Milletvekili Kara: ‘Sarayın İsrafı Çocukları Mağdur Ediyor’

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, okullarda verilen ücretsiz sağlıklı yemeklerin yeniden başlatılması çağrısında bulundu. Yıldırım Kara, yaptığı yazılı basın açıklamasında, ülkede giderek derinleşen yoksulluğa dikkat çekti ve sivil toplum örgütlerinin yıllardır öğrencilere ücretsiz ve sağlıklı bir öğün sunma konusunda kampanya yürüttüğünü belirtti. Kara, AKP’nin 2023 yılında Temel Eğitim Müdürlüğü tarafından çıkarılan 25.01.2023 tarihli genelgeyle […]

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, okullarda verilen ücretsiz sağlıklı yemeklerin yeniden başlatılması çağrısında bulundu. Yıldırım Kara, yaptığı yazılı basın açıklamasında, ülkede giderek derinleşen yoksulluğa dikkat çekti ve sivil toplum örgütlerinin yıllardır öğrencilere ücretsiz ve sağlıklı bir öğün sunma konusunda kampanya yürüttüğünü belirtti.
Kara, AKP’nin 2023 yılında Temel Eğitim Müdürlüğü tarafından çıkarılan 25.01.2023 tarihli genelgeyle okul öncesi eğitim kurumlarındaki çocuklara haftada beş gün beslenme desteği sağlamaya başladığını, ancak bu uygulamanın 2022-2023 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde sınırlı bırakıldığını ve sonrasında sessiz sedasız kaldırıldığını ifade etti. Kara, sadece bir dönem uygulanan bu desteğin çocukların gelişimine katkı sağlamadığını vurguladı.
Kara, 2023-2024 eğitim öğretim yılı öncesinde depremden etkilenen 11 ilde (Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa) devam ettirileceği duyurulan uygulamanın bu yıl “Tasarruf Tedbirleri” kapsamına alınarak sonlandırılacağının belirtildiğini, bu durumun çelişkili olduğunu savundu. Kara, “Yurttaş her kademede tasarruf yapacak; çocuklarımız günde 1 öğünden dahi mahrum bırakılacak; ama saraydaki israf ‘itibar’ uğruna makbul görülecek” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) uygulamayı devam ettirmemesi ve “kaynak yok” açıklamasına tepki gösteren Yıldırım Kara, mahkemenin Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği’nin Milli Eğitim Bakanlığına açtığı davayı reddettiğini ve devletin çocuklara ücretsiz yemek sağlama yükümlülüğü olmadığını belirttiğini aktardı. Kara, “Kaynaklar öğrencinin bir öğün yeterli beslenmesine harcamıyorsa nereye harcıyor?” diye sordu.
Hatay’daki öğretmenlerle yapılan görüşmelerde, verilen yemeklerin öğrencilerin ihtiyaç duyduğu besin değerlerine uygun olmadığı ve denetlenmediği iddialarının ortaya çıktığını belirten Kara, depremzede çocuklara yeterli beslenme desteği sağlanamadığını vurguladı. Bakanlığa bu konuda bir soru önergesi verdiklerini ve cevabını beklediklerini ifade etti.
Kara’nın önergesi şu soruları içeriyor:
1. 2022-2023 eğitim-öğretim yılında başlatılan ve sadece bir dönem sürdürülen beslenme desteği neden sadece bir dönemle sınırlı kaldı?
2. Depremden etkilenen 11 ilde devam ettirilen beslenme desteği uygulaması, “Kamuda Tasarruf Tedbirleri” kapsamında 2024-2025 eğitim öğretim yılında neden sonlandırılacak?
3. Bakanlık tarafından eğitim kurumlarında öğrencilerin yeterli ve dengeli beslenebilmesi için herhangi bir program veya proje planlanmakta mı? Planlanmakta ise detayları ve takvimi nedir?
4. Yetersiz beslenme nedeniyle gelişim sorunları ve hastalıkları yaşayan öğrencilere dair Bakanlık herhangi bir çalışma yürütmekte midir?
Kara, çocukların haklarını savunmaya devam edeceğini ve bu konuda gereken adımları atmak için mücadele edeceğini belirtti. – Volkan İcil-

Exit mobile version