Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Naci Görür : “Tartışmak yerine önlem alalım”

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Muğla açıklarında meydana gelen

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Muğla açıklarında meydana gelen 5,7 büyüklüğündeki depremin ardından tartışmalara son verilmesi gerektiğini belirtti. Görür, “Tartışmak yerine, Muğla’yı depreme karşı dirençli hale getirelim” diyerek yetkililere çağrıda bulundu.

Muğla’nın Marmaris ilçesi açıklarında, gece 02.17’de meydana gelen deprem, kentte paniğe yol açtı. Kandilli Rasathanesi, depremin büyüklüğünü 5,7, derinliğini ise 76 kilometre olarak açıklarken, AFAD ise büyüklüğü 5,8, derinliği ise 67,91 kilometre olarak duyurdu.

Depremin ardından bir çocuğun yaşadığı panik nedeniyle hayatını kaybettiği öğrenilirken, 69 kişi çeşitli şekillerde yaralandı. Deprem sonrası bölgede artçı sarsıntılar devam ederken, vatandaşlar geceyi sokakta geçirdi.

Naci Görür’den çağrı: “Tartışmayı bırakın, dirençli kentler inşa edelim”

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Muğla’da yaşanan deprem sonrasında yaptığı açıklamada, gündemin doğru yönetilmesi gerektiğini vurguladı. Görür, “Deprem nasıl oldu, öncü müydü artçı mıydı tartışmaları elbette önemli ama asıl mesele bu değil” dedi.

Prof. Dr. Görür, “Gelin, Muğla’yı depreme karşı dirençli hale getirelim. Sürekli geçmişi tartışmak bizi bir yere götürmez” diyerek risk azaltıcı önlemlerin acilen alınması gerektiğini ifade etti.

Deprem dirençli kent nedir, nasıl oluşturulur?

Deprem dirençli şehirler, sadece bina güçlendirmesiyle değil, aynı zamanda doğru zemin etütleri, yapı denetimi ve kentsel planlama ile oluşturulabiliyor. Naci Görür’ün altını çizdiği en önemli nokta, mevcut kentsel dönüşüm uygulamalarının, bilinen anlamda deprem dirençliliği sağlamadığı yönünde.

“Şu an uygulanan kentsel dönüşüm, rant odaklı olduğu sürece, gerçek bir afet hazırlığı değildir” diyen Görür, bu anlayışın değişmesi gerektiğini belirtti.

Muğla’da yapı stoku ne durumda?

Muğla, özellikle turistik yapılarla dolu sahil şeridi, yüksek katlı olmayan fakat çoğu eski yapıdan oluşan konut stoku ile dikkat çekiyor. Marmaris, Bodrum ve Fethiye gibi ilçelerde, zemin yapısına uygun olmayan bazı yapıların, olası daha büyük depremlerde risk oluşturabileceği biliniyor.

Uzmanlar, yapıların yenilenmesi kadar, doğru yer seçimleriyle yeni konutlar inşa edilmesinin hayati önemde olduğunu vurguluyor.

Naci Görür’ün açıklamalarında dikkat çeken bir başka vurgu da toplumun bilinçlendirilmesi yönünde oldu. “Yalnızca yöneticilerin değil, halkın da bu konuda bilinçlenmesi gerek. Çünkü bilinçli toplum, afet öncesi önlem alır” diyen Görür, eğitimlerin ve yerel yönetimlerin hazırlık planlarının artırılması gerektiğini dile getirdi.

Uzmanlara göre, sadece büyükşehirler değil, orta büyüklükteki iller de afet hazırlıklarını gözden geçirmek zorunda.

Artçılar sürüyor, uzmanlardan “tedbirli olun” uyarısı

Depremin ardından bölgede artçı sarsıntılar sürerken, uzmanlar vatandaşlara sakin olmaları ve resmi açıklamaları takip etmeleri çağrısında bulunuyor. Özellikle sahil kesimlerinde yaşayanların, yeni sarsıntılara karşı dikkatli olmaları isteniyor.

AFAD, bölgede arama-kurtarma ve hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü açıkladı. Yetkililer, hasarlı binalara kesinlikle girilmemesi gerektiğini vurguluyor.