Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Müzeler Haftanızı Kutlamıyorum!..

Samandağlı Mevlüt Oruç’a göre,

Samandağlı Mevlüt Oruç’a göre, yerel yöneticilerce, St. Simon Manastırı ile El Arabi’ye işkence edildi!

Samandağ’da faaliyet gösteren Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mevlüt Oruç, ilimiz yerel yöneticilerinin, tarihi değerlere gereken önemi vermediklerini, eserleri koruyamadıklarını, ayrıca tahrip edilmesine de göz yumduklarını öne sürdü. Yerel yöneticilerin tarihe önem vermemeleri dolayısıyla “Müzeler Haftanızı kutlamıyorum” şeklinde ilginç bir çıkışta da bulunan Oruç’un birbirinden ilginç söylemlerinden özetler şöyle:
“Seçilmiş ve atanmış yetkililer; Kültürel mirası, tarihi eserleri, müzeleri, ören yerlerini, manastır ve türbe komplekslerini koruyamadı ve tahrip olmasını engelleyemedi. Hak etmeyenlerin müzeler haftasını kutlamıyoruz.
Müzeler Haftası, Turizm Haftası kutlama tarihleri içerisinde halka yönelik çeşitli konferans, seminer, panel ve benzeri ‘düzenlenirmiş’ gibi yapılır. ‘Muş’ gibi yapmak, bazı yetkililerin isteyerek veya zorunlu olarak yaptıkları bürokratik bir ritüel haline gelmiştir. Bürokratik hantal devlet geleneğidir. Bazen inanmadıkları retorik sözler ve kutlama mesajları yaparlar. Fakat bizim ‘mış-muş’ gibi yapma, görüntüyü kurtarma gibi yanlışımız, yanlışa ortak oluşumuz olmamalıdır. Gerçekleri topluma açıklama gibi vicdani bir sorumluluğumuz var, olmalıdır. Seçilmiş-atanmış bütün yetkilileri uyarma, uyandırma ve doğru yolu, bakış açısını ve pratiği gösterme vicdani sorumluluğumuz var.
BEŞİKLİ MAĞARALAR ...
Titus Tüneli ve Beşikli Mağaralar için çevre düzenlemesi yetersizdir. Yerli ve yabancı turist, Titus Tüneli ve Beşikli Mağaraları ziyaret ederken işkence, sıkıntı çekiyor ve dolayısıyla da tarihi eserlere zarar veriyor. Titus Tüneli ve Beşikli Mağaraların içi uygun bir ışık ile aydınlatılmalıdır. Her yağmur yağdığında içi su ile dolan mezar beşiklerinin yağmurdan etkilenmeleri engellenmelidir. Ziyaretçilerin, şu an kullanım ve dolaşım şekli de sorunludur. Kullanım, dolaşım alanı ve şekli; tarihi eserin tahrip olmasına, yıpranmasına, aşınmasına neden olmamalıdır. Beşikli Mağaralarda, ziyaretçilerin mezarların ve beşiklerin üstüne, içine, duvarına, kenarına basarak içine girmelerini engelleyecek bir sistem kurulmalıdır. Mağaraların içi uygun bir ışık ile aydınlatılırsa, ziyaretçilerin eseri yıpratmadan görmeleri sağlanmış olur. Ziyaretçilerin tarihi mezara basmadan görmeleri sağlanmalıdır. Ziyaretçilerin istirahatini sağlayacak yeterli düzeyde oturak, bank, masa yapılmalıdır. Ziyaretçilerin şimdiki kullanım şeklinden kaynaklanan sorunlar bilimsel yöntemlerle tespit edilmeli ve tahribatı sıfırlayacak kullanım ve dolaşım sağlamalıyız. Alanın ihtiyaçlarını, çağdaş ve teknolojik imkânlarla sağlamalıyız. Bütün bunlardan hiç birini yerine getirmeden, girişlerde vezne kurmanız ve vezneyi ihale ile kiralamanız yanlıştır. Haksız kazançtır. Müze ve ören yerlerine giriş bedava olmalıdır. Bedava yapamıyorsan, çok ucuz yap ki herkes ziyaret edebilsin.
ÜÇ BAŞKANA ELEŞTİRİ….
Saint Simon Manastırı için RES şirketine imza atan, ‘tahrip edin’ imzası atan üç Başkan… HBB KUDEB (Koruma Uygulama Denetim Kurumu) ve Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı gibi birimleri de var, ama ne iş yapar acep? Saint Simon Manastırı’nı dahi koruyamadınız. Başkanlığınızı da birimlerinizi de alın gidin.
Üç belediye… Saint Simon Manastırı’nı yeterince tahrip ettirdiniz. Saint Simon Manastırı’nın tahrip olmasında en büyük pay sizlerin patavatsızca attığınız imzaların payı büyüktür. Bu tahribatın sorumluluğu az değil. Hayatınız boyunca peşinizde olacaktır.
FİNA Enerji’ye bağlı Ziyaret RES Şirketi’nin, Saint Simon Manastır kompleksi alanında tarihi eserleri parçalamasına ve RES türbinleri kurmasına göz yumuldu. Ziyaret RES Şirketi’nin, El Arabî Hazretleri Türbesi alanında RES Türbini kurmasına göz yumuldu. Ziyaret RES Şirketi’nin T10, T11, T12,T13,T14,T15, T16, T17, T18 nolu türbinleri 1. derece arkeolojik sit alanı içindedir. Şirketin kurnazlık ile tel çit ile çevrelediği alana aldanmayın. Şirketin, kümes misali tel çit ile çevrelediği yer, Simon Manastırı’nın küçük bir parçasıdır. Ayrıca inancımızda kutsal bir yere sahip olan El Arabî Hazretleri Türbesi alanında da iki türbin yerleştirilmiştir.
Saint Simon Manastırı’na çektirdiğinizden dolayı kutluyormuş gibi yaptığınız haftanızı kutlamıyorum.
FİNA Enerji’ye bağlı Ziyaret Res Şirketi’nin yeniden kapasite artırımına izin vermeyin. 1.Derece arkeolojik sit alanı olan Saint Simon Manastır alanında, inancımızda önemli ve kutsal bir yer olan El Arabî Hazretleri Türbesi alanında RES türbini yapmak için lisans vermek, başta en hafif deyimle bir hatadır. Saint Simon Manastırı’na ve El Arabi Hazretleri’ne çektirdiğiniz işkenceler yüzünden Müzeler Haftanızı kutlamıyorum.
HARBİYE ŞELLALELERİ...
Müzeler Haftası münasebeti nedeniyle, Sayın atanmış ve seçilmişlere bir uyarı daha yapalım. Şelalelere inen yol trafiğe kapatılmalıdır. İşyerleri, stantlar, insanlar, arabalar birbirine girmiş. Ey Defne Belediyesi Başkanı İbrahim Yaman ve HBB Başkanı Lütfü Savaş ve Trafik komisyonu ve diğer bütün yetkililer… Harbiye şelalelerine inen yolu trafiğe kapatın. Harbiye şelalelerine ve Güzel DEPHNE’ye çektirdiğiniz yüzünden Müzeler Haftanızı kutlamıyoruz.”
-Cemil Yıldız-