Motosiklet ehliyeti talebi katlandı

Türkiye’de motosiklet kullanımına olan ilgi giderek artıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, 2024 yılı Haziran ayı itibariyle trafiğe kayıtlı motosiklet sayısı 5 milyon 636 bin 583’e ulaştı. 2022 yılında bu sayı 4 milyon 141 bin 914 iken, 2023 yılında 5 milyon 79 bin 396 olarak kaydedilmişti. Bu artış, motosiklet ehliyeti talebini de etkiledi; sürücü […]

Türkiye’de motosiklet kullanımına olan ilgi giderek artıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, 2024 yılı Haziran ayı itibariyle trafiğe kayıtlı motosiklet sayısı 5 milyon 636 bin 583’e ulaştı. 2022 yılında bu sayı 4 milyon 141 bin 914 iken, 2023 yılında 5 milyon 79 bin 396 olarak kaydedilmişti. Bu artış, motosiklet ehliyeti talebini de etkiledi; sürücü kurslarında yoğunluk yaşanıyor ve motosiklet ehliyeti almak isteyen vatandaşların sayısı dört kat arttı.

Sürücü Kurslarında Yoğunluk Artışı

Sürücü kurslarında, motosiklet eğitmenleri bu yıl öğrenci sayısının geçen yıla oranla yaklaşık dört kat arttığını belirtiyor. Eğitmenler, motosikletlerin zaman ve yakıt tasarrufu sağladığına dikkat çekiyor. Özellikle scooter türündeki motosikletlerin yakıt tüketiminin düşük olması, bu araçlara olan ilgiyi artırıyor. Honda Dio gibi scooter modellerinin 100 kilometrede 1.4 litre yakıt tüketmesi, toplu taşımaya kıyasla ekonomik bir alternatif sunuyor.

Sürücü kursu öğretmeni Halil İbrahim Hiçyılmaz, “Motosiklet kullanımı, rüzgârı hissetmek ve özgürlük arayışı nedeniyle tercih ediliyor. Ekonomik nedenlerle de tercih ediliyor; bazı kişiler eski bir araba yerine sıfır bir motosiklet almayı tercih ediyor. Kadın sürücülerde de artış gözlemleniyor” dedi.

Kadın Sürücüler Artıyor

Motosiklet ehliyeti almak isteyenler arasında kadınların sayısında da belirgin bir artış yaşanıyor. 21 yaşındaki İclal, “Önce araba ehliyeti aldım. Motosikletlerde kadın sürücülerin arttığını sosyal medyada gördüm ve ben de denemek istedim. Trafikte büyük rahatlık sağlıyor. İstanbul’da motosiklet kullanımı özellikle faydalı olabilir” şeklinde konuştu. – Volkan İcil-

Exit mobile version