Öğretmenler, ÖMK Tasarısını Protesto Etti

Ankara’nın merkezinde, TBMM yakınında Eğitim-Sen yöneticileri ve üyelerine yönelik baskı ve engellemelerle ilgili Eğitim-Sen Yöneticisi Sevilay Elmas, basın açıklaması yaparak yaşanan olayları kınadı. Elmas, güvenlik güçlerinin öğretmenlere ve sendika yöneticilerine karşı çetelere, mafyalara ve rantçılara gösterilmeyen bir tutum sergilediğini belirtti. Elmas, TBMM Meclis Parkı’nda barışçıl bir oturma eylemi ve basın açıklaması yapacaklarını defalarca dile getirmelerine […]

Ankara’nın merkezinde, TBMM yakınında Eğitim-Sen yöneticileri ve üyelerine yönelik baskı ve engellemelerle ilgili Eğitim-Sen Yöneticisi Sevilay Elmas, basın açıklaması yaparak yaşanan olayları kınadı. Elmas, güvenlik güçlerinin öğretmenlere ve sendika yöneticilerine karşı çetelere, mafyalara ve rantçılara gösterilmeyen bir tutum sergilediğini belirtti.
Elmas, TBMM Meclis Parkı’nda barışçıl bir oturma eylemi ve basın açıklaması yapacaklarını defalarca dile getirmelerine rağmen, güvenlik güçlerinin binlerce polisle yasaklamada ısrar ettiğini ifade etti. Eylemlerinin tamamen demokratik ve barışçıl olduğunu belirten Elmas, güvenlik güçlerinin iktidarın talimatıyla hareket ettiğini vurguladı.
Eğitim-Sen ve bağlı sendikaların yöneticileri ile üyelerinin, konfederasyon Yürütme Kurulu üyelerinin, güvenlik güçlerinin gazlı, coplu ve tekme tokatlı saldırısına uğradığını aktaran Elmas, diğer sendikaların yürüyüşlerine izin verilirken, Eğitim-Sen’e yönelik açıkça sendikal ayrımcılık yapıldığını söyledi. Eğitim-Sen üyelerinin darp edilerek gözaltına alınmasını kınayan Elmas, anayasanın temel hak ve özgürlüklerinin polis zoru ve şiddetiyle ortadan kaldırıldığını belirtti.
Öğretmenlik Meslek Kanunu yasa tasarısının öğretmenlik mesleğini değersizleştirdiğini, öğretmenlerin iş güvencesini tehdit ettiğini ve ayrımcılığı derinleştirdiğini ifade eden Elmas, tasarının AKP kadrolarını yetiştirmeyi hedeflediğini belirtti. Ayrıca, tasarının öğretmenlerin ekonomik sorunlarına çözüm üretmediğini, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldırdığını ve öğretmenlerin kazanılmış haklarını önemli ölçüde zayıflattığını vurguladı.
Elmas, iktidara seslenerek Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu derhal geri çekmeleri çağrısında bulundu. Gerçek bir meslek kanunu hazırlamak için ILO ve UNESCO’nun “Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi” metnini esas almalarını önerdi. Eğitim emekçilerinin ekonomik, demokratik ve özlük haklarını iyileştirmeyi amaçlayan, eşit işe eşit ücret ilkesine dayanan adil ve kapsayıcı bir meslek kanunu hazırlanması gerektiğini belirtti.
9 Temmuz’da yapılan eylemde yaşanan hak ihlallerine karşı hukuki mücadele başlatacaklarını belirten Elmas, saldırıyı gerçekleştiren ve sendikal ayrımcılık suçunu işleyenler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti. Elmas, sendikal haklarının, anayasal güvence altında olan temel hak ve özgürlüklerin engellenmesini ve arkadaşlarına yönelik şiddeti kınadıklarını belirtti. Eğitim ve demokrasi güçlerini yasa tasarısı görüşmeleri boyunca eylem ve etkinliklerine destek vermeye ve dayanışmaya davet etti.
Eylemde gözaltına alınan isimler şöyle: İzzet İldeş (Eğitim-Sen MYK üyesi), Bülent Türkmen (Tüm Bel-Sen MYK üyesi), Emre Başer (ESM MYK üyesi), Hasan Karakaya (KESK Disiplin Kurulu Üyesi), Gülhan Şimşek (Eğitim-Sen Ankara 3 No’lu Şube Başkanı), Okan Balcı (Eğitim-Sen Kırklareli Şube Başkanı), Doğuş Ayber (Eğitim-Sen İstanbul 4 No’lu Şube Başkanı), Mehmet Mustafa Özkılıç, Muzaffer Can Erdoğan, Yusuf Şanlı ve Aziz Işık. – Yusuf Cemil Karaçay-

Exit mobile version