İYİ Parti Hatay Milletvekili Adnan Şefik Çirkin, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduğu yazılı soru önergesiyle, Hatay başta olmak üzere Çukurova ve Akdeniz Bölgesi’nde yaşanan zirai don ve düşük yağışlar nedeniyle çiftçilerin büyük zarara uğradığını gündeme getirdi. Çirkin, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’dan, bölgedeki çiftçilerin uğradığı ekonomik kayıpların giderilmesi için atılacak adımlara ilişkin yazılı yanıt talep etti.
Son 33 Yılın En Düşük Yağışı Kaydedildi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 2025 Ocak Ayı Alansal Yağış Raporu’na göre, Türkiye genelinde Ocak ayında yaşanan yağışlar, hem uzun yıllar ortalamasına hem de geçen yılın aynı dönemine kıyasla ciddi şekilde azaldı. Yağışlar, ortalamanın %62, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise %69 oranında azaldı. Akdeniz Bölgesi, son 33 yılın en düşük Ocak ayı yağışını kaydederek, kuraklık nedeniyle çiftçiler büyük zorluklarla karşılaştı.
Zirai Don Çiftçileri Vurdu
Bölgedeki çiftçilerin yaşadığı en büyük sorunlardan biri yalnızca kuraklık değil. Çukurova ve Akdeniz Bölgesi’nde yaşanan zirai don, birçok sebze ve meyve üreticisini ciddi şekilde etkiledi. Hatay başta olmak üzere, birçok çiftçi ürünlerinin büyük bir kısmını kaybetti. Bu durum, bölgedeki tarımsal üretimi olumsuz bir şekilde etkileyerek, çiftçilerin ekonomik olarak zorluk yaşamasına yol açtı.
Milletvekili Çirkin’den Kritik Soru Önergesi
Milletvekili Adnan Şefik Çirkin, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya şu 8 kritik soruyu yöneltti:
1. Bakanlık, zarar tespitinin hızlı ve etkili bir şekilde yapılabilmesi için belirlediği bir yol haritası var mı?
2. Hatay, Çukurova ve Akdeniz Bölgesi’ndeki zirai don ve düşük yağışlar nedeniyle zarar gören çiftçiler için zarar tespiti yapıldı mı?
3. Eğer zarar tespiti yapıldıysa, bu zarar hangi illerde ve hangi tarımsal ürünlerde gerçekleşti? Zararın ekonomik boyutu nedir?
4. Zirai don olaylarından etkilenen çiftçilere yönelik herhangi bir acil destek paketi hazırlanacak mı?
5. Tarım sigortası kapsamında çiftçilere sağlanacak destekler nelerdir?
6. Ürün kaybı yaşayan çiftçilerin düşük fiyatlarla ürün satmak zorunda kalmamaları için fiyat desteği veya pazar güvencesi sağlanacak mı?
7. Çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının ertelenmesi veya yapılandırılması ile ilgili bir çalışma planlanıyor mu?
8. Zirai don nedeniyle büyük zarar gören bölgelerin afet bölgesi ilan edilmesi düşünülüyor mu?