Oğuz Tansel

Oğuz Tansel adı insana neler çağrıştırmaz ki… Oğuz Tansel (1915-1994)bir özgün, güçlü ozan, halkbilimcidir. Edebiyat Fakültesini bitirmiştir. Birçok okula emek vermiş öğretmendir. Bu okulların arasında Çifteler Köy Enstitüsü de vardır Konya-Bozkır’ın Meyre köyündendir. Eleştirmenlerce 40 Kuşağından sayılsa da yakın durduğu akımdan çok özgünlüğüyle var olmuştur. Özellikle Konya’da çok baskı altında öğretmenlik yapar. Türkiye İşçi Partilidir. […]

Oğuz Tansel adı insana neler çağrıştırmaz ki… Oğuz Tansel (1915-1994)bir özgün, güçlü ozan, halkbilimcidir. Edebiyat Fakültesini bitirmiştir. Birçok okula emek vermiş öğretmendir. Bu okulların arasında Çifteler Köy Enstitüsü de vardır

Konya-Bozkır’ın Meyre köyündendir. Eleştirmenlerce 40 Kuşağından sayılsa da yakın durduğu akımdan çok özgünlüğüyle var olmuştur.

Özellikle Konya’da çok baskı altında öğretmenlik yapar. Türkiye İşçi Partilidir. Örgütçüdür. Hem parti yönünden hem meslek yönünden.

Bahçesinde özenle gül yetiştirir.

Adnan Binyazar Tansel için Üç kanatlı masal kuşu, der. Dost canlısıdır. Yüreklidir. Döneminin yazarlarıyla gönül birliği içindedir. Fakir Baykurt, Metin Eloğlu, Salah Birsel, Adnan Binyazar, Remzi İnanç… Yolları düştü müydü ona konuk olurlar.

Amerikalı Müzikolog Prof. Dr. Bruce Reiprich Tansel’in Salkım Söğüt başlıklı şiirini besteler. TC Kültür Başkanlığı bu bestemin CD kaydını yayımlar.

Oğuz Tansel Türk masal kataloğuna otuz dolayında masalla en çok detleme yapan halkbilimcidir. Nasalları, çocukların ruh sağlığına uygun duruma getirerek yayımladığı gibi, öz dünyasındaki dil evreninden süzer. Ve şiiri ile masalı ilişki içindedir. İç içedir. İlk masallarını Erzincanlı Emine Uyaroğlu’dan derlemiştir.

Öz Türkçe sözcükleri yüzyıllar sonra dolaşıma sokmak amaçları arasındadır. Sevgi, barış, kardeşlik, emek, doğa, tarih başlıca izlekleridir.

2024 yılı Oğuz Tansel’i yitirişimizin 30. yıldönümü. Birçok şiir, masal kitabının yeni basımları yapıldı. Çocuklara en uygun masal kitapları.

Bu gelişmelerde hiç kuşkusuz, başta kızı Prof. Dr. Aysıt Tansel olmak üzere Tansel Ailesinin büyük payı vardır. Oğuz Tansel adına ödül veriyorlar. Bilgi şöleni düzenlendi. Yazılar, incelemeler yazılıyor. On yıllardır bu çalışmaları Tansel Ailesi sürdürüyor. Hayran olunası değerbilirlik. Sağ olsunlar. Bu satırların yazarı olarak Tansel Ailesiyle 1990’lı yılların sonuna uzanan dostluğumla onur duyuyor, mutlu oluyorum. Sarsılmaz, aşınmaz. Tanıma şansına eriştiğim, Oğuz Tansel’in eşi Sevgili Kalbiye Tansel’i unutamam. Eşi Ağrı’da askerlik yaparken yanındadır. At biner. Dirençli, Türk kadını, cumhuriyet kadını. Yitirdiğimiz Tanseller ışıklar içinde uyusunlar.

 

Exit mobile version