyla kararlılıkla uygulanmaya devam edecek,” dedi.

KKM’deki düşüş parasal aktarımı güçlendiriyor

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında 17 milyar dolara gerileyen bakiye, TL mevduatların payını artırdı. Karahan bu gelişmenin, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini artırdığını belirterek, “Kredi büyümesi de sınırlı seyrediyor, ticari kredilerdeki artış ise beklentilerle uyumlu,” açıklamasını yaptı.

Başkan Karahan, ilk Enflasyon Raporu toplantısında yükseltilen tahminlerin bu toplantıda korunduğunu aktardı. 2026 yıl sonu için yüzde 12, 2027 sonu için ise yüzde 8’lik tahminler yeniden teyit edildi. Ayrıca, 2026 yılı için belirlenen tahmin aralığı da %6 ila %18 arasında sabit kaldı. Tarım sektöründe yaşanan son gelişmelere de değinen Karahan, “Zirai don olayları, gıda enflasyonunda yukarı yönlü baskı yaratabilir. Bu, kısa vadede enflasyon üzerinde olumsuz bir etki doğurabilir,” uyarısında bulundu.