Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Okaliptüs Yerine Sığla…

Kırıkhan-Çiloğlan’da kesilen Okaliptüs yerine

Kırıkhan-Çiloğlan’da kesilen Okaliptüs yerine Sığla Ağacı dikimi önerildi

Orman İşletmesi’nin kesimine karar verdiği, Kırıkhan ilçesi Çiloğlan mevkiinde bulunan Okaliptüs ağaçları yerine Sığla Ağacı dikimi önerildi.
Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanlığı adına, Abdullah Öğünç, Orman İşletmesinin uygulamasını yerinde gözlemlediklerini bildirdi ve izlenimleri ile önerilerini şöyle sıraladı:
“Hatay Orman İşletme Müdürlüğü tarafından, Kırıkhan ilçesi Haceraslı(Çiloğlan) mevkiinde, ülkemize ait olmayan ve istilacı bir tür olarak nitelendirebileceğimiz, üretim amaçlı kesilen ökaliptüs ağacını bahsi geçen mevcut ağaçlandırma sahasında yeniden dikmek, hem ekolojik açıdan hem ekonomik açıdan hem de sosyal açıdan sorunlu gözükmektedir.
Geçmişte, sıklıkla bataklık kurutmak amacıyla ülkemize Avustralya’dan getirilen bu tür, yıllar içerisinde kısmen kağıt sanayinde de kullanılmış olmakla birlikte, günümüzde hemen hemen bu iki fonksiyonunu da yitirmiştir. Şu an ülkemizde plantasyonlar şeklinde kurulu ökaliptüs ağaçlandırma sahalarında ciddi su stresi baskıları yaşanmakta olup, ayrıca bu sahalarda rekreatif faaliyetler de gerçekleştirilememektedir. Sonuç olarak, bu plantasyon sahaları, hem orman işletmelerine sıkıntı yaratmakta hem de yöre halkı bu alanlardan faydalanamamaktadır.
Bunun yerine, bahsi geçen sahada, ülkemize ait endemik bir ağaç türü olan ve maddi-manevi anlamlarda eşsiz değerlere sahip Anadolu Sığla Ağacı’ndan (Günlük Ağacı) müteşekkil bir orman oluşturulmasını tavsiye etmekteyiz. Öncelikle, böylesi bir ağaçlandırma çalışması sonucu, ökaliptüsün yerine getirdiği düşünülen ekolojik fonksiyonlar daha fazlasıyla karşılanacaktır.
Dahası, bu ormanlardan elde edilen, bir tür reçine olan sığla yağı, yüzyıllardır hem orman köylülerinin ana geçim kaynağı ve temel sağlık ihtiyaçlarını karşılamada önemli roller üstlenmiş, hem de zaman zaman uluslararası ölçekte güçlü bir ekonomik ürün olmuştur.
Şuan yağın kilosu, iç pazarda yaklaşık olarak 1000 TL civarından satılmaktadır. Yağın üretimi sırasında kabuktan geriye kalan bölüm ise, tütsü olarak yakılan buhur (günlük) olarak adlandırılan bir ürün olup, bu ürünün ekonomik değeri yanı sıra kadim kültürümüzde eşsiz manevi bir değeri söz konusudur. Bunun yanında son yıllarda arıcılık sektöründe sığla poleni ve propolisi, aranılan eşsiz ürünlerden biri olma özelliği de sergilemektedir.
Anadolu Sığla Ormanları’na ilişkin ilginç bir diğer özellik ise, dünyada, özellikle Uzakdoğu’da uygulanan bir sağlık turizmi yöntemi olan Aroma Terapi Ormanı – Orman Banyosu kavramının bu ormanlara da uygulanabilme potansiyelinin bulunmasıdır.
Sığla ağacının bünyesinde bulunan çeşitli kimyasal özellikler neticesinde, özellikle çeşitli yaşlanma hastalıklarının (Alzheimer, Parkinson, Demans vs.) tedavisinde ve sporcu direncinin güçlendirilmesinde, orman içerisinde yapılacak birkaç saatlik yürüyüş ve dinlenme (orman havasının solunması) sonrası önemli ilerlemeler kaydedilmektedir.
Sonuç olarak, böylesi büyük bir öneme sahip olan Anadolu Sığla Ağacı’ndan oluşturulacak orman dokusu sadece ülkemiz çapında değil, dünya ölçeğinde de ses getirecek olup, Hatay ilimize dolayısı ile Kırıkhan ilçemize eşsiz bir artı değer katacaktır.” -Cemil Yıldız-