Miras Davalarında ince ayrıntı

Türkiye’de en sık görünen davaların başında miras davaları geliyor. Anne ve babalrın çocuklarına bıraktıkları mirasın paylaşımı sırasında önemli ayrışmalar yaşanabiliyor. Miras davalarının bir çoğunda dikkatlerden kaçmaması gereken ince bir ayrıntı var. Türk Medeni Kanunu’na göre, ebeveynler kendilerine ait olan mülklerin tapusunu, istedikleri evlatlarına devredebilme hakkına sahip. Bu nedenle bir anne ya da babanın, evlatlarının arasında […]

Türkiye’de en sık görünen davaların başında miras davaları geliyor. Anne ve babalrın çocuklarına bıraktıkları mirasın paylaşımı sırasında önemli ayrışmalar yaşanabiliyor. Miras davalarının bir çoğunda dikkatlerden kaçmaması gereken ince bir ayrıntı var. Türk Medeni Kanunu’na göre, ebeveynler kendilerine ait olan mülklerin tapusunu, istedikleri evlatlarına devredebilme hakkına sahip. Bu nedenle bir anne ya da babanın, evlatlarının arasında eşit olmayacak şekilde pay dağılımı yapmasına kanuni bir engel bulunmamakta.

Ancak, söz konusu mülkleri miras bırakan anne ya da babanın vefatından sonra durumlar değişiyor. Bu tür miras davalarında zamanaşımı olmaması nedeniyle, söz konusu devir işleminin üzerinden 50 yıl bile geçmiş olsa, anne ya da babanın vefatı halinde miras, yeniden tüm kardeşler arasında eşit bölüşülmek zorunda.

(Sinan Seyfittinoğlu)

Exit mobile version