Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mimar Kimyon, 3 Ay Önce Söyledi:

Çevlik-Arsuz yolu heyelanla kapanır…

Çevlik-Arsuz yolu heyelanla kapanır…

İskenderunlu Mimar Ercüment Kimyon, bundan yaklaşık 3 ay önce, geçtiğimiz aylarda hizmete giren Samandağ Çevlik ile Arsuz Kale arasındaki yolun kış aylarında kapanabileceğini, heyelanların sıkıntı oluşturabileceğini öngördü.
Mimar Kimyon, 30 Ağustos 2020 tarihli sosyal medya paylaşımında şunları öngördü:
“Bilimsellikten uzak, ‘doğa, can ve mal kaybına ne tür zararlar verir’ diye düşünülmeden yapılmış bir yol! Kamu yararı için yapılan proje, kamu zararı oldu!”
Samandağ-Arsuz yolunun 26 km olduğunu ve yolun henüz tamamının bitirilmediğini söyleyen Mimar Ercüment Kimyon, yolun yapılan kısmının ise denize sıfır, kıyı ile ormanlık alanın buluştuğu noktalar olduğunu ve bu dokunun da bozulduğunu söyledi.
KUVVETLİ YAĞIŞTA MOLOZ YIĞILACAK
Yolun, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu hazırlanmadan ve ‘Çevreye ne tür zararları var’, ‘Şiddetli yağış halinde can ve mal kaybı olur mu?’ gibi sorular düşünülmeden yapıldığını vurgulayan, İskenderunlu Mimar Ercüment Kimyon’un bugün yaşananları haklı kılan 3 ay önce paylaştığı öngörüleri şöyle:
“Bilimsel, teknik hiçbir detay düşünülmeden bu aşamaya gelindi. Yol yapılan bölgedeki eğimli yüzey çok dik. Eğimin dik olmasından kaynaklı heyelan riski de çok fazla. Kuvvetli bir yağışta, eğimli bölgeden yola moloz yığılması olacak. Yol kenarlarında yağmur toplanma kanalları ise yok. Şiddetli yağmur yaşandığında, yağmur suyunun gidecek alanı yok. Bu nedenle de yol, göle dönecek. Yol menfezlerinin ağzı yeterince geniş değil, yağmur debisine uygun değil. Olası şiddetli bir yağmurda, menfez ağızlarının geniş olmaması nedeniyle, yağmur suları yolda birikecek. Bu yolda, mevcut haliyle ciddi kazalar yaşanacak!” -Cemil Yıldız-