Hatay’da da Olur mu?
Doğu Akdeniz’in önemli turizm kenti Mersin’de, yaz sezonu öncesi 341 kilometrelik sahil şeridinde çevre kirliliğinin önlenmesi için karadan, denizden ve havadan denetimler yapılıyor. Akla, dünyanın sayılı sahillerine sahip Hatay gelirken, bir benzeri bizde de uygulanır mı sorusuna ise cevap aranıyor.
Deniz kirliliğinin önlenmesinin hedeflendiği çalışmalar kapsamında; karadan mobil personeller, denizden botlar, havadan da helikopterle çalışmalar yürüten, Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’na bağlı Denizcilik Hizmetleri ve Denetimi Şube Müdürlüğü ekipleri, Eşsiz koyları, denizi ve kumsallarıyla her yaz yerli ve yabancı çok sayıda turisti ağırlayan bölgeyi 7 gün 24 saat mavi sular kontrol altında tutuluyor. Aralarında mühendis ve uzman kaptanların olduğu ekipler, gemilerin atık deşarjı, tehlikeli madde ve kimyasalları denize bırakma ihtimaline karşı denetim yapıyor.
-NUMUNE ALINIYOR-
Denizcilik Hizmetleri ve Denetimi Şube Müdürlüğü Deniz Denetim Şefi Hüseyin Ünal, yaptığı açıklamada, Türkiye’de deniz denetimi yetkisi olan 4 belediyeden biri olduklarını belirterek, denetimlerin, turizm sezonu öncesinde önem kazandığını anlattı. Ünal, “Turizm sezonunun başlamasına yakın bir zamanda 341 kilometrelik kıyı şeridini temiz tutmak için havadan, karadan ve denizden 7 gün 24 saat hizmet vermeye çalışıyoruz” diye konuştu.
Ünal, deniz kirliliğinin genelde evsel atıklardan oluştuğunu belirterek şöyle devam etti:
“Aldığımız numuneleri akredite olan laboratuvarlara gönderiyoruz. Sonuçlara göre de cezai yaptırım işlemleri uygulanıyor. Atıkların türüne göre cezai yaptırımlar ağırlaşabiliyor. Bir gemiden dolayı çevre kirliliği tespit edilirse Liman Başkanlığına yazı yazılarak gemi bağlanıyor. Geminin limandan ayrılması da engelleniyor. Eğer kasıtlı bir kirletme söz konusuyla gemi kaptanı hakkında da adli soruşturma başlatılıyor. Bu tür olaylar nedeniyle hapis cezası alan kaptanlar var.”
-HER SENE-
Mersin’de ‘denizde-havada ve karada’ başlatılan temizlik çalışmaları ve kontrollere işaret edenler ise, İskenderun Körfezi’nden Samandağ sahillerine kadar uzanan kıyı şeridinde de benzer çalışmaların yapılması gerektiğinin altını çiziyorlar. İş makineleri eliyle ya da yerel idarelerin personel katkısı ile dönem dönem gerçekleştirilen ‘temizlik kampanyaları’ yerine, denetimlerin daha teknik ve daha profesyonel bir zemine çekilmesinin önemine işaret edenler, “Sahil bandı bu kadar geniş bir alana yayılan Hatay gibi bir şehirde de hava-deniz ve kara destekli bir çalışma yapılması şart” yarısında bulunuyor. -Tamer Yazar-AA-